Opgeladen: 17-10-2015
Opgeborgen in: Slaap
Translation: Non-alcoholic beer has sedative effect (28-11-2015)

Alcoholvrij bier werkt als slaapmiddel

Je slaapt beter als je 's avonds een glas alcoholvrij bier drinkt. Dat blijkt uit een humane studie die onderzoekers van University of Extremadura in Spanje publiceerden in PLoS One. De hop-extracten in bier verbeteren de slaap doordat ze de GABA-receptor beter laten werken.

Bier
In een glas bier van 333 milliliter zit ongeveer een gram hop. Eigenlijk moet je zeggen: lupuline, een poeder dat bestaat uit gedroogde delen van de vrouwelijke hopplant. In lupuline zitten stoffen die in dierstudies proefdieren langer en meer laten slapen en het effect van slaapmiddelen vergroten.

De belangrijkste daarvan is 2-methyl-3-buten-2-ol [J Ethnopharmacol. 2008 Mar 28;116(3):383-96.], maar ook myrcenol [J Agric Food Chem. 2006 Apr 5;54(7):2514-9.] en xanthohumol [Planta Med. 2006 Jun;72(7):656-8.] in hop werken rustgevend.

2-Methyl-3-Buten-2-Ol, myrcenol en xanthohumol laten receptoren voor de neurotransmitter GABA beter werken. GABA is een neurotransmitter die in de hersenen vooral processen uitschakelt, en op die manier slaap induceert.


2-Methyl-3-Buten-2-ol Myrcenol Xanthohumol

2-Methyl-3-Buten-2-ol

Myrcenol

Xanthohumol


Zijn die stoffen in bier in staat om mensen beter te laten slapen? Die vraag wilden de Spanjaarden met hun studie beantwoorden.

Studie
De onderzoekers bepaalden het slaapgedrag van 17 verpleegsters in een ziekenhuis, die allemaal veel stress rapporteerden [Control].

Vervolgens lieten de onderzoekers de vrouwen gedurende 14 dagen bij het avondeten 1 glas met 333 ml alcoholvrij bier drinken, en bepaalden ook tijdens die periode het slaapgedrag van de vrouwen [Treatment].

Resultaten
Door het drinken van dat ene glas bier sliepen de vrouwen, nadat ze 's nachts in bed waren gestapt, sneller in. Hun sleep latency was korter. Hoewel het aantal uren dat de vrouwen sliepen niet toenam door het bier, bewogen de vrouwen tijdens hun slaap significant minder. Dat betekent dat ze dieper sliepen.


Alcoholvrij bier werkt als slaapmiddel Alcoholvrij bier werkt als slaapmiddel
Alcoholvrij bier werkt als slaapmiddel


Conclusie
Drink 's avonds een glas alcoholvrij bier, en je gaat dus beter slapen. Da's mooi. Zou dat ene glas nog meer effect hebben als je er een supplement met GABA bij slikt?

Bron:
PLoS One. 2012; 7(7): e37290.

Meer:
Liter alcoholvrij bier houdt marathonloper gezond (22-7-2012)
Bier is maar een heel klein beetje goed voor je botten (7-8-2011)


Impotentie door stress misschien voorgoed
Verontrustende dierstudie.

Alcohol drinken na training remt spiergroei
Bestudeerde dosis: 8 glazen.

Slaaptekort breekt spieren af
Meer cortisol, minder IGF-1 en testosteron door slaaptekort. Dierstudie.