Opgeladen: 21-3-2021
Opgeborgen in: Spirulina, Afslanksupplementen, Myostatine
Translation: On a diet? Take 2 spirulina tablets before meals and lose even more fat (22-3-2021)

Op dieet? Neem 2 tabletten met spirulina voor de maaltijd, en verlies nog meer vet

Als sporters een paar weken op dieet gaat om wat kilootjes te verliezen, dan verliezen ze meer vetmassa als ze twee tabletten spirulina bij hun maaltijden innemen. Volgens een humane studie, die binnenkort verschijnt in de British Journal of Nutrition, houdt spirulina de myostatinespiegel laag, en de follistatinespiegel hoog.


Op dieet? Neem 2 tabletten met spirulina voor de maaltijd, en je verliest nog meer vet


Studie
Reza Bagheri, een bewegingswetenschapper van de University of Isfahan in Iran, liet 40 jonge mannelijke worstelaars gedurende 12 dagen gewicht verliezen door hun inname van energie te verminderen. Het doel van het dieet was het lichaamsgewicht met 4 procent te reducuren.

De helft van de proefpersonen slikte tijdens het experiment voor elke maaltijd een placebo. De andere helft van de proefpersonen slikte voor elke maaltijd twee tabletten van elk 500 milligram spirulina. Dagelijks consumeerden deze proefpersonen dus 3 gram spirulina.

Sponsor
Het onderzoek is niet gesponsord door een spirulinaproducent.

Resultaten
De proefpersonen in beide groepen verloren evenveel lichaamsgewicht. Als je het precies wilt weten, de spirulinagebruikers [SP] verloren 3.1 kilo, de proefpersonen in de placebogroep [PL] 2.9 kilo. Het verschil was niet significant.

Wel significant was het verschil tussen de hoeveelheid lichaamsvet [FM] die de beide groepen verloren. De spirulinagebruikers verloren significant meer lichaamsvet dan de worstelaars in de placebogroep.


Op dieet? Neem 2 tabletten met spirulina voor de maaltijd, en je verliest nog meer vet


Beide groepen verloren ongeveer evenveel spiermassa [SMM]. De placebogroep verloor ietsepietsie meer spiermassa dan de spirulinagroep, maar het verschil was niet statistisch significant.

In het bloed van de proefpersonen die spirulina gebruikten vonden de onderzoekers minder myostatine en meer follistatine dan bij de placebogebruikers.

Myostatine is een hormoon dat spiercellen aanmaken om spiergroei af te remmen. Ook follistatine wordt aangemaakt door spiercellen. Follistatine schakelt myostatine uit.


Op dieet? Neem 2 tabletten met spirulina voor de maaltijd, en je verliest nog meer vet

Op dieet? Neem 2 tabletten met spirulina voor de maaltijd, en je verliest nog meer vet


Er was een verband tussen die twee effecten en het vetverlies. Hoe meer de myostatinespiegel zakte, hoe groter het vetverlies. Hoe meer de follistatinespiegel steeg, hoe groter het vetverlies.

Op dieet? Neem 2 tabletten met spirulina voor de maaltijd, en je verliest nog meer vet
Myostatineremmers stimuleren niet alleen spiergroei, maar lijken ook vetverlies te versnellen. Sommige myostatineremmers zijn zelfs beter in het versnellen van vetverlies dan in het stimuleren van spiergroei.

Mechanisme
"It seems that spirulina acts via the AMP-activated protein kinase (AMPK) signaling pathway and Sirtuin 1 (SIRT1) in adipose tissue and skeletal muscle", schrijven de onderzoekers. [Food Funct. 2018 Sep 19;9(9):4906-15.]

"It has been indicated that spirulina supplementation activates the AMPK pathway, which regulates SIRT1. Therefore, SIRT1 deacetylates metabolic molecules, including nuclear factor kappa B (NF-kB), c-Myc, forkhead transcriptional factor 1 (FOXO1), and peroxisome proliferator-activated receptor-gamma (PPAR-gamma), which results in an elevation of adiponectin, an adipokine that increases with a decrement of fat mass."

"Moreover, studies reported an increment in gene expression of peroxisome proliferator-activated receptor-gamma coactivator 1-alpha (PGC-1-alpha) and uncoupling protein 2 (UCP2) in skeletal muscle following spirulina supplementation, which is the result of adiponectin/adipoR1 activation and consequently, the upregulation of adiponectin, as well as PGC-1-alpha and UCP2 that promotes the mitochondrial biogenesis and fat oxidation."

Bron:
Br J Nutr. 2021 Mar 15;1-21. doi: 10.1017/S000711452100091X. Online ahead of print.

Meer:
Moeiteloos afslanken met spirulina (22-12-2019)
Is spirulina slikken net zo effectief als 6 weken hard trainen? (29-11-2018)
Spirulina verbetert prestaties hardlopers (22-12-2009)
Spirulina geeft lopers meer uithoudingsvermogen (10-11-2008)


Door quercetine in rode ui geeft het lichaam spieren voorkeursbehandeling boven vet Vet verliezen en spieren vasthouden door Black Seed Oil Zwarte peperextract PipeNig-FL stimuleert spiergroei, remt lichaamsvet

Door quercetine in rode ui geeft het lichaam spieren voorkeursbehandeling boven vet
De toevoeging van een bescheiden hoeveelheid ui aan je voedingspatroon legt de groei van je vetreserves aan banden als je meer energie in je lichaam stopt dan je nodig hebt.

Vet verliezen en spieren vasthouden door Black Seed Oil
Een dosis van 2 gram per dag - dat zijn 4 capsules - versnelt het gewichtsverlies maar spaart de spiermassa.

Zwarte peperextract PipeNig-FL stimuleert spiergroei, remt lichaamsvet
Een nieuw extract van zwarte peper - Piper nigrum in het Latijn - kan sporters misschien helpen om meer spiermassa op te bouwen en tegelijkertijd de groei van hun vetmassa af te remmen.