Opgeladen: 30-10-2020
Opgeborgen in: Afslanken, Zink
Translation: Zinc supplement accelerates weight loss during slimming diet (31-10-2020)

Afslanken gaat drie keer sneller met zinksupplement

Afslanken gaat drie keer sneller met zinksupplement
Afslanken levert doorgaans de beste resultaten op als je a. er de tijd voor neemt en b. je calorie-inname terugschroeft naar een niveau dat een paar honderd kilocalorieën onder je behoefte ligt. En als je er dan ook nog een heel redelijk gedoseerd zinksupplement bij gebruikt, dan is het helemaal mooi.

Studie
In 2019 publiceerde Hoda Khorsandi, een voedingswetenschapper van Shahid Beheshti University of Medical Sciences in Iran, een opmerkelijke trial in Diabetology & Metabolic Syndrome. We kregen hem toegespeeld door een attente - en overigens goed ingevoerde - lezer.

Khorsandi liet 40 obese proefpersonen gedurende 15 weken afslanken door hun inname van energie te reduceren. Gedurende het experiment consumeerden de proefpersonen dagelijks ongeveer 300 kilocalorieën minder consumeerden dan ze verbrandden.

De helft van de proefpersonen slikte elke dag een placebo, de andere helft kreeg elke dag een supplement met 7 milligram elementair zink in de vorm van 30 milligram zinksulfaat. De Iraniërs gebruikten supplementen die waren geproduceerd door Dineh Iran Company.


Afslanken gaat drie keer sneller met zinksupplement


Resultaten
De proefpersonen die zink kregen, verloren drie keer meer gewicht dan de proefpersonen in de placebogroep. Zinksuppletie vergrootte ook de afname van de omvang van de taille en de taille-heup-ratio.

De tabel hieronder is vereenvoudigd. Klik erop voor een volledige versie.


Afslanken gaat drie keer sneller met zinksupplement


Mechanisme
Een gezonde zinkspiegel schommelt tussen de 70 en 120 microgram per deciliter. De gemiddelde zinkspiegel in de zinkgroep was, voordat de trial begon, 65 microgram per deciliter, en zat daar dus onder. Suppletie bracht de zinkspiegel op 75 - in de gezonde range.

In de placebogroep gebeurde het tegenovergestelde. Voordat de trial begon, was de gemiddelde zinkspiegel 71 - net in de gezonde range. Tijdens de trial zakte de zinkspiegel naar 68 microgram per deciliter.

De onderzoekers zagen in de zinkgroep een opmerkelijke verbetering van de insulinegevoeligheid en een afname van de concentratie ontstekingseiwitten. Ze vermoeden dat deze processen verklaren hoe zinksuppletie afslankresultaten verbetert.

Conclusie
"This study indicates that zinc supplementation with a restricted calorie diet has favorable effects in reducing anthropometric measurements [...] in individuals with obesity, and may play an effective role in the treatment of obesity", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Diabetol Metab Syndr. 2019 Dec 2;11:101.

Meer:
Slik betaïne, verlies kilo's vet (2-7-2020)
Hoe betaïne afslanksupplementen met cafeïne beter laat werken (17-6-2020)
Dierstudie | Eet brandnetels als groente, en verlies lichaamsvet (30-5-2020)


Kaempferia parviflora, een supplement voor je 6-pack Metastudie | Vet verliezen met curcumine Metastudie verklapt hoe je kilo's kunt afslanken door groene thee

Kaempferia parviflora, een supplement voor je 6-pack
Als je mensen met een royale hoeveelheid lichaamsvet elke dag een capsule met Kaempferia parviflora geeft, gebeurt er niets op de weegschaal waarvoor je de minister-president uit z'n bed moet bellen. Maar...

Metastudie | Vet verliezen met curcumine
Onderzoekers van Tehran University of Medical Sciences publiceerden deze metastudie in Critical Reviews in Food Science and Nutrition.

Dieet met veel plantaardige eiwitten niet slecht voor spieren
Groene thee is niet het meest spectaculaire afslanksupplement op de markt. Maar wel een beproefde.