Opgeladen: 26-3-2021
Opgeborgen in: Langer leven & suppletie
Translation: Xanthohumol, a life extender in hops and beer (27-3-2021)

Xanthohumol, een levensverlenger in hop en bier

Xanthohumol, een levensverlenger in hop en bier
Xanthohumol, een stof in hop en bier, heeft misschien een levensverlengende werking. Dat suggereert een dierstudie die onderzoekers van Ubon Ratchathani Rajabhat University in Thailand publiceerden in Comparative Biochemistry and Physiology, Part C.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met het fruitvliegje Drosophilia melanogaster. Ze stelden de vliegjes bloot aan verschillende concentraties xanthohumol, en keken vervolgens hoe lang ze leefden.

Xanthohumol, een levensverlenger in hop en bier
Xanthohumol is een prominent flavonoid in hop en bier waarin hop is verwerkt. Het heeft een zwakke oestrogene en antioestrogene werking. Xanthohumol kan veranderen in isoxanthohumol en 8-prenylnaringenine. In het lichaam neemt het enzym CYP1A2 die laatstgenoemde omzetting voor z'n rekening.

8-Prenylnaringenine is het sterkste natuurlijke fyto-oestrogeen in onze voeding. Het zit in kleine hoeveelheden in hop, maar nauwelijks in bier. De eventuele oestrogene werking van hop en bier is het gevolg van metabolisering van xanthomumol tot 8-prenylnaringenine. Voor die metabolisering is dus wel CYP1A2 nodig. Dat enzym deactiveert ook cafeïne. Hoe beter je bestand bent tegen cafeïne, hoe groter de kans dat voedingsmiddelen en supplementen met xanthohumol oestrogene effecten kunnen hebben.


Xanthohumol, een levensverlenger in hop en bier


Resultaten
Xanthomul [XN] verlengde de gemiddelde levensduur van de fruitvliegjes met gemiddeld 15 procent. De vliegjes die geen xanthohumol kregen, leefden maximaal 90 dagen. Stopen de onderzoekers xanthohumol in hun medium, dan werden dat 94-98 dagen.


Xanthohumol, een levensverlenger in hop en bier

Xanthohumol, een levensverlenger in hop en bier


Het levensverlengende effect van xanthohumol werd beter zichtbaar als de onderzoekers ook schadelijke stoffen in het medium stopten. De figuur hierboven heeft betrekking op fruitvliegjes die werden blootgesteld aan waterstofperoxide. Zeg maar: zuurstofradicalen.

In soortgelijke experimenten konden de onderzoekers aantonen dat xanthohumol de vliegjes beter bestand maakte tegen stressfactoren als kou, hitte, azijnzuur en uithongering.

Mechanisme
Xanthohumol stimuleert de aanmaak van natuurlijke beschermende enzymen. De onderzoekers vonden in de vliegjes die xanthohumol kregen verhoogde concentraties SOD1 en -2 en catalase.

Bron:
Comp Biochem Physiol C Toxicol Pharmacol. 2021 Feb 4;244:108994.

Meer:
Alcoholvrij bier werkt als slaapmiddel (dankzij 2-methyl-3-buten-2-ol, myrcenol en xanthohumol) (17-10-2015)
Xanthohumolmetaboliet 8-prenylnaringenine, een natuurlijk anabolicum voor vrouwen (10-12-2012)
Liter alcoholvrij bier houdt marathonloper gezond (22-7-2012)


Langer leven door gember Dierstudie: cranberry is een anti-aging drug De longevity-top-3: rosmarinic acid, granaatappel en curcumine

Langer leven door gember
Een voedingspatroon dat elke dag beetje gember levert, beschermt misschien niet alleen tegen chronische ziekten, maar verlengt daarnaast ook de levensduur. Caenorhabditis elegans-studie.

Dierstudie: cranberry is een anti-aging drug
Toediening van cranberry kan de levensduur van het wormpje Caenorhabditis elegans bijna verdubbelen.

De longevity-top-3: rosmarinic acid, granaatappel en curcumine
Deze metastudie zet alle Caenorhabditis elegans-studies met een longevity-insteek op een rijtje.