Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Haargroei       Hart & bloedvaten       Anabolen & studies       Anabolen & risico's    

1 9 - 1 1 - 2 0 0 7

  Testosterongels geven vrouwen behaarde benen en lage stem (Acta Dermatovenerol Alp Panonica Adriat. 2007 Sept;16(3):117-122.)
Er circuleren steeds meer life style drugs met androgenen, die gebruikers kopen via het internet of de zwarte markt, buiten artsen om. Ziekenhuizen zien steeds vaker de negatieve gevolgen van het gebruik van die middelen. Dat geldt ook voor de dermatologen van Academic Teaching Hospital Dresden-Friedrichstadt, schrijven ze in een medisch vakblad.
De artsen beschrijven een geval van een 44-jarige vrouw die een lage mannenstem had gekregen. Zes maanden voordat ze de artsen opzocht had ze een gel gebruikt tegen cellulitis, die voor 2,5 procent bestond uit androstanolone [= DHT - red.] en voor 0,65 procent uit tamoxifen. Een jaar lang had ze de gel twee maal per dag opgebracht op haar billen en bovenbenen. Toen de artsen haar onderzochten had ze overigens nog steeds cellulitis.
Vrouwen spreken meestal op een toonhoogte tussen de 200 en 260 Herz. De vrouw in de case sprak op een gemiddelde toonhoogte van 170 Herz. De artsen stuurden de vrouw naar een logopedist en na acht weken sprak de vrouw op een toonhoogte van 185 Herz.
Testosterongels geven vrouwen behaarde benen en lage stem
Een tweede geval gaat over een vrouw van 52 die eierstokkanker had overleefd, operaties en chemotherapie had gehad en nu geen zin meer had in seks. Haar gynaecoloog gaf haar oestrogenen, maar die werkten niet. Via het internet vond de vrouw de testosteroncreme Androfeme, en die smeerde ze een half jaar twee maal daags op haar dijen. Daar en op haar bovenlip groeiden nu lange donkere haren, beschrijven de artsen. [Foto hierboven - red.]
De artsen adviseerden de vrouw geen testosteroncreme meer te gebruiken en gaven haar een gel met retinoic acid en erythromycin. Erythromycin is een antibioticum dat haren bleekt. Of de behandeling aansloeg weten de artsen niet. De vrouw liet niets meer van zich horen.
De artsen beschrijven ook nog drie min of meer klassieke gevallen van bijwerkingen van anabolen: mannelijke bodybuilders, die door hun chemische ondersteuning respectievelijk gynecomastie, seksuele problemen of striae kregen.
"Het zomaar gebruiken van androgenen is een uitdaging voor artsen", besluiten de auteurs hun artikel. "Ook dermatologen zouden de ongewenste nevenwerkingen van androgenen moeten leren kennen."

1 8 - 1 1 - 2 0 0 7

  Drugs en medicijnen veroorzaken dodelijke beroertes bij anabolengebruikers (J Clin Psychopharmacol. 2007 Dec;27(6):723-725.)
In Zweden, waar onderzoekers op iedereen die voor zijn veertigste overlijdt onderzoek moeten doen, verzamelen pathologen gegevens over jonge dode anabolengebruikers. Daardoor weten we dat veel anabolengebruikers sterven door vuurwapengeweld en zelfmoord.
De Zweedse onderzoekers die de doodsoorzaak van anabolengebruikers monitoren schrijven in de Journal of Clinical Psychopharmacology dat ze nog een opvallende doodsoorzaak bij anabolengebruikers hebben ontdekt: beroertes. Toen de onderzoekers de gegevens van tweehonderdvijftig dode anabolengebruikers analyseerden ontdekten ze elf gevallen. In een controlegroep van twaalfhonderd niet-anabolengebruikers vonden de Zweden maar één geval.
De onderzoekers behandelen vier cases in hun artikel. Typerend is dat van 32-jarige man, die thuis dood op de vloer van zijn woning was gevonden. De man, een powerlifter, gebruikte sinds zijn twintigste anabolen. Een jaar nadat hij de spierversterkers had ontdekt was hij ook amfetamine, coke, alcohol en slaapmiddelen gaan gebruiken. In die periode had hij geleidelijk steeds ernstiger spiertrekkingen ontwikkeld. Aanvankelijk traden die op als de man eventjes geen slaapmiddelen gebruikte, later waren ze er eigenlijk altijd.
Tien maanden voor zijn dood had hij geprobeerd door een overdosis pillen een einde aan zijn leven te maken.
De andere gevallen die de onderzoekers beschrijven zijn niet wezenlijk anders. Ook daarin is sprake van het gebruik van drugs en medicijnen. Onderstaand stukje komt uit een andere case dan die van hierboven.

Drugs en medicijnen veroorzaken dodelijke beroertes bij anabolengebruikers

"The convulsions NOS observed in our previous cohort study were most likely related primarily to either abstinence after substance abuse or use of doping agents other than AAS", concluderen de Zweden. "This supports earlier findings that the use of AAS may be part of a mixed substance abuse."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken