Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  DHEA       Medische horror       Anabolen & studies       Anabolen & risico's    

0 4 - 1 2 - 2 0 0 7

  Vrouw vermannelijkt door testosterongel van echtgenoot (Fertil Steril. 2007 Apr;87(4):976.e13-5.)
Artsen van het Albert Einstein College of Medicine in New York hebben een bizar geval gepubliceerd van een vrouw die vermannelijkte door de testosterongel van haar echtgenoot.
De vrouw (63) was een professioneel zangeres en had gemerkt dat haar stem de laatste twee jaar lager en heser was geworden. Tegelijkertijd was haar haargrens opgeschoven, had ze haartjes op haar kin en onderbuik gekregen, moest ze zich vaker scheren en meer spieren ontwikkeld. Bovendien was haar clitoris gegroeid.
De artsen ontdekten een testosteronconcentratie van 329 nanogram per deciliter in haar bloed. Dat is, ehm, fors voor een vrouw van 63. Haar DHEA-spiegel was daarentegen aan de lage kant. Dat zou de artsen tot nadenken moeten zetten, maar de sukkels hadden Het Anabolenboek niet gelezen.
De artsen gaven haar het anti-androgeen spironolactone, maar dat werkte niet.
Vrouw vermannelijkt door testosterongel van echtgenoot
Dus adviseerden ze de vrouw om haar eierstokken te laten verwijderen. Er zou wel een tumor in zitten, dachten ze. Zoeentje die testosteron produceert.
De vrouw vroeger echter een second opinion aan minder snijgeile artsen. Die informeerden naar haar echtgenoot. Gebruikte die testosteron? In een gelvorm, misschien?
En verrek - dat deed de goede man. Hij was twee jaar jaar geleden Androgel van Solvay [www.androgel.com] gaan gebruiken nadat hij had ontdekt dat zijn testosteronspiegel aan de lage kant was.
De man smeerde elke ochtend na de douche de gel op zijn schouder. Nadat hij de gel had opgebracht, veegde hij zijn handen af aan een handdoek die hij na gebruik weer ophing, en ja, de vrouw gebruikte diezelfde handdoek.
Toen de man daarna de handdoek die hij gebruikte apart ophing, normaliseerde de testosteronspiegel van de vrouw. Haar haar keerde voor een deel terug en de omvang van haar clitoris verminderde.
Artsen die patienten met een overschot aan androgenen in hun praktijk zien moeten ook denken aan androgenen die van buitenaf het lichaam binnenkomen, vinden de schrijvers van het stuk. En artsen die patienten naar huis sturen met testosterongels moeten de patienten op het hart drukken dat ze hun partners niet aan de gel moeten blootstellen.

3 0 - 1 1 - 2 0 0 7

  Jochies van twaalf aan de anabolen (BBC 30 November 2007)
In Engeland heeft The Advisory Council on the Misuse of Drugs opgeroepen tot een grootscheepse voorlichtingscampagne over de risico's van de alsmaar populairder anabole steroiden. Het gebruik loopt de spuigaten uit, vindt de commissie.
"This stuff isn't being used just by people who want to be athletes", aldus Lord Victor Adebowale van de commissie, "but by people who want to be in boy bands and get girls." Daarbij zouden ook steeds meer jochies van twaalf en dertien zitten, zegt de verontruste Lord.
The Guardian heeft meer gegevens. [The Guardian November 30 2007] Volgens het dagblad gebruiken tweehonderdduizend Britten anabolen en hebben de anabolengebruikers en heroineverslaafden verdrongen bij de projecten die naalden uitdelen aan druggebruikers.
De commissie, die voor de eerste keer sinds zijn oprichting in 1971 in het openbaar heeft vergaderd, is ook bezorgd over het toenemende gebruik van de verkrachtingsdrug GHB. [Independent 30 November 2007] [Offline] "Professor Leslie Iversen, a pharmacologist, told the meeting that one accident and emergency unit in London had treated 158 people for suspected GBL poisoning in recent months."

2 6 - 1 1 - 2 0 0 7

  Vrouwen worden niet gespierder door vijftig milligram DHEA per dag (J Clin Endocrinol Metab. 2007 Nov 20; [Epub ahead of print].)
Als je oudere vrouwen - in de leeftijd tussen de 54 en 72 jaar - vier keer per week laat duurtrainen en drie keer per week laat krachttrainen, dan presteren ze niet beter als ze daarbij elke dag vijftig milligram DHEA slikken.
Dat schrijven onderzoekers van Mayo Clinic binnenkort in de Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. De onderzoekers gaven zeventien vrouwen DHEA en veertien vrouwen een placebo.
DHEA is een prohormoon. Het zet om in testosteron en estradiol. [Het Anabolenboek: Metabolisme van Testosteron, Dihydrotestosteron, Estron en Estradiol]
Tijdens de duurtraining lieten de onderzoekers de vrouwen aanvankelijk twintig minuten fietsen op zeventig procent van
DHEA
hun maximale hartslag. De eerste weken voerden de onderzoekers de duur van de sessie op, totdat de proefpersonen veertig minuten achtereen konden fietsen. Daarna verhoogden de onderzoekers de intensiteit totdat de proefpersonen op tachtig procent van hun maximale hartslag zaten.
Voor de krachttraining deden de vrouwen acht oefeningen. Konden ze met een gewicht meer dan twaalf reps maken, dan moesten ze een tandje hoger gaan.
Na twaalf weken zagen de onderzoekers een hormonaal effect van de DHEA-suppletie.
"DHEA replacement significantly increased DHEA-S by 650%, testosterone by 100%, estradiol by 165%, and estrone by 85%. DHEA replacement also significantly increased IGF-1 by 30% as opposed to a 9% reduction in IGF-1 observed in the Placebo group", aldus de onderzoekers.
Op de lichaamssamenstelling had het prohormoon geen effect. Zowel de placebogroep als de DHEA-groep verloren ongeveer meer dan een kilo vetmassa en wonnen minder dan een kilo spiermassa. De DHEA-groep deed het weliswaar ietsiepietsie beter dan de controlegroep maar het verschil tussen de groepen was niet statistisch significant.
De onderzoekers keken ook naar het 'goede cholesterol' HDL en het 'slechte cholesterol' LDL in het bloed van de proefpersonen. Dat verbeterde door de training. Dat deed de training ook met de gevoeligheid voor insuline. De suppletie had geen positief maar ook geen negatief effect.
In een soortgelijke studie onder 65-plussers werkte suppletie met vijftig milligram DHEA overigens wel. De proefpersonen in die studie waren ouder en het onderzoek duurde langer.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken