Opgeladen: 12-6-2021
Opgeborgen in: Prostaatkanker, Carotenoïden, Tomaten, Kanker voorkomen & overleven
Translation: Meta-study determines the protective effect of lycopene against prostate cancer (13-6-2021)

Zo goed beschermt lycopeen tegen prostaatkanker

Jarenlang bombardeerden wetenschapsbijlagen van kranten en health websites lezers met berichten over studies waarin lycopeen, een stof in tomaten, mannen beschermt tegen prostaatkanker. In 2005 publiceerden Chinese onderzoekers een metastudie waarin ze de uitkomsten van die studies samenveegden en opnieuw analyseerden.


Zo goed beschermt lycopeen tegen prostaatkanker


Studie
Urologen, verbonden aan Zhongnan Hospital of Wuhan University, verzamelden 26 studies waarin onderzoekers hadden gekeken naar het verband tussen de inname van lycopeen en het krijgen van prostaatkanker. Zo verkregen ze de gegevens van meer dan een half miljoen mannen.

Resultaten
Mannen die relatief veel lycopeen consumeerden hadden 9 procent minder kans op prostaatkanker dan mannen met relatief weinig lycopeen in hun voedingspatroon. Dat vertelt de figuur hieronder.

Er is sprake van een trend, maar niet van een statistisch significant verband. De P is 0.078.


Zo goed beschermt lycopeen tegen prostaatkanker

Zo goed beschermt lycopeen tegen prostaatkanker


Toen de onderzoekers een studie met afwijkende uitkomsten uit hun analyse verwijderden, was de trend statistisch significant, zie je in de figuur hierboven. Volgens die analyse vermindert een voedingspatroon met relatief veel lycopeen de kans op prostaatkanker met 6 procent.

Hieronder zie je het geschatte verband tussen de dagelijkse inname van lycopeen en prostaatkanker. Om je een beetje perspectief te geven, in een glas tomatensap zit ongeveer 15 milligram lycopeen.


Zo goed beschermt lycopeen tegen prostaatkanker


Conclusie
"In summary, our dose response meta-analysis indicates a significant linear dose response association between lycopene intake and prostate cancer risk, but a significant nonlinear dose response association between circulating concentrations and prostate cancer risk", resumeren de onderzoekers.

"Further high quality research data are required to substantiate these conclusions in populations with high lycopene intake and circulating concentrations."

Bron:
Medicine (Baltimore). 2015 Aug;94(33):e1260.

Meer:
Stack van broccoli en tomaat biedt extra bescherming tegen prostaatkanker (17-1-2007)
Zo doden pepers prostaatkankercellen (10-1-2007)
Combinatie lycopeen en vitamine E remt prostaatkanker in dierstudie (25-4-2006)


Een anti-kankerfactor in de schil van appels Suppletie met MCP vertraagt prostaatkanker Niet alleen tomaten, ook wortels beschermen tegen prostaatkanker

Een anti-kankerfactor in de schil van appels
Nog niet zo lang geleden schreven we over een in vitro-onderzoek waarin extracten van de schillen van Pink Lady-appels kankercellen het vuur aan de schenen legden.

Suppletie met MCP vertraagt prostaatkanker
Als mannen met een moeilijk behandelbare vorm van prostaatkanker modified citrus pectin, gebruiken, groeien hun tumoren minder snel.

Niet alleen tomaten, ook wortels beschermen tegen prostaatkanker
Dat mannen die een paar keer per week tomatenpuree, -saus of -sap consumeren hun kans op prostaatkanker een beetje verminderen is oud nieuws.