10.12.2012

8-Prenylnaringenin, een natuurlijk anabolicum voor vrouwen

Humulus lupulus
In hop - wetenschappelijke naam: Humulus lupulus - zit het oestrogene flavonoid 8-prenylnaringenin. Die stof heeft een onverwacht sterke antikatabole werking. De dierstudie die onderzoekers van de University of Tokushima in Japan publiceerden in PLoS One suggereert dat vrouwen aan 8-prenylnaringenin een natuurlijk anabolicum hebben.

De actieve stoffen in Humulus lupulus zijn al op de markt. Ze zitten in supplementen die vrouwen aan steviger borsten moeten helpen. Dat die producten werken is niet uitgesloten, want 8-prenylnaringenin kan interacteren met zowel de estradiolreceptor-alfa als de estradiolreceptor-beta, aldus Wageningse onderzoekers in 2004. De meeste plantaardige fyto-oestrogenen doen alleen iets met de estradiolreceptor-beta. Stoffen die de estradiolreceptor-beta activeren kunnen botten sterker maken en de bloedvaten beschermen, stoffen die de estradiolreceptor-alfa activeren kunnen borstgroei stimuleren.

In Humulus lupulus zitten kleine hoeveelheden 8-prenylnaringenin. Een veel belangrijkere bioactieve stof in Humulus lupulus is xanthohumol. Fermentatie, zoals bij het brouwen van bier, maar ook omzetting door de lever, verandert xanthohumol echter in 8-prenylnaringenin. Je ziet in de figuur hieronder van links naar rechts xanthohumol, het tussenproduct isoxanthohumol, 8-prenylnaringenin en helemaal rechts naringenin. Die stof zit in citrusvruchten.

De prenylgroep vergroot de werking van allerlei fenolen in het lichaam. Je kunt 8-prenylnaringenin ook synthetiseren door die prenylgroep aan naringenin vast te plakken.

Oestrogenen beschermen spierweefsel, en dus vroegen de Japanners zich af of 8-prenylnaringenin dat ook doet. Ze winden er geen doekjes om waar ze op uit zijn: ze willen superfoods of supplementen ontwikkelen voor mensen waarbij de spieren wegkwijnen, zoals ouderen die door ziekte op bed moeten liggen.

De Japanners experimenteerden met ratten, waarbij ze de zenuwen naar de spieren in een poot uitschakelden [denervation]. De figuur linksonder laat zien hoe de massa van de gastrocnemius [GM] na 4 dagen begon af te nemen [zwarte balkjes]. De witte balkjes staan voor de gastrocnemius die nog wel naar behoren functioneerde.

Rechtsonder zie je het effect van suppletie met een extract van Humulus lupulus op de afname van de spiermassa door inactiviteit. De onderzoekers begonnen twee weken voor de ingreep de dieren voer te geven dat voor 5 procent bestond uit Humulus lupulus-extract. Vier dagen na de ingreep waren de ratten in de controlegroep 8 procent van de massa van hun inactieve gastrocnemius verloren. Bij de Humulus lupulus-groep was dat slechts drie procent.


8-Prenylnaringenin, een natuurlijk anabolicum voor vrouwen


8-Prenylnaringenin, een natuurlijk anabolicum voor vrouwen


8-Prenylnaringenin, een natuurlijk anabolicum voor vrouwen


De figuren hierboven vertellen hoe 8-prenylnaringenin precies werkt. Ze zijn gebaseerd op proeven waarbij de Japanners synthetisch 8-prenylnaringenin gebruikten. Je zit rechtsboven dat 8-prenylnaringenin de activiteit van het spierafbrekende eiwit atrogin-1 sterk afremt. Linksboven zie je hoe 8-prenylnaringenin de activiteit van het anabole sleutelmolecuul Akt licht verhoogt. Zwarte balkjes: gefosforyleerd Akt; witte balkjes: totaal Akt.


8-Prenylnaringenin, een natuurlijk anabolicum voor vrouwen


Naringenin deed bijna niets in de Japanse experimenten, en de figuur hierboven vertelt je waarom. De onderzoekers konden naringenin niet terugvinden in de gastrocnemius van de ratten. De spiercellen nemen naringenin niet op. Zie daar het belang van de prenylgroep, concluderen de Japanners.

De concentraties die de Japanners gebruikten waren hoog. Het humane equivalent is 0.4 mg 8-prenylnaringenin per kg lichaamsgewicht per dag. Weeg je 70 kg, dan kom je op zo'n 30 mg. Daarvoor zou je anderhalve kilo hop moeten eten. Maar gelukkig zijn er supplementen. Voor mannen zijn die door hun oestrogene werking waarschijnlijk niet geschikt.

De onderzoekers zijn betaald door de Japanse overheid.

Bron:
PLoS One. 2012;7(9):e45048.

Meer:
Sulforaphane, een natuurlijk anti-katabool (4-12-2012)
Voor krachtsporters is groene thee een beetje anabool (3-12-2012)
Broccoli, bloemkool & bodybuilders (2-11-2012)