Opgeladen: 31-5-2022
Opgeborgen in: Plantenextracten, Afslanksupplementen
Translation: FAS inhibitor Tamarindus indica slows the growth of adipose tissues (1-6-2022)

FAS-remmer Tamarindus indica stopt de groei van vetweefsels

Een dagelijkse inname van driekwart tot anderhalve gram extract van de vruchten van Tamarindus indica kan misschien vetreserves helpen afbreken. Dat suggereert een dierstudie die Maleise wetenschappers publiceerden in de Journal of Natural Medicines.FAS-remmer Tamarindus indica stopt de groei van de vetweefselsStudie
In kruidenextracten gespecialiseerde farmacologen van de Universiti Putra Malaysia experimenteerden gedurende 10 weken met ratten. Een deel van de ratten kreeg standaardvoer en bleef slank [NC], een ander deel kreeg voer waarin extra vet en suiker was verstopt [PC]. De ratten in die laatstgenoemde groep werden dik.

Daarnaast waren er nog drie groepen ratten die behalve dikmakend voer ook een extract op waterbasis van het vruchtvlees van Tamarindus indica. Elk van deze drie groepen ratten kreeg een andere dosis.

Als de ratten in de groep met de lichtste dosis [TIE 5 mg/kg] volwassen mensen waren geweest, dan hadden ze dagelijks ongeveer 150 milligram extract gekregen. Het humane equivalent van de hoogste dosis in deze dierstudie [TIE 50 mg/kg] was ongeveer anderhalve gram extract per dag.

Resultaten
De ratten die het extract kregen werden minder snel dik dan de ratten in de PC-groep. Hoe hoger de dosis, hoe groter de vetzuchtremmende werking van het extract.

Klik op de tabellen hieronder voor een grotere versie.FAS-remmer Tamarindus indica stopt de groei van de vetweefselsFAS-remmer Tamarindus indica stopt de groei van de vetweefselsAls je kijkt naar het effect op het lichaamsvet, dan heeft de middelste en de hoogste dosis extract een significant effect.

Mechanisme
Na 10 weken was de activiteit van het enzym fatty acid synthase bij de ratten die Tamarindus indica hadden gekregen lager dan bij de andere ratten. Dat enzym is betrokken bij de opslag van energie uit de voeding in vet. De onderzoekers vermoeden dat dit effect het werkingsmechanisme van Tamarindus indica is.FAS-remmer Tamarindus indica stopt de groei van de vetweefselsHumaan onderzoek
De dierstudie die we in dit bericht bespreken is gepubliceerd in 2012. Acht jaar later, in 2020, verscheen een humaan onderzoek waarin dikke en obese proefpersonen gedurende 6 weken elke dag 20 gram vruchtvlees van Tamarindus indica kregen. [Int J Prev Med. 2020 Feb 17;11:24.]

Uit die trial kwam niets. Misschien reageren mensen (diepe zucht) anders op de bioactieve stoffen in Tamarindus indica dan knaagdieren, schrijven de onderzoekers in de publicatie uit 2020. Of misschien hebben die stoffen geen effect als je ze in de vorm van vruchtvlees binnenkrijgt.

Dat laatste is helemaal niet zo'n rare gedachte. De vruchten van de tamarinde bevatten behoorlijk veel koolhydraten.

Bron:
J Nat Med. 2012 Apr;66(2):333-42.

Meer:
Hoe de zaden van Tamarindus indica mannen misschien aan meer testosteron helpen (26-5-2022)


Op dieet? Neem 2 tabletten met spirulina voor de maaltijd, en verlies nog meer vet

Vet verliezen en spieren vasthouden door Black Seed Oil

Op dieet? Een capsule Grape Seed Extract per dag verdubbelt de snelheid waarmee je vet verliest

Op dieet? Neem 2 tabletten met spirulina voor de maaltijd, en verlies nog meer vet
Als sporters een paar weken op dieet gaat om wat kilootjes te verliezen, dan verliezen ze meer vetmassa als ze twee tabletten spirulina bij hun maaltijden innemen.

Vet verliezen en spieren vasthouden door Black Seed Oil
Een dosis van 2 gram per dag - dat zijn 4 capsules - versnelt het gewichtsverlies maar spaart de spiermassa.

Op dieet? Een capsule Grape Seed Extract per dag verdubbelt de snelheid waarmee je vet verliest
Breng je inname van energie een paar honderd kilocalorietjes onder het niveau dat je nodig zou hebben om op gewicht te blijven, en combineer dat met dit supplement.