16.12.2012

Koolgroenten halveren kans op prostaatkanker

Prostaatkankercel
Mannen die drie keer per week koolgroenten eten hebben waarschijnlijk de helft minder kans op prostaatkanker dan mannen die nooit koolgroenten eten. Dat kun je afleiden uit een studie die onderzoekers van het Amerikaanse Fred Hutchinson Cancer Research Center hebben gepubliceerd in de Journal of the National Cancer Institute. Volgens dezelfde publicatie vermindert misschien ook een dieet met veel bladgroenten de kans op prostaatkanker.

Studie
Toen de onderzoekers besloten tot hun studie was al bekend dat groenten en fruit de kans op kanker in het algemeen kunnen verlagen, maar was er over prostaatkanker in het bijzonder nog niet zoveel bekend. Dus bestudeerden de onderzoekers het dieet van ruim zeshonderd mannen bij wie artsen prostaatkanker hadden ontdekt. De onderzoekers vergeleken dat met het dieet van een ongeveer even grote groep mannen zonder prostaatkanker.

De onderzoekers vonden om te beginnen geen beschermende werking van fruit. De tabel met de gegevens vind je hier.

Meer effect had een dieet met veel groenten. Hoe meer groenten mannen eten, des te geringer is hun kans op prostaatkanker. Mannen die 21 porties groenten per week eten hebben 35 procent minder kans op prostaatkanker dan mannen die niet verder komen dan 7 porties per week.

Resultaten
Toen de onderzoekers hun gegevens verder gingen uitsplitsen zagen ze dat koolgroenten het sterkste beschermende effect hadden. Bij mannen die 3 keer per week of vaker broccoli, bloemkool, spruiten of een andere koolgroente eten halveert de kans op prostaatkanker bijna ten opzichte van mannen die nooit koolgroenten eten.


Koolgroenten halveren kans op prostaatkanker


Toen de onderzoekers hun gegevens verwerkten hadden ze zojuist toegang gekregen tot een database die vertelt hoeveel carotenoïden er in voedingsmiddelen zitten. De onderzoekers ontdekten een bijna-verband tussen aan de ene kant de gezamenlijke inname van luteïne en zeaxanthine en aan de andere kant prostaatkanker.


Koolgroenten halveren kans op prostaatkanker


De P is 0.09. Als dat nou 0.05 of lager was geweest, dan was er sprake van een statistisch significant verband.

De onderzoekers vermoeden dat luteïne en zeaxanthine weliswaar een positief effect hebben, maar dat de mannen te weinig bladgroenten eten om daarvan te profiteren. Luteïne en zeaxanthine zitten in bladgroenten.

Bron:
J Natl Cancer Inst. 2000 Jan 5;92(1):61-8.

Meer:
In wandelaars groeit prostaatkanker half zo snel (12-12-2012)
Metastudie: selenium helpt prostaatkanker voorkomen (14-7-2012)
Stoppen met vitaminepil brengt prostaatkanker onder controle (26-6-2012)