Opgeladen: 31-5-2019
Opgeborgen in: Risico's van anabolica
Translation: Female bodybuilder becomes hypogonadal, loses voice (1-6-2019)

Vrouwelijke bodybuilder wordt hypogonadaal, verliest haar stem

Zo duidelijk als het inmiddels is dat mannelijke anabolengebruikers op de langere termijn gezondheidsrisico's lopen, zo weinig weten we eigenlijk over de gevolgen van anabolengebruik op de langere termijn bij vrouwen. Maar die zijn er wel, suggereert een case study die twee Canadese KNO-artsen, verbonden aan de universiteit van Toronto, hebben gepubliceerd in Clinical Case Reports. En ze kunnen pas na jaren aan het licht komen...

Vrouwelijke bodybuilder, 27 jaar
De hoofdpersoon in het artikel van Yael Bensoussan en Jennifer Anderson is een vrouwelijke bodybuilder, die in 1998 27 jaar oud was. Ze had meegedaan aan een wedstrijd, en in de aanloop daar naar toe gedurende 6 weken 50 milligram nandrolondecanoaat per week gebruikt. [Wij weten niet of we dit moeten geloven. Maar dit is wat de vrouw vertelde aan haar artsen.]

Twee maanden nadat ze was begonnen met haar decakuur, was de stem van de bodybuilder geleidelijk lager en heser geworden. Hoewel ze verder geen middelen meer had gebruikt, was de stemverandering permanent. Stemtherapie was niet effectief.

De vrouw verloor haar baan omdat mensen dachten dat ze een man was. Ze had de bodybuildingsport inmiddels vaarwelgezegd.

Operaties
In 1998 had ze contact gezocht met de artsen, die besloten haar strottenhoofd te opereren. Met succes, want de stem van de vrouw werd hoger en vrouwelijker. Maar na tien jaar verloor de gewezen bodybuilder haar stem. De organen in haar keel waren verschrompeld.

Dertien jaar na de eerste operatie grepen de artsen een tweede keer chirurgisch in, en weer met succes.

Blijvende hormonale veranderingen
De onderzoekers weten niet waarom de vrouw haar stem verloor. De vrouw gaf wel aan chronisch moe te zijn, en bij een bloedanalyse bleek waarom. Er zat nauwelijks vrij testosteron in haar bloed. Kennelijk hadden de anabolica het vermogen van haar lichaam aangetast om vrij testosteron aan te maken. Dat gebeurt ook mannen die langdurig grote hoeveelheden anabolen hebben gebruikt.

De Canadezen gaven de vrouw vervangende hormonen, waarna haar vermoeidheid verdween.


Vrouwelijke bodybuilder wordt hypogonadaal, verliest haar stem


Een mogelijkheid is dat de abnormaal lage testosteronspiegel van de vrouw ertoe had geleid dat haar spraakorgaan was geatrofieerd, speculeren de artsen. Maar erg zeker van die theorie zijn ze niet. Bij mannen die nauwelijks meer testosteron kunnen aanmaken door hun anabolenkuren komt stemverlies voor zover bekend niet voor.

Conclusie
"To the best of our knowledge, this is the first report of the long-term effects of anabolic steroids on a female voice over a 20 years period", schrijven de onderzoekers. "These changes are clinically relevant since they are difficult to treat and therefore should be disclosed to patient using AAS or receiving androgenic steroid therapy."

Bron:
Clin Case Rep. 2019 Apr 20;7(5):1067-70.

Meer:
Testosteronkuur verlaagt vrouwenstem na drie maanden (13-12-2008)
Vrouw krijgt lage stem door testosterongel van echtgenoot (4-12-2007)
Testosterongels geven vrouwen behaarde benen en lage stem (19-11-2007)


Anabolengebruik door vrouwen is vaak mannenwerk

Combinatie efedrine en anabolen wordt fitnesskampioene fataal

Testosteron verhoogt kans borstkanker

Anabolengebruik door vrouwen is vaak mannenwerk
De meeste vrouwelijke bodybuilders die anabole steroïden of clenbuterol gebruiken zijn daartoe overgehaald door hun partners.

Combinatie efedrine en anabolen wordt fitnesskampioene fataal
Onderzoekers moeten nauwkeuriger naar anabolen en andere ergogene middelen gaan kijken als ze de sterfgevallen van jonge sportieve vrouwen onderzoeken. Case.

Testosteron verhoogt kans borstkanker
Deze studie is relevant voor vrouwelijke anabolengebruikers.