Opgeladen: 22-3-2018
Opgeborgen in: Ontbijten, Afslanken, Deeltijdvasten
Translation: Skipping breakfast does not make you fatter (but it may make you slimmer) (23-3-2018)

Overslaan ontbijt maakt niet dikker (maar misschien wel slanker)

Goed, de aanwijzingen dat mensen dikker worden als ze het ontbijt overslaan, waren op zijn zachtst gezegd al niet erg sterk. Maar omdat wij graag de puntjes op de i zetten, schrijven we toch maar over het experiment dat de bewegingswetenschapper Julia Zakrzewski-Fruer publiceerde in de British Journal of Nutrition. Uit dat onderzoek blijkt dat ook jonge mensen niet dikker worden als ze het ontbijt achterwege laten. Ze gaan niet meer eten, en ook niet minder bewegen. Het wordt tijd om de ontbijtmythe af te gaan danken.

Studie
De onderzoekers, verbonden aan de universiteit van Bedfordshire, lieten 40 meisjes van gemiddeld 13 jaar drie dagen achtereen hun ontbijt overslaan [NB]. De onderzoekers registreerden hoeveel de meisjes later op de dag aten, en hoeveel ze bewogen.

Bij een andere gelegenheid herhaalden de onderzoekers de procedure, maar gaven de meisjes toen wel een ontbijt [SB].

Resultaten
In de periode dat de meisjes hun ontbijt oversloegen, aten ze later op de dag een beetje meer. Maar die compensatie kwam niet de buurt van de 'energiebesparing' door het achterwege laten van het ontbijt.


Overslaan ontbijt maakt niet dikker (maar misschien wel slanker)


Het overslaan van het ontbijt zorgde er niet voor dat de meisjes lichamelijk minder actief werden of meer tijd zittend gingen doorbrengen.


Overslaan ontbijt maakt niet dikker (maar misschien wel slanker)


Conclusie
"In conclusion, adolescent girls showed a small increase in post-breakfast energy intake of 115 kcal/d that was not sufficient to compensate completely for 3 consecutive weekdays of breakfast omission when compared with standard breakfast consumption (approximately 469 kcal/d)", schrijven de onderzoekers.

"Thus, total daily energy intake remained greater when a standard breakfast was consumed."

"We also report no evidence of breakfast affecting time spent sedentary or in physical activity."

"These findings require examination using extended periods of breakfast manipulation and more sensitive devices to quantify physical activity energy expenditure in young people."

Bron:
Br J Nutr. 2017 Sep;118(5):392-400.

Meer:
Ontbijt overslaan - een afslanktruc die werkt (25-2-2017)
Sneller afslanken dan je voor mogelijk houdt: 's ochtends niet ontbijten, wel een uurtje joggen (22-2-2017)
Ontbijt je niet? Niets aan veranderen... (7-1-2017)


Teveel nadruk op ontbijt als je afvalt kost spiermassa

Teveel nadruk op ontbijt als je afvalt kost spiermassa

Op de nuchtere maag is ontbijt met uitsluitend eiwit anabool

Teveel nadruk op ontbijt als je afvalt kost spiermassa
'Het ontbijt' is in voedingsland net zoiets als 'de vrije markt' in de politiek. Het is heilig verklaard. Hoe meer van je dagelijkse kcals je 's morgens binnenkrijgt, des te slanker ben je. Zeggen de experts. Nou - niet dus...

Afslanktip: ontbijt met mate
Volgens een kleine studie zijn sporters niet verstandig bezig als ze tijdens een afslankdieet teveel de nadruk op het ontbijt leggen. Het gaat ten koste van hun spiermassa.

Op de nuchtere maag is ontbijt met uitsluitend eiwit anabool
Maaltijden op de nuchtere maag die alleen eiwitten bevatten zorgen voor een grotere toename van de aanmaak van anabole hormonen als groeihormoon en insuline dan maaltijden met eiwitten, koolhydraten en vetten.