Opgeladen: 9-9-2019
Opgeborgen in: Ecdysteroïden, Plantaardige steroïden, Afslanksupplementen
Translation: Successful weight loss diet? Ecdysteroids help you stay slim (10-9-2019)

Geslaagd afslankdieet? Ecdysteroïden helpen je slank te blijven

Wat kun je doen om slank te blijven als je door een afslankdieet flink veel lichaamsvet bent kwijtgeraakt? Zelfdiscipline aan de dag leggen natuurlijk, en veel bewegen. Krachttraining houdt je op gewicht, net als een goede slaap en een eiwitrijk dieet. En misschien kan suppletie met ecdysteroïden je ook nog een handje helpen. Dat lazen we in een patent van het Franse onderzoeksbedrijf Biophytis.

Studie
Uit het patent wordt duidelijk dat Biophytis een onderzoek heeft uitgevoerd met 60 proefpersonen met een BMI van 27-38. Gedurende 6 weken gingen de proefpersonen op een afslankdieet dat per 1200-1500 kilocalorieën leverde. De 6 weken die daarop volgden, kregen de proefpersonen 1440-1800 kilocalorieën per dag.

De helft van de proefpersonen slikte tijdens de proef een placebo. De andere helft een supplement met ecdysteroïden.

De onderzoekers gebruikten een quinoa bran-extract op waterbasis dat ze zelf hadden gemaakt, en dat voor 85-90 procent uit ecdysteron bestond, en voor 15-10 procent uit makisteron A, 24-epimakisteron A, 24(28)-dehydromakisteron A en 26-dicydroxyecdyson.

Biophytis had, toen de onderzoekers het patent schreven, plannen om het extract op de markt te brengen als Quinolia. Ze gaven de proefpersonen in de experimentele groep elke dag 6 capsules met elk 40 milligram quinoa-ecdysteroïden. De proefpersonen slikten 2 capsules bij het ontbijt, 2 bij de lunch en 2 bij het avondeten.

De onderzoekers vermoeden dat dit niet de optimale dosering is. Dat is het tweevoudige van deze dosering, schrijven ze. Ze vertellen niet waarop ze dat baseren.

Resultaten
Beide groepen verloren tijdens de eerste 6 weken van de proef 4 kilo. Tijdens de tweede fase van het experiment werd de placebogroep een halve kilo zwaarder, terwijl de experimentele groep nog eens een halve kilo verloor.


Geslaagd afslankdieet? Ecdysteroiden helpen je slank te blijven


Een mogelijk werkingsmechanisme zie je hieronder. De ecdysteroïden remden de stijging van de insulinespiegel en de insulineresistentie tijdens de tweede fase van het experiment.


Geslaagd afslankdieet? Ecdysteroiden helpen je slank te blijven


Geslaagd afslankdieet? Ecdysteroiden helpen je slank te blijven


Conclusie
"Said extract can advantageously be used to avoid weight regain in obese mammals on a hypocaloric weight-loss diet", schrijven de onderzoekers. "More specifically, the invention makes it possible to avoid weight gain in obese mammals having previously undergone a weight-loss diet."

Bron:
US Patent 2014/0309203 A1, Oct. 16, 2014.

Meer:
Slank worden en blijven met quinoa (zit bommetjevol ecdysteroïden) (1-8-2014)
Dierstudie: ecdysteroïden remmen groei vetweefsel (13-1-2009)


Suppletie met ecdysteron zorgt voor 2 kilo spieren extra in 10 weken Anabole werking ecdysteron sterk genoeg voor dopingclassificatie Ecdysteroiden bevorderen spieropbouw in lage doses

Suppletie met ecdysteron zorgt voor 2 kilo spieren extra in 10 weken
Het lijkt erop dat de oude Russische studies de spijker op de kop sloegen. Ecdysteron, het meest verkochte ecdysteroid in supplementenland, heeft inderdaad een anabole werking.

Anabole werking ecdysteron sterk genoeg voor dopingclassificatie
Ecdysteron, een steroidachtige stof in spinazie, quinoa en bodybuildingsupplementen, heeft een sterkere anabole werking dan wetenschappers dachten.

Ecdysteroïden bevorderen spieropbouw in lage doses
De hoeveelheden ecdysteroïden in supplementen voor bodybuilders zijn waarschijnlijk voldoende om de groei van de spiermassa te stimuleren. Dierstudie van Duitse makelij.