Verkouden? Rustig doortrainen kan prima
Alle sporters staan wel eens voor het dilemma: ze hebben een virus onder de leden. Ze zijn verkouden, hebben keelpijn en voelen zich niet erg fit. Wat moeten ze nu? Doortrainen? Of rust nemen totdat het immuunsysteem het virus heeft opgeruimd? In 1998 gaven bewegingswetenschappers van Ball State University in de VS antwoord op die vraag.
Studie
De onderzoekers deden een experiment met vijftig redelijk fitte proefpersonen van 19-29 jaar. De onderzoekers verdeelden de proefpersonen over 2 groepen. De ene trainde om de andere dag 40 minuten op 70 procent van hun maximale hartslag [EX]. Dat is matig-intensief.
De proefpersonen konden kiezen tussen sessies op de stairclimber, de treadmill en de fiets. De andere groep was niet fysiek actief [NEX].
Toen de proef begon infecteerden [inoculation] de onderzoekers de proefpersonen met rhinovirus-16. Rhinovirus-16 is een alledaags verkoudheidsvirus. Daarna keken de onderzoekers hoe de verkoudheid zich in beide groepen proefpersonen ontwikkelde.
Resultaten
De duur van de verkoudheid was in beide groepen gelijk, maar in de eerste 6 dagen van het experiment rapporteerde de traininggroep minder symptomen dan de inactieve groep. Beide groepen produceerden evenveel slijm. De proefpersonen moesten hun volgesnotterde zakdoekjes inleveren, zodat de onderzoekers konden wegen hoeveel slijm daarin zat.
In de grafieken hieronder zie je z-values. Die geven aan hoeveel een meting op een moment afwijkt van het gemiddelde van alle gedane metingen.
Conclusie
"Results from this investigation suggest that moderate exercise training during a rhinovirus-caused upper respiratory illness under the conditions of this study design do not appear to affect illness symptom severity or duration", conluderen de onderzoekers.
"This finding is important for athletes and fitness enthusiasts alike who are interested in maintenance of their fitness levels during a rhinovirus caused upper respiratory illness."
Ander onderzoek
Sporters die tijdens een verkoudheid intensiever of langer trainen dan de proefpersonen in deze studie zullen hun herstel waarschijnlijk vertragen. Dat concludeerden dezelfde onderzoekers in een overzichtsstudie die ook in de jaren negentig verscheen. [Int J Sports Med. 1994 Jan;15(1):1-9.] Intensieve inspanning remt - onder meer via een verhoging van de cortisol- en testosteronspiegel - het immuunsysteem.
Bron:
Med Sci Sports Exerc. 1998 Nov;30(11):1578-83.
Meer:
Beetje lichaamsbeweging beschermt tegen covid | Metastudie (25-8-2022)
Lichaamsbeweging maakt het coronavirus minder dodelijk (4-6-2021)
Dierstudie | Quercetine helpt virusinfectie voorkomen na intensieve training (15-12-2020)
|