Opgeladen: 11-12-2017
Opgeborgen in: Preventie & overleving van kanker, Borstkanker, Carotenoïden
Translation: Not yet

Een voedingspatroon met veel bètacaroteen reduceert vooral de kans op dodelijke vorm borstkanker

Een paar weken geleden schreven we over een epidemiologische studie waarin een hoge inname van carotenoïden, een groep stoffen in groenten, kruiden en fruit, borstkankerpatiënten beschermde tegen terugkeer van de ziekte. We vonden nog meer studies waarin een voedingspatroon met veel carotenoïden beschermt tegen de gevaarlijkste vormen van borstkanker. Vooral good old bètacaroteen lijkt interessant.

Carotenoïden & borstkanker
Een dieet met relatief veel carotenoïden zoals bètacaroteen [rijkelijk aanwezig in wortels], lycopeen [zit in tomatenproducten] en luteïne [in broccoli en bladgroenten] vermindert de kans op borstkanker.


Vooral kans op dodelijke vorm borstkanker vermindert door voedingspatroon met veel bètacaroteenDat zie je bijvoorbeeld uit de figuur hieronder, die we pikten uit een in 2012 verschenen metastudie. [J Natl Cancer Inst. 2012 Dec 19;104(24):1905-16.], waarin Amerikaanse onderzoekers de gegevens uit 8 eerder verschenen epidemiologische studies aggregeerden.

In de figuur zie je de relatie tussen aan de ene kant de concentratie alpha-caroteen, bètacaroteen, bètacryptoxanthine, luteïne en lycopeen in het bloed, en aan de andere kant de kans op borstkanker.


Vooral kans op dodelijke vorm borstkanker vermindert door voedingspatroon met veel bètacaroteenDodelijke borstkanker
Nou is borstkanker, als artsen er op tijd bij zijn, goed te behandelen. De 5-jaars-overlevingskansen ligt op ongeveer 85 procent. Maar als borstkanker terugkeert [recurrent breast cancer, heet dat in de biomedische literatuur] is de ziekte een stuk moeilijker te behandelen. De kanker is dan chronisch geworden.

In 2015 publiceerden epidemiologen van de universiteit van Harvard in de American Journal of Clinical Nutrition een studie waar ze keken naar de beschermende werking van de carotenoïden in het bloed en de kans op zowel nonrecurrent and nonlethal als recurrent or lethal vormen van borstkanker. De onderzoekers gebruikten gegevens van een slordige vierduizend vrouwen, die over een periode van 20 jaar waren verzameld.

Aan de hand van de concentratie carotenoïden verdeelden de onderzoekers de vrouwen in 5 even grote groepen, en berekenden vervolgens hun risico op borstkanker. Met statistische technieken poetsten ze het effect van onder meer leeftijd en BMI weg.

Een relatief hoge inname van carotenoïden via de voeding halveerde de kans op een terugkerende of dodelijke vorm van borstkanker. Vooral de beschermende werking van bètacaroteen was sterk. Een relatief hoge inname reduceerde de kans op een terugkerende of dodelijke vorm van borstkanker met tweederde.


Vooral kans op dodelijke vorm borstkanker vermindert door voedingspatroon met veel bètacaroteen


Vooral kans op dodelijke vorm borstkanker vermindert door voedingspatroon met veel bètacaroteenConclusie
"The results of this large prospective analysis suggest that women with higher circulating carotenoid concentrations are at reduced breast cancer risk, particularly for tumors that are more aggressive and have worse prognosis", resumeren de onderzoekers. "In addition, carotenoid measures both close to and more than a decade before diagnosis appear protective but may be particularly important for preventing tumor initiation."

"Although additional work is necessary to confirm the causal role of carotenoids, and the use of specific carotenoid supplements is not advised, circulating carotenoid concentrations are responsive to changes in dietary intake of carotenoid-rich fruit and vegetables, such as carrots, sweet potatoes, leafy greens, and tomatoes."

"Because intake of fruit and vegetables is beneficial for many reasons, the association of higher plasma carotenoid concentrations with lower risk of aggressive and lethal breast cancer may encourage women to increase their consumption of carotenoid-rich fruit and vegetables."

Bron:
Am J Clin Nutr. 2015 Jun;101(6):1197-205.

Meer:
Versnelt luteïne vetverlies? (19-12-2015)
Lycopeen en bèta-caroteen beschermen tegen hartinfarct (3-9-2015)
Lycopeen in tomatenpuree houdt huid jong (29-4-2008)


Elke 10 gram wortel maakt kans op prostaatkanker 5 procent kleiner

Koolgroenten halveren kans op prostaatkanker

Niet de zonnebank maar carotenoiden maken je aantrekkelijker

Elke 10 gram wortel maakt kans op prostaatkanker 5 procent kleiner
En nu vragen wij ons af: is er een verband met de carotenoïden in wortel?

Koolgroenten halveren kans op prostaatkanker
En dat heeft volgens deze epidemiologische studies misschien iets te maken met de carotenoïden luteïne en zeaxanthine.

Niet de zonnebank maar carotenoïden maken je aantrekkelijker
Zelfs als je huid zo donker is dat je helemaal geen zonnebank nodig hebt.