22.11.2010

Testosteron verhoogt kans borstkanker

Testosteron verhoogt kans borstkanker
Vrouwen die op anabolen gebruiken verhogen hun kans op borstkanker. Tot die conclusie kom je als je de studie leest die Amerikaanse kankeronderzoekers deze maand hebben gepubliceerd in Breast Cancer Research.

Nee, de onderzoekers hebben niet naar anabolengebruikers gekeken. Ze bestudeerden hormoonniveaus in het bloed van vrouwen die geen enkele vorm van hormonen gebruikten. De onderzoekers plukten de vrouwen uit een databank met gegevens van vrouwen die werden gevolgd van 1977 tot 2004. Van de vrouwen hadden er 98 borstkanker gekregen, en 168 niet.

Van elke acht Westerse vrouwen krijgt er eentje borstkanker. Borstkanker is een hormoongerelateerde kanker. In moderne samenlevingen komen hormoongerelateerde kankers steeds vaker voor. De officiële lezing is dat artsen steeds beter worden in het opsporen van die kankers en dat mensen steeds ouder worden en dus ook steeds vaker kunnen krijgen. De statistieken laten echter een stijging zien die doet vermoeden dat er meer aan de hand is - en dat voedings- en milieufactoren een partij meeblazen.

De onderzoekers keken om te beginnen naar estradiol. Estradiol laat borstweefsel groeien en kan kanker veroorzaken. Toch hebben vrouwen die van nature veel estradiol aanmaken geen alarmerend verhoogde kans op borstkanker.


Testosteron verhoogt kans borstkanker


Voor testosteron is het een ander verhaal. De kans op borstkanker bij vrouwen die van nature een hogere testosteronspiegel hebben is een factor vier hoger dan bij vrouwen met een lagere testosteronspiegel.


Testosteron verhoogt kans borstkanker


Uit de literatuur halen de onderzoekers een theorie die het verband verklaart. "One mechanism by which testosterone is hypothesized to increase breast cancer risk is via conversion to estradiol", schrijven ze. "Breast tissue estradiol is derived from direct uptake from the circulation and by local synthesis from precursors, such as testosterone. Aromatase, which catalyzes the conversion of androgens to estrogens, is expressed by adipose tissue fibroblasts in normal breast and contributes to local estrogen production. Breast tumors also can produce high levels of aromatase and tumor derived factors."

Als de theorie klopt, dan zijn voor vrouwen vooral anabolen die omzetten in estradiol of kunnen interacteren met de estradiolreceptor riskant. Testosteron, methyltestosteron, boldenon en dianabol zetten verhoudingsgewijs makkelijk om in estradiol. Nandrolones en oxymetholone zijn zelf een beetje oestrogeen.

Bron:
Breast Cancer Res. 2010 Nov 18; 12(6): R98.