Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Cafeine       Levensverlenging & suppletie       Cosmeceuticals       Tomaten    

2 9 - 0 4 - 2 0 0 8

  Tomatenpuree houdt de huid jong (BBC 28 April 2008)
Als je elke dag tien eetlepels tomatenpuree eet, keer je het verouderingsproces van je huid om. Dat melden dermatologen van de universiteiten van Manchester en Newcastle op het congres van de British Society for Investigative Dermatology. Tomatenpuree stimuleert in de huid de aanmaak van het eiwit procollageen, waardoor de huid meer structuur krijgt en sterker wordt.
De onderzoekers presenteerden een kleine studie op tien proefpersonen. Drie maanden lang slikten de proefpersonen
Tomatenpuree houdt de huid jong
elke dag 55 gram tomatenpuree, samen met tien gram olijfolie. De olie was bedoeld om de opname van de bioactieve stoffen in de tomatenpuree te verhogen.
Na de drie maanden ontdekten de onderzoekers dat niet alleen de aanmaak van procollageen in de huid "significant was toegenomen", maar ook dat de huid dertig procent beter was bestand tegen de schadelijke effecten van UV-straling. UV-straling beschadigt het DNA van huidcellen, en werkt zo de veroudering van de huid in de hand.
Het beschermende effect van de tomatenpuree was te vergelijken met dat van een lichte zonnebrandcreme. De onderzoekers waarschuwden dat tomatenpuree niet geschikt is om zonnebrandcreme te vervangen, maar wel om het te ondersteunen.
Onderzoeksleider en dermatoloog Lesley Rhodes van de University of Manchester is te spreken over het resultaat. "These increasing levels suggest potential reversal of the skin ageing process", zegt ze. "These weren't huge amounts of tomato we were feeding the group. It was the sort of quantity you would easily manage if you were eating a lot of tomato-based meals."
De onderzoekers vermoeden dat het lycopeen de werkzame stof in tomatenpuree is. Als je lycopeen in pure vorm toedient is het beschermende effect op de huid echter maar zwakjes, denken de Britten.

3 0 - 0 4 - 2 0 0 8

  Beetje cafeïne verlengt levensduur, veel cafeïne verkort het (J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2008 Feb;63(2):149-50.)
Geef je mannelijke fruitvliegjes - als je indruk op je maten wilt maken heb je het over Drosophila melanogaster - voedsel waaraan je cafeïne hebt toegevoegd, dan leven de dieren bij lage concentraties ietsiepietsie langer.
Fruitvlieg
Voer je de dosis op, dan verdwijnt het effect. Voer je de dosis nog verder op, dan vermindert de levensduur van de vliegjes fors.
Dat schrijven onderzoekers van Grand Valley State University in een ingezonden brief naar The Journals of Gerontology.
Fruitvliegjes leven maar een paar weken. Daarom zijn het geliefde proefdieren in longevity-studies. Onderzoek naar het effect van cafeïne op de levensduur van fruitvliegjes is wel eens vaker gedaan. Deze studie is bijzonder omdat de onderzoekers een speciale stam hebben gebruikt zonder genetische foutjes.
Hieronder zie je het effect van cafeïne in verschillende concentraties op de levensduur van de vliegjes.

Beetje cafeïne verlengt levensduur, veel cafeïne verkort het

Het positieve effect van de lage dosering op de levensduur van de vliegjes was niet statistisch significant. Het negatieve effect van de twee hoogste doseringen was dat wel.
Epidemiologen hebben ontdekt dat matige koffieconsumptie bij mensen levensverlengend werkt. Koffiedrinkers zijn ook beschermd tegen de ziekte van Parkinson, en verouderen mentaal minder snel. Het stimulerende cafeïne is een belangrijke factor in dat effect, vermoeden onderzoekers. Bij een hogere inname wordt het positieve effect in de meeste studies minder.
Wij van Ergogenics vragen ons af of organismen die lichamelijk actief zijn niet beter op cafeïne zullen reageren dan de vliegjes uit deze studie. Uit dierstudies blijkt dat lichamelijke activiteit het lichaam stimuleert kankercellen op te ruimen. Laat je die proefdieren niet alleen lopen in een molentje, maar geef je ze ook cafeïne, dan verloopt dat opruimproces nog een graadje soepeler.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken