Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Vergeten anabolen       Dopingdetectie    

1 3 - 1 2 - 2 0 0 8

  Testosteronkuur verlaagt vrouwenstem na drie maanden (Auris Nasus Larynx. 2009 Feb;36(1):110-2.) Androgenen zorgen voor een zwaarder strottenhoofd [zie onder] en verlagen de stem. Dat geldt dubbel en dwars voor vrouwen. Nog nooit hebben onderzoekers het verlagen van een vrouwenstem door toediening van mannelijke
Testosteronkuur verlaagt vrouwenstem na drie maanden
hormonen zo precies gevolgd als Edward Damrose van Stanford University Medical Center. Damrose, een KNO-arts, gaf een 33-jarige zangeres om de twee weken een injectie met 200 milligram testosteronenantaat, en onderzocht gedurende een jaar hoe de stem van de zangeres daardoor veranderde.
De zangeres, die tevens werkte als advocaat, was bezig met een geslachtsverandering.
Hieronder zie je hoe de gemiddelde toonhoogte van de stem van de vrouw veranderde tijdens de androgeentherapie. Zo ergens na de derde maand begint de daling.


Testosteronkuur verlaagt vrouwenstem na drie maanden


Damrose testte ook hoe hoog de tonen waren die de vrouw nog maximaal kon halen [de Maximal F0], en hoe laag de laagste tonen waren die de zangeres kon bereiken [de Minimal F0]. In de grafiek hieronder zie je dat ook het maximale toonbereik na de derde maand zakt.


Testosteronkuur verlaagt vrouwenstem na drie maanden


Het volumebereik ging na de zesde maand van de hormoontherapie omhoog.
Soortgelijke studies zijn ook uitgevoerd op mannen die te weinig testosteron aanmaakten. Bij mannelijke zangers zakt de maximale toonhoogte al na vier weken. [J Voice. 2001 Dec;15(4):553-7.] Misschien komt dat omdat de stembanden van mannen al vaker zijn blootgesteld aan androgenen, en daarom sneller reageren.
Na zes maanden androgeentoediening kreeg de zanger in de bovengenoemde gevalsstudie moeite om de juiste toonhoogte vast te houden. De transseksueel in de studie waarover dit stukje gaat bleef echter gewoon zingen, zonder dat zijn stem inboette aan kwaliteit.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken