Opgeladen: 10-4-2020
Opgeborgen in: Eiwitten, Immuunsysteem
Translation: Training hard without compromising your immune system? Just double your protein intake... (11-4-2020)

Hard trainen zonder negatief effect op het immuunsysteem? Eet meer eiwitten...

Sporters die ondanks de coronadreiging willen doorgaan met trainen, kunnen misschien beter geen anabolica gebruiken. Dat schreven we gisteren. Vandaag vertellen we wat sporters, volgens een onderzoek van Schotse bewegingswetenschappers, wel kunnen doen als ze zich tegen snode virussen willen beschermen. De Schotten ontdekten in 2014 dat een verhoging van de hoeveelheid eiwit in het dieet het negatieve effect van intensieve fysieke inspanning op het immuunsysteem opheft.

Studie
De Schotten lieten 8 getrainde wielrenners bij 2 verschillende gelegenheden gedurende een week fors meer trainen dan normaal. In die periode nam het trainingsvolume met maar liefst 70 procent toe. Een vuistregel is dat sporters die hun immuunsysteem niet willen ontwrichten hun trainingsvolume met slechts 5 procent per week kunnen laten toenemen. [eigenkracht.nl 30 Mrt 2020]

Lichaamsbeweging is op zichzelf alleen maar goed voor het immuunsysteem, maar bijzonder intensieve fysieke inspanning zet het immuunsysteem een tandje lager. De onderzoekers vroegen zich af of ze daaraan iets konden doen door het eiwitaandeel van het dieet van sporters te vergroten.

En dus gaven ze de proefpersonen de ene week 1.6 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag, en de andere week 3 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. De extra energie van de eiwitten ging ten koste van energie uit vet.

Resultaten
Tijdens de intensieve workouts verminderde de hoeveel witte bloedcellen [leukocytes, zeg maar: alle immuuncellen] in het bloed van de sporters. Dat gebeurde specifiek ook met de hoeveelheid granulocytes in het bloed. Je kunt granulocytes beschouwen als de granaten en de landmijnen van het immuunsysteem. Extra eiwitten in het dieet hieven in beide gevallen de afname op.


Hard trainen zonder negatief effect op het immuunsysteem? Eet meer eiwitten...

Hard trainen zonder negatief effect op het immuunsysteem? Eet meer eiwitten...


Zowel tijdens de intensieve workouts als gedurende het eerste uur daarna verminderde de hoeveelheid CD8+ T-cellen in het bloed van de sporters. Als granulocyten de granaten en landmijnen van het immuunsysteem zijn, dan CD8+ T-cellen de soldaten. En jawel - de afname werd opgeheven door de verhoging van het eiwitaandeel van het dieet.

De ontdekte effecten suggereren dat ongewoon intensieve training de kans op een infectie met een virus of bacterie vergroot - maar dat extra eiwitten het immuunsysteem op peil houden. En dat was waarschijnlijk ook echt het geval.

Tijdens de extra-intensieve trainingsweek met a normal protein intake rapporteerden de proefpersonen meer verschijnselen van upper respiratory tract infection, maar niet tijdens de extra-intensieve trainingsweek met a high protein intake.


Hard trainen zonder negatief effect op het immuunsysteem? Eet meer eiwitten...


Bron:
Brain Behav Immun. 2014;39:211-9.

Meer:
Door anabolengebruik verdwijnt de kankerremmende werking van krachttraining (9-4-2020)
Quercetine behoedt sporters voor verkoudheid en griep (6-4-2020)
Minder vermoeidheid, meer weerstand en toch hard trainen dankzij bèta-glucanen (2-3-2020)


Tijdens zware fysieke inspanning versterkt Chlorella het immuunsysteem Extra vitamine D houdt vechtsporters ziektevrij Eiwitshake met soja, groene thee en bosbessen beschermt sporters tegen virussen

Tijdens zware fysieke inspanning versterkt Chlorella het immuunsysteem
Sporters met een zware trainingsperiode in het vooruitzicht kunnen hun kans op verkoudheid of griep misschien verminderen als ze elke dag 6 gram Chlorella slikken. Humane studie.

Extra vitamine D houdt vechtsporters ziektevrij
Onderzoekers uit Zuid-Korea ontdekten dat suppletie met vitamine D3 vechtsporters tijdens de wintermaanden beschermt tegen infectie door geniepige verkoudheidsvirussen.

Eiwitshake met soja, groene thee en bosbessen beschermt sporters tegen virussen
Volgens onderzoekers van Appalachian State University verminderen zo'n eiwitshake de kans dat ziektekiemen het immuunsysteem van atleten overmeesteren.