Opgeladen: 2-3-2020
Opgeborgen in: Immuunsysteem, Paddenstoelen
Translation: Less fatigue, a better immune system yet training hard - thanks to beta-glucans (3-3-2020)

Minder vermoeidheid, meer weerstand en toch hard trainen dankzij bèta-glucanen

Minder vermoeidheid, meer weerstand en toch hard trainen dankzij beta-glucanen
Als je lichaam kampt met zware fysieke stress - bijvoorbeeld omdat je snoeihard traint - dan kun je misschien tegelijkertijd vermoeidheid verminderen en je immuunsysteem sterk houden door suppletie met bèta-glucanen. Dat suggereert een dierstudie die onlangs verscheen in Open Biochemistry Journal.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met muizen. Ze lieten de dieren dagen achter elkaar zwemmen, en veroorzaakten op die manier een flinke fysieke stress. Continue zware fysieke stress veroorzaakt vermoeidheid en vermindert de werking van het immuunsysteem.

De onderzoekers gaven de muizen in de controlegroep geen actieve stoffen. [PBS] Andere proefdieren kregen dagelijks 50, 100 of 200 microgram bèta-glucanen. Het humane equivalent van die doses was respectievelijk ongeveer 16, 32 en 64 milligram per dag. Dat is prima te doen.

De onderzoekers gebruikten Glucan 300 van het Amerikaanse Transfer Point. [transferpoint.com] Dat is gemaakt van gist.

Bèta-glucanen zitten trouwens ook in plantaardige voedingsmiddelen als havermout, en in paddenstoelen. De precieze chemische structuur van bèta-glucanen is in elke voedingsmiddel weer anders, en waarschijnlijk ook hun immunologische werking.

Minder vermoeidheid
Nadat de muizen al 15 dagen elke dag hadden gezwommen, gaven de onderzoekers de dieren 15 dagen lang elke dag niets, of een supplement met bèta-glucanen.

Al op de eerste dag van de suppletie [dag 0 in de figuur hieronder] zagen de onderzoekers dat de tijd dat de muizen passief ronddobberden geringer was als ze bèta-glucanen kregen. Hoe hoger de dosis, hoe sterker het effect.


Minder vermoeidheid, meer weerstand en toch hard trainen dankzij beta-glucanen


Bèta-glucanen verminderden kennelijk vermoeidheid. Het effect bleef overeind nadat de onderzoekers stopten met de suppletie.

In de hersenen van de muizen zagen de onderzoekers hoe bèta-glucanen de vermoeidheid verminderen. Ze verhogen de concentratie van de endogene antioxidanten glutathion [GSH] en superoxide-dismutase [SOD].


Minder vermoeidheid, meer weerstand en toch hard trainen dankzij beta-glucanen


Minder vermoeidheid, meer weerstand en toch hard trainen dankzij beta-glucanen


Immuunsysteem
Tegelijkertijd verbeterden de bèta-glucanen de werking van het immuunsysteem. De onderzoekers haalden neutrofielen uit het bloed van de muizen, en stopten die in reageerbuizen met ziektekiemen.

Neutrofielen eten ziektekiemen als schimmels en bacteriën letterlijk op. Phagocytosis, heet dat. De onderzoekers ontdekten dat bèta-glucanen bij wijze van spreken de eetlust van de neutrofielen aanwakkerden.


Minder vermoeidheid, meer weerstand en toch hard trainen dankzij beta-glucanen


Minder vermoeidheid, meer weerstand en toch hard trainen dankzij beta-glucanen


De glucanen stimuleerden ook de afgifte van interleukine-2 en interleukine-4. Interleukine-4 laat het immuunsysteem labeltjes vastplakken aan cellen die vervolgens door het immuunsysteem worden aangevallen. Interleukine-2 stimuleert het ontstaan van immuuncellen die het eigenlijke werk doen, en de foute cellen opruimen.

Mechanisme
In het lichaam activeren bèta-glucanen de complement receptor 3 - aanwezig in onder meer neutrofielen, Natural Killer Cells en macrofagen. Bèta-glucanen activeren ook de Dectin-1-receptor in macrofagen, neutrofielen, eosinofielen, B-cellen en dendritietcellen.

Via die receptoren zetten bèta-glucanen grote delen van het immuunsysteem een tandje hoger, vermoeden de onderzoekers. Immuuncellen worden agressiever, de aanmaak van antilichamen neemt toe.

Intensieve lichaamsbeweging kan ten koste gaan van het immuunsysteem, maar suppletie met bèta-glucanen kan dat effect misschien deels opheffen, speculeren de onderzoekers. Daardoor krijgen pathogenen minder kans.

Als de strijd van het immuunsysteem tegen pathogenen in volle hevigheid losbarst, komen agressieve cytokines als TNF-alpha vrij. Een hoge spiegel van dat eiwit gaat samen met vermoeidheid. Door het immuunsysteem te stimuleren en te voorkomen dat pathogenen een voet aan de grond krijgen, verminderen bèta-glucanen de noodzaak om veel TNF-alpha aan te maken, vermoeden de onderzoekers.

Bron:
The Open Biochemistry Journal, 2020, Volume 14.

Meer:
Glucanen uit paddenstoelen beschermen tegen virusinfectie (29-2-2020)
AHCC vergroot overlevingskansen bij besmetting met dodelijk virus (9-2-2020)
Deze twee paddenstoelen schakelen het humaan papillomavirus uit (5-9-2018)
Waarom je minder vaak ziek bent als je elke dag 100 gram champignons eet (22-9-2017)


Griepprik slaat beter aan door AHCC Dierstudie: havermoutvezels beschermen sporters tegen virussen Oesterzwam houdt sporters ziektevrij

Griepprik slaat beter aan door AHCC
Suppletie met het uit paddenstoelen afkomstige AHCC verbetert de respons van het immuunsysteem op de griepprik.

Dierstudie: havermoutvezels beschermen sporters tegen virussen
Sporters die bang zijn dat hun zware training hun immuunsysteem verzwakt, kunnen zichzelf beschermen tegen virussen als ze elke dag ontbijten of lunchen met havermout.

Oesterzwam houdt sporters ziektevrij
Oesterzwammen - wetenschappelijke naam: Pleurotus ostreatus - bevatten suikerketens die het immuunsysteem activeren, en griep en verkoudheid helpen voorkomen.