Opgeladen: 11-3-2016
Opgeborgen in: Psychologie, Anabolen & studies, Adoniscomplex
Translation: Steroids use in women is often a man's job (16-5-2016)

Anabolengebruik door vrouwen is vaak mannenwerk

De meeste vrouwelijke bodybuilders die anabole steroïden of clenbuterol gebruiken zijn daartoe overgehaald door hun partners. Dat schrijven onderzoekers van het Zweedse Karolinska Institutet in Substance Abuse Treatment, Prevention, and Policy.

Studie
De vrouwen die de Zweden interviewden behoorden tot een groep van vijftig vrouwelijke gebruikers die contact hadden opgenomen met de Zweedse Anti-Doping Hot-Line. Van die groep wilden er acht stoppen met gebruik - en dat zijn de vrouwen die aan het onderzoek meewerkten.

Resultaten
Vijf van de acht vrouwen gebruikten anabole steroïden zoals nandrolone, methenolone en stanozolol, vijf vrouwen gebruikten efedrine en vier vrouwen gebruikten clenbuterol. De doses van de gebruikte anabole steroïden waren geringer dan die van de doseringen die mannen doorgaans gebruiken.


Anabolengebruik door vrouwen is vaak mannenwerk


Anabolengebruik door vrouwen is vaak mannenwerk
Opvallend waren de motieven voor het gebruik. Vijf vrouwen vertelden dat ze waren overgehaald door hun mannelijke partners, die zelf allemaal ook anabolica gebruikten. Eentje van hen vertelde zelfs dat ze door haar partner was gedwongen om dopingmiddelen te nemen. Tenslotte vertelde een andere vrouw dat haar vader haar stiekem, zonder dat ze daar erg in had gehad, clenbuterol had toegediend.

Slechts twee vrouwen zeiden dat ze zelf hadden besloten om farmacologische middelen te gebruiken.


Anabolengebruik door vrouwen is vaak mannenwerk


De vrouwen rapporteerden bijwerkingen zoals een toename van lichaamsbeharing, het uitvallen van het hoofdhaar, verlaging van de stem, vergroting van de clitoris, hartkloppingen en depressies.


Anabolengebruik door vrouwen is vaak mannenwerk


Conclusie
"Our results indicate that not only treatment directions but also future preventing programs may be different between men and women", schrijven de onderzoekers.

Bron:
Subst Abuse Treat Prev Policy. 2016 Mar 5;11(1):11.

Meer:
Met anabolen bleven turnsters klein, met groeihormoon gingen ze weer groeien (22-11-2015)
Muslimvrouwen niet ongevoelig voor Adoniscomplex (13-8-2008)


Testosteronkuur verlaagt vrouwenstem na drie maanden
Case study.

Testosteron verhoogt kans borstkanker
Deze studie is relevant voor vrouwelijke anabolengebruikers.

Combinatie efedrine en anabolen wordt fitnesskampioene fataal
Sterfgeval in Zweden.