Opgepoetst: 11-2-2021
Opgeladen: 22-7-2012
Opgeborgen in: Voeding & duursport, Immuunsysteem
Translation: Litre of non-alcoholic beer keeps marathon runner healthy (10-8-2012)

Liter alcoholvrij bier houdt marathonloper gezond

Liter alcoholvrij bier houdt marathonloper gezond
Marathonlopers kunnen voorkomen dat ze na een wedstrijd ziek worden als ervoor zorgen dat ze dagelijks 326 milligram gallic acid-analogen binnenkrijgen. Die moeten dan bestaan uit 47 milligram catechine, 8 milligram epicatechine, 33 milligram procyanidine B-3, 5 milligram overige proanthocyanidines, 15 milligram vanillic acid, 42 milligram syringa acid, 15 milligram p-cumar acid, 52 milligram ferulic acid, 4 milligram sinapinic acid, 9 milligram overige hydroxycinnamic acids, 39 milligram isoxanthohumol en 55 milligram overige flavonolen. Teveel gedoe? Je kunt ook elke dag een liter alcoholvrij bier drinken. Dat komt op hetzelfde neer.

Studie
Tot die conclusie komen wetenschappers van de Technische Universitaet Muenchen in een studie waarin ze 63 marathonlopers gedurende 5 weken elke dag 1 tot 1.5 liter Erdinger Alkoholfrei lieten drinken. De brouwer van dat bier, Werner Brombach GmbH, betaalde het onderzoek.


Liter alcoholvrij bier houdt marathonloper gezond


Er zijn aanwijzingen dat fenolen duursporters beschermen tegen ziekte. In sommige trials doet quercetine dat, bijvoorbeeld. Omdat bier een bron van fenolen is - een liter levert 350 tot 800 milligram fenolen - vroegen de onderzoekers zich af of suppletie met alcoholvrij bier het immuunsysteem van duursporters tijdens inspanning op peil kan houden.

De suppletie begon 3 weken voor een marathon, en ging 2 weken na de marathon nog door. Een controlegroep van 58 marathonlopers dronk een product met dezelfde voedingswaarde als bier waarin geen fenolen zaten.

Resultaten
En verhip. Es hat geklappt, gozers! De proefpersonen die elke dag een liter alcoholvrij bier achterover sloegen kregen inderdaad minder vaak last van kriebelhoest, loopneus en andere uitingsvormen van upper respiratory tract illness. Voor en na de marathon vonden de onderzoekers ook minder immuuncellen in het bloed van de lopers die alcoholvrij bier hadden gedronken.


Liter alcoholvrij bier houdt marathonloper gezond


Liter alcoholvrij bier houdt marathonloper gezond


Mechanisme
Duurinspanningen verminderen de aanmaak van toll-like receptors [TLR's] 2 en 4 in immuuncellen. [Eur J Appl Physiol. 2010 May;109(2):251-7.] Met toll-like receptors herkennen de immuuncellen van de natuurlijke afweer ziektekiemen. Meer daarover lees je hier.

De onderzoekers vermoeden dat fenolen de afbraak van TLR's tijdens inspanning afremmen. Ze stellen voor om in vervolgstudies die theorie eens te toetsen.

Toepassing
Als de onderzoekers gelijk hebben zouden levensmiddelen of supplementen op basis van rode druiven, bessen of kersen wel eens hetzelfde effect kunnen hebben. Die bevatten fenolen die wel een beetje lijken op de fenolen in bier.

Bron:
Med Sci Sports Exerc. 2012 Jan;44(1):18-26.

Meer:
Overleef het griepseizoen met Aged Garlic Extract (29-3-2012)
Verkouden? Rustig doortrainen kan prima (10-12-2011)
Dierstudie: havermoutvezels beschermen sporters tegen virussen (12-10-2011)


Een marathon lopen? Aan de whey! MSM reduceert pijn in spieren en gewrichten na halve marathon Veillonella, de marathonbacterie die het metabolisme van sporters opvoert

Een marathon lopen? Aan de whey!
Sporters die een marathon niet aandurven omdat die teveel van hun gestel vraagt, denken daar misschien anders over na een kleine aanpassing van hun dieet.

MSM reduceert pijn in spieren en gewrichten na halve marathon
Sporters die dagelijks 3 gram MSM gebruiken hebben de dagen na een halve marathon minder last van hun spieren en gewrichten.

Veillonella, de bacterie die het metabolisme van matahonlopers opvoert
Het ding zet in de darmen melkzuur om in de superbrandstof propionaat.