Opgeladen: 7-5-2022
Opgeborgen in: Aminozuren, Afslanksupplementen, Deeltijdvasten
Translation: L-Serine supplementation may make the yo-yo effect a thing of the past (8-5-2022)

Jojo-effect misschien verleden tijd door suppletie met L-serine

Afslanken is moeilijk, de verloren kilo's lichaamsvet na een geslaagd afslankdieet weghouden nog moeilijker. Misschien maakt suppletie met L-serine die opgave een beetje minder onmogelijk, zo suggereert een Duitse dierstudie die is verschenen in Nutrients. En misschien is suppletie met L-serine ook nog eens razend interessant voor afslankers die experimenteren met deeltijdvasten.


Jojo-effect misschien verleden tijd door suppletie met L-serineStudie
Duitse diabetologen, verbonden aan het Helmholtz Center Munich, experimenteerden weken met muizen. Ze mestten een deel van de proefdieren vet met voer waarin ze extra calorieën hadden verstopt [HFD], en gaven een ander deel standaardvoer [CD].

Van zowel de HFD- als de CD- groep kreeg vervolgens weer een deel drinkwater waarin de onderzoekers het aminozuur L-serine hadden opgelost. Als de muizen volwassen mensen waren geweest, hadden ze ongeveer 10-14 gram L-serine per dag gekregen.


Jojo-effect misschien verleden tijd door suppletie met L-serineL-Serine
Serine, van nature aanwezig in eiwitrijke voedingsmiddelen als kip en eieren, is geen essentieel aminozuur. Het lichaam kan serine aanmaken door omzetting van glycine. Glycine is strikt genomen ook geen essentieel aminozuur, maar sommige biochemici vermoeden dat de capaciteit van het lichaam om glycine aan te maken onvoldoende is om de behoefte te dekken. Als dat klopt, dan geldt dat misschien ook voor serine.

In 2019 publiceerden Chinese onderzoekers een dierstudie waarin ze oude muizen een half jaar lang serine gaven, en constateerden dat de dieren daardoor slanker werden. [Front Endocrinol (Lausanne). 2018 Aug 23;9:476.] Waarschijnlijk kwam dat doordat het aminozuur de activiteit van eetlusthormonen verminderde. De Chinezen gebruikten overigens de helft van de dosering waarmee de Duitsers experimenteerden.

De Chinese experimenten waren de aanleiding voor de Duitse studie.

Resultaten
Serinesuppletie kon niet voorkomen dat de dieren in de HFD-groep dik werden.

Serine had echter wel een positief effect als de onderzoekers de muizen gewicht lieten verliezen door ze een aantal keren te laten vasten. Serine verminderde de toename van het lichaamsgewicht als de dieren na hun vastenperiode weer konden eten zoveel ze wilden.


Jojo-effect misschien verleden tijd door suppletie met L-serineMechanisme
De Duitsers ontdekten dat serinesuppletie het energieverbruik van de bruine vetcellen verhoogde.

Conclusie
"Our data strongly suggest that L-serine supplementation during and after weight-loss interventions could significantly reduce weight regain and thereby help tackle one of the major problems of current obesity therapies", resumeren de onderzoekers.

Hmm... Wat zou er gebeuren als je tijdens deeltijdvasten niet alleen supplementeert met L-serine maar ook met L-carnitine?

Bron:
Nutrients 2022, 14, 1922.

Meer:
Op dieet? Neem 2 tabletten met spirulina voor de maaltijd, en verlies nog meer vet (21-3-2021)
Afslanken gaat drie keer sneller met zinksupplement (30-10-2020)
Krachtsporter op dieet verliest meer vet door supplement met betaïne (15-8-2018)


Afgeslankt? GLA houdt de verloren kilo's weg Geslaagd afslankdieet? Ecdysteroiden helpen je slank te blijven Afgevallen? Discipline in het weekeinde en op vakantie houdt je op gewicht

Afgeslankt? GLA houdt de verloren kilo's weg
Dikke mannen en vrouwen die zijn afgevallen blijven makkelijker op hun nieuwe gewicht als ze dagelijks 890 milligram gamma-linolzuur of GLA slikken.

Geslaagd afslankdieet? Ecdysteroïden helpen je slank te blijven
Dat lazen we in een patent van het Franse onderzoeksbedrijf Biophytis.

Afgevallen? Discipline in het weekeinde en op vakantie houdt je op gewicht
Afslankers die zichzelf in de weekeinden en vakanties verwennen met chips, frieten, pizza's en andere caloriebommen worden sneller dik dan afslankers die zichzelf permanent onder controle kunnen houden.