Opgepoetst: 17-7-2021
Opgeladen: 3-9-2015
Opgeborgen in: Hart & bloedvaten, Carotenoïden
Translation: Lycopene and beta-carotene protect against heart attacks (16-10-2015)

Lycopeen en bèta-caroteen beschermen tegen hartinfarct

Mannen die relatief veel wortels en tomatensap consumeren hebben minder kans op een hartinfarct dan mannen die dat niet doen. Dat suggereert een epidemiologische studie die Finse epidemiologen hebben gepubliceerd in de European Journal of Public Health. De Finnen ontdekten dat een hoge spiegel van lycopeen - een carotenoid in tomaten - en bèta-caroteen - een carotenoid in wortels - beschermen tegen hartinfarct.


Lycopeen en bèta-caroteen beschermen tegen hartinfarct


Studie
De onderzoekers, die waren verbonden aan de University of Eastern Finland, volgden 1031 Finse mannen van 46-65 jaar 11.5 jaar. Voordat de studie begon bepaalden de ondezoekers hoeveel lycopeen, bèta-caroteen, alpha-caroteen, retinol en alpha-tocoferol de mannen in hun bloed hadden.

Resultaten
Statistische verbanden vonden de onderzoekers alleen voor lycopeen en bèta-caroteen. Hoe meer lycopeen en bèta-caroteen de mannen in hun bloed hadden, hoe kleiner hun kans op een hartinfarct.

In de figuren hieronder hebben de onderzoekers de mannen onderverdeeld in drie even grote groepen aan de hand van de concentratie lycopeen of bèta-caroteen in hun bloed. Tertielen, heten die groepen. Tertiel 1 = de mannen met de laagste concentratie lycopeen of bèta-caroteen; tertiel 3 = de mannen met de hoogste concentratie. Hoe sneller de curven naar beneden kukelen, hoe meer hartinfarcten.


Lycopeen en bèta-caroteen beschermen tegen hartinfarct

Lycopeen en bèta-caroteen beschermen tegen hartinfarct


Mechanisme
De onderzoekers vermoeden dat lycopeen en bèta-caroteen peroxyl-verbindingen in het lichaam neutraliseren. [Arch Biochem Biophys 2001;385:20-7.] [Arch Biochem Biophys. 1989 Nov 1;274(2):532-8.] Volgens in vitro-studies uit de jaren negentig van de vorige eeuw is vooral lycopeen een goede zuurstofvanger.

Je ziet de structuurformule van lycopeen hieronder.


Lycopeen en bèta-caroteen beschermen tegen hartinfarct


Peroxyl-verbindingen zijn vrije radicalen. Ze hebben een zuurstofatoom die ze graag kwijt willen. Plakken ze dat zuurstofatoom aan LDL-cholesterol, dan kan dat geoxideerde cholesterol de vaatwanden beschadigen. Lycopeen en bèta-caroteen steken daar een stokje voor.

Conclusie
"This study demonstrated that low serum lycopene and beta-carotene concentrations may increase the risk of acute myocardial infarction in men", schrijven de onderzoekers. "The results of this study support that the intake of foods rich in lycopene and beta-carotene may be considered to be useful in protecting from acute myocardial infarction."

Bron:
Eur J Public Health. 2012 Dec;22(6):835-40.

Meer:
Flavonoïden in voeding verminderen kans dodelijke hart- en vaatziekten (27-5-2015)
Supplement met hesperidine maakt duurtraining nog beter voor hart en bloedvaten (14-2-2015)
Hoge bloeddruk? Bietensap helpt (10-2-2015)


Carotenoiden in wortels, sinaasappels en tomaten beschermen tegen dementie Zo goed beschermt lycopeen, een carotenoid in tomaten, tegen prostaatkanker Meer carotenoiden in je bloed, langere telomeren

Carotenoïden in wortels, sinaasappels en tomaten beschermen tegen dementie
In rode, oranje en donkergroene groenten en fruitsoorten zitten stoffen die de hersenen kunnen beschermen tegen verouderingsprocessen, en mogelijk dementie helpen voorkomen.

Zo goed beschermt lycopeen, een carotenoid in tomaten, tegen prostaatkanker
In 2005 publiceerden Chinese onderzoekers een metastudie waarin ze de uitkomsten van de beschikbare studies samenveegden en opnieuw analyseerden.

Hoe meer carotenoïden in je bloed zitten, hoe langzamer tikt je biologische klok
Hoe meer carotenoïden uit voedingsmiddelen als wortels, pompoenen, paprika's en boerenkool er in je bloed zitten, hoe ouder kun je worden.