Opgeladen: 15-12-2020
Opgeborgen in: Quercetine, Immuunsysteem
Translation: Animal study | Quercetin helps prevent virus infection after strenuous exercise (16-12-2020)

Dierstudie | Quercetine helpt virusinfectie voorkomen na intensieve training

Dierstudie | Quercetine helpt virusinfectie voorkomen na uitputtende training
Er zijn aanwijzingen dat suppletie met een fikse dosis quercetine sporters beschermt tegen virusinfecties, schreven we in de eerste maanden van de coronaellende. We vonden een wat oudere dierstudie, afkomstig van wetenschappers van de University of South Carolina, die de virusremmende werking van quercetine verder onderbouwt - en verklapt hoe je de virusremmende werking van quercetine kunt versterken.

Studie
De onderzoekers experimenteerden met 4 groepen muizen. De ene groep deed niets, kreeg geen supplementen, maar werd op dag 1 van het experiment besmet met een H1N1-influenzavirus in een dosis die in theorie de helft van de muizen zou moeten doden. [Con-Plac]

De tweede groep had in de drie dagen die aan de besmetting voorafging moeten rennen op een treadmill tot ze letterlijk niet meer konden. Vlak na de laatste sessie infecteerden de onderzoekers de dieren met het virus. [Ex-Plac]

Een derde groep muizen rende niet, maar had in de periode van 7 dagen voor de infectie dagelijks een dosis quercetine gekregen. Als de muizen volwassen mensen waren geweest, hadden ze dagelijks 80-100 milligram quercetine gekregen. [Con-Q]

De onderzoekers dienden het flavonoid toe in combinatie met onbekende hoeveelheden vitamine B3 en vitamine C. Die vitamines zouden de biobeschikbaarheid van quercetine verbeteren.

En je raadt het al: een vierde groep muizen moest rennen op een treadmill en kreeg quercetine. [Ex-Q]

In de dagen na de besmetting keken de onderzoekers of de muizen ziek werden. Hoe ze de ziekte van de muizen beoordeelden en een score gaven, vertelt de figuur hieronder.


Dierstudie | Quercetine helpt virusinfectie voorkomen na uitputtende training


Resultaten
De hardloopsessies verminderden de weerstand van de muizen, en vergrootten de kans dat ze ziek werden - en overleden - door het virus. Suppletie met quercetine hief het negatieve effect van de treadmillsessies echter volledig op.

Opvallend was dat quercetine ook de niet-actieve muizen tegen ziekte en sterfte beschermde.


Dierstudie | Quercetine helpt virusinfectie voorkomen na uitputtende training


Dierstudie | Quercetine helpt virusinfectie voorkomen na uitputtende training


Conclusie
"Quercetin feeding was an effective preventive strategy to offset the increase in susceptibility to infection that was associated with stressful exercise", resumeren de onderzoekers. "If our data can be clinically translated, they may lead to an important nutritional strategy to decrease the risk of infection, which can be a problem in athletes and military personnel, who are often exposed to combinations of severe physical, psychological, and environmental stress."

Ja maar...
"One of the findings of the present study suggests that short-term quercetin feedings before infection (i.e., primary prevention) can delay the onset of sickness following intranasal inoculation of the virus", schrijven de Amerikanen.

"Although it is easy to conclude, therefore, that quercetin protected the animals from infection, it is also possible that this was due to reduced inflammation, which would be expected to blunt the symptoms. Indeed, quercetin is known to have potent anti-inflammatory properties."

"Both of these outcomes would be considered positive responses to quercetin feeding, especially in this case, since overall morbidity and mortality were benefited by quercetin. However, in certain cases, a more rapid appearance and resolution of symptoms may be a more favorable outcome. It is important to note that a quercetin-induced reduction in inflammatory processes may not always result in a reduction in susceptibility to infection; it has been shown that inflammation is necessary for the efficient elimination of influenza virus infection."

"This is clearly an aspect that should be considered in future studies in which the dose and timing of quercetin administration in relation to virus challenge are investigated."

Sponsor
Het onderzoek is niet betaald door de supplementenindustrie, maar door het Amerikaanse leger.

Bron:
Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol. 2008 Aug;295(2):R505-9.

Meer:
Supplement met vitamine C en quercetine vermindert de kans op besmetting met het coronavirus met een factor 12 (10-12-2020)
Quercetine behoedt sporters voor verkoudheid en griep (6-4-2020)
Hoe quercetine griepvirussen verziekt (6-4-2020)


Hard trainen zonder negatief effect op het immuunsysteem? Eet meer eiwitten...

Supplement met vitamine D halveert griepkans

Goede nachtrust beschermt tegen verkoudheid

Hard trainen zonder negatief effect op het immuunsysteem? Eet meer eiwitten...
Schotse bewegingswetenschappers ontdekten in 2014 dat een verhoging van de hoeveelheid eiwit in het dieet het negatieve effect van intensieve fysieke inspanning op het immuunsysteem opheft.

Supplement met vitamine D halveert griepkans
Als je elke dag 1200 IE vitamine D3 slikt, halveert je kans dat je door een griepvirus wordt geveld.

Goede nachtrust beschermt tegen verkoudheid
Mannen en vrouwen die goed slapen worden, na blootstelling aan een verkoudheidsvirus, drie tot zes keer minder vaak verkouden dan mannen en vrouwen met slaapproblemen.