Opgepoetst: 8-6-2019
Opgeladen: 7-12-2015
Opgeborgen in: Luteïne, Zittende leefstijl
Translation: Lutein is a medicine against a sedentary lifestyle (12-1-2016)

Luteïne is een medicijn tegen een zittende leefstijl

Bewegingsarmoede is een immens gezondheidsprobleem, dat alleen maar groter lijkt te worden. Zelfs als hun leven er letterlijk van afhangt, dan nog vertikken de meeste mensen het om meer te gaan bewegen. Voedingswetenschappers van de University of South Australia hebben daar misschien iets op gevonden. Suppletie met luteïne laat mensen onwillekeurig meer bewegen, en vermindert de tijd die ze zittend doorbrengen.

Luteïne en lichaamsbeweging
Als je dierstudies mag geloven, dan maakt een dieet met 15-20 milligram luteïne per dag je fitter. Luteïne, een aan bèta-caroteen verwante verbinding in wortels, broccoli, pompoen en bladgroenten, prikkelt in spiercellen tijdens een periode van intensieve training de activiteit van het enzym AMPK. Dat impliceert dat luteïne de aanpassingsprocessen in de spiercel, waarmee de spiercel zich aanpast aan frequente inensieve beweging, versterkt en versnelt.

Volgens enkele epidemiologische studies bewegen mensen meer, vaker en intensiever naarmate ze meer luteïne consumeren. We snaaiden de figuur hieronder uit een publicatie die in september 2015 verscheen in Nutrients. [Nutrients 2015, 7(9), 8058-8071.]

De correlatiecoëfficiënten geven het verband aan tussen de inname van groenten met veel luteïne en de hoeveelheid lichaamsbeweging in twee verschillende studies. Hoe hoger de coëfficiënten, hoe meer een toename van de hoeveelheid luteïne de hoeveelheid lichaamsbeweging vergrootte.


Luteïne is een medicijn tegen een zittende leefstijl


Studie
Epidemiologie kan verbanden aantonen, maar geen causaliteiten. Misschien leven mensen die veel bewegen gewoon gezonder. Ze bewegen niet alleen meer, maar eten ook meer groenten - en krijgen dus ook meer luteïne binnen. Zou kunnen, toch?

Voedingswetenschapper Rebecca Thomson, verbonden aan de University of South Australia, wilde met een experiment op 39 gezonde maar inactieve volwassenen van 55-80 jaar achterhalen of een hogere inname van luteïne ook daadwerkelijk leidt tot meer lichaamsbeweging. Thomson gaf de helft van haar proefpersonen gedurende 4 weken elke dag een placebo, en de andere helft capsules met luteïne.

Dagelijks slikten de proefpersonen in de experimentele groep in totaal 21 milligram luteïne en 0.9 milligram van het aan luteïne verwante zeaxanthine. Die dosis zat in drie capsules. Die namen de proefpersonen verspreid over de dag in, samen met een glas volle melk. Het lichaam neemt luteïne beter op in combinatie met vet.

Resultaten
In de experimentele groep nam de hoeveelheid light physical activity toe met twintig minuten, in de placebogroep nam die af met een kwartier.


Luteïne is een medicijn tegen een zittende leefstijl


Des te groter de concentratie luteïne in het bloed toenam, des te meer nam de dagelijkse hoeveelheid lichaamsbeweging toe - en des te sterker was de afname van het aantal minuten dat de proefpersonen dagelijks zittend doorbrachten.


Luteïne is een medicijn tegen een zittende leefstijl


Luteïne is een medicijn tegen een zittende leefstijl


Conclusie
"The current study provides preliminary evidence that the consumption of lutein increases plasma lutein concentrations, and that this increase is associated with increases in activity and reductions in time spent engaged in sedentary activities", concluderen de onderzoekers.

"Further evaluation of the potential for lutein to increase physical activity and reduce sedentary activity in older adults should be undertaken in larger, longer-term studies which evaluate the potential health benefits associated with these changes in physical activity and sedentary behaviours."

Bron:
Nutrients 2014, 6(3), 974-984.

Meer:
Luteïne versnelt verandering van luiaard in atleet (5-6-2014)
Pompoen - bron van luteïne - verhoogt uithoudingsvermogen en spierkracht (6-3-2013)


Uren onafgebroken zitten is slecht voor je bloedvaten

Staan is gezonder dan zitten

Werken achter een computer niet ongezond, thuis TV-kijken wel

Uren onafgebroken zitten is slecht voor je bloedvaten
Onderzoek onder kinderen.

Staan is gezonder dan zitten
Staan beschermt tegen kanker en hart- en vaatziekten.

Werken achter een computer niet ongezond, thuis TV-kijken wel
Goed nieuws voor workaholics.