Opgeladen: 28-8-2020
Opgeborgen in: Kanker voorkomen & overleven, Prostaatkanker, Plantenextracten
Translation: Supplementation with MCP slows prostate cancer (27-8-2020)

Suppletie met MCP vertraagt prostaatkanker

Suppletie met MCP vertraagt prostaatkanker
Als mannen met een moeilijk behandelbare vorm van prostaatkanker modified citrus pectin - doorgaans afgekort tot MCP - gebruiken, groeien hun tumoren minder snel. In 2003 kwamen Amerikaanse oncologen tot die slotsom in een kleine humane studie, waaraan 10 mannen met prostaatkanker meewerkten.

MCP
MCP bestaat uit pectines uit de schillen van citrusvruchten. De pectines zijn door een chemische behandeling in stukjes geknipt, waardoor ze oplosbaar zijn in water en het lichaam ze uit de voeding kan opnemen. [Int J Biol Macromol. 2018 Apr 1;109:784-792.]

In dierstudies remt suppletie met MCP de snelheid waarmee prostaatkankertumoren groeien en zich verspreiden door het lichaam. [J Natl Cancer Inst 2002, 94:1854-62.] [J Natl Cancer Inst 1995, 87:348-53.]


Suppletie met MCP vertraagt prostaatkanker


Het humane equivalent van de optimale dosis in deze dierstudies is ongeveer 10-15 gram per dag, maar in sommige dierstudies lijken ook doses die factor tien lager zijn effect te sorteren.

Studie
Omdat de onderzoekers wilden weten of MCP eenzelfde effect heeft op mensen, besloten ze een kleine humane studie uit te voeren op tien mannelijke proefpersonen. De mannen hadden een lokale vorm van prostaatkanker, die niet goed reageerde op behandeling met medicijnen, chirurgie of bestraling.

Als prostaattumoren groeien, neemt de spiegel van het eiwit PSA in het bloed toe. De onderzoekers monitorden die concentratie.

De artsen gaven de mannen een jaar lang elke dag een supplement met MCP. De onderzoekers gebruikten PectaSol, een product van Econugenics. [econugenics.com] Dagelijks slikten de mannen 14.4 gram MCP, verdeeld over drie innames.


Suppletie met MCP vertraagt prostaatkanker


Resultaten
De PSA Doubling Time - de tijd waarin de concentratie PSA in het bloed verdubbelt - nam bij 7 van de 10 mannen toe. Dat impliceert dat MCP in ieder geval bij die mannen de groei van prostaatkankercellen afremt.


Suppletie met MCP vertraagt prostaatkanker


Suppletie met MCP vertraagt prostaatkanker


Conclusie
"The long-term impact that MCP will have on disease progression is unknown", schrijven de onderzoekers. "More research is still necessary to define the role of MCP fully in prostate cancer treatment."

Bron:
Prostate Cancer Prostatic Dis. 2003;6(4):301-4.

Meer:
Niet alleen tomaten, ook wortels beschermen tegen prostaatkanker (5-5-2018)
Dieet met voldoende selenium geeft prostaatkanker minder kans (11-8-2017)
Bij dieet met veel walnoten krijgt prostaatkanker minder kans (3-3-2017)


Intervaltraining vertraagt prostaatkanker Elke 10 gram wortel maakt kans op prostaatkanker 5 procent kleiner Goede slaap reduceert kans op prostaatkanker

Intervaltraining vertraagt prostaatkanker
Als mannen met prostaatkanker drie keer per week een half uur aan intervaltraining doen, neemt de snelheid waarmee hun ziekte zich ontwikkelt fors af.

Elke 10 gram wortel maakt kans op prostaatkanker 5 procent kleiner
Als deze onderzoekers het bij het rechte einde hebben, kunnen mannen die dagelijks een stevige winterpeen wegkauwen hun kans op prostaatkanker halveren.

Goede slaap reduceert kans op prostaatkanker
Dat concluderen epidemiologen van de University of Iceland uit een studie waarvoor ze 2102 mannen van 67-96 jaar gemiddeld vijf jaar volgden.