Versnelt luteïne vetverlies?
Luteïne, een verbinding in bladgroenten die de ogen beschermt en het energieverbruik in spiercellen vergroot, stimuleert misschien ook de vetafbraak. Dat vermoeden bekruipt ons, de onwetende samenstellers van dit gratis webmagazijn, na lezing van een paar studies uit Maastricht, die op het eerste gezicht helemaal niets met vetverlies te maken hebben.
Luteïne
Luteïne is een carotenoid in spinazie en broccoli. In sportsupplementen kom je luteïne niet zo vaak tegen, maar wel in supplementen die de ogen moeten beschermen. Luteïne beschermt de ooglens en de netvlies tegen de schadelijke effecten van energierijk licht, en kan daarom oogziekten als age-related macular degeneration afremmen.
In Maastricht onderzoeken wetenschappers dat aspect van luteïne. Ze vermoeden dat luteïne onder meer werkt doordat het in het lichaam de concentratie van het enzym complement factor D - heet ook wel adipsin - afremt.
Datzelfde complement factor D speelt een rol bij de groei van vetweefsel. Het wordt aangemaakt en uitgescheiden door vetcellen. In vetcellen speelt het een rol bij de opname van glucose, en de omzetting daarvan in vet. Complement factor D remt ook de lipolyse. Dat is het proces waarin vetcellen hun inhoud afgeven aan de bloedbaan.
Proefdieren die helemaal geen complement factor D kunnen aanmaken worden ongezonder, maar ook minder snel dik als ze worden vetgemest. [J Am Coll Cardiol. 2014;63(12_S).] De aanmaak van complement factor D is dus onverstandig. Maar tijdens cardiosessies of vastenperioden de aanmaak verminderen, werkt vetverlies misschien in de hand. Zou je denken.
Studie
De onderzoekers stelden vetcellen in reageerbuizen bloot aan 50 microgram luteïne per milliliter, en stopten andere vetcellen in reageerbuizen zonder luteïne.
Resultaten
In de vetcellen die waren blootgesteld aan luteïne werkten de genen voor complement factor D minder hard dan in de andere vetcellen.
In 2013 publiceerden dezelfde onderzoekers in PLoS One een humane studie, waarin ze proefpersonen met age-related macular degeneration gedurende een jaar elke dag 10 milligram luteïne lieten slikken. [PLoS One. 2013; 8(8): e73387.] In die periode verminderde de concentratie complement factor D in het bloed van de personen met iets meer dan de helft. Dat zie je hieronder.
Doorgetrokken lijn: de luteïne-gebruikers.
Conclusie
De Maastrichtenaren concluderen uit hun studies dat "lutein supplementation may be a powerful tool in the prevention and treatment of age-related macular degeneration". En het zou zomaar kunnen dat luteïne nog interessanter is dan de Maastrichtenaren al vermoeden.
Bron:
J Ophthalmol. 2015; 2015: 430741.
Meer:
Luteïne is een medicijn tegen een zittende leefstijl (7-12-2014)
Luteïne versnelt verandering van luiaard in atleet (5-6-2014)
|