27.06.2013

Slaaptekort verkort levensduur van mannen

Slaaptekort verkort levensduur van mannen
Mannen leven waarschijnlijk langer naarmate ze per etmaal meer uren slapen, bij vrouwen heeft slaap geen invloed op de levensduur. Dat schrijven epidemiologen van University College London in PLoS One.

Slaap en longevity
Er is een rechtstreeks verband tussen slaap en het aantal jaren dat je in het ondermaanse kunt verblijven. Is je slaapkwaliteit beter, dan kun je volgens onderzoekers van de University of Pittsburgh rekenen op een langer leven. Griekse onderzoekers hebben wel eens gemeld dat mensen die dagelijks een korte siësta houden vaker een fabelachtig hoge leeftijd bereiken.

Wetenschappers hebben meerdere verklaringen voor het verband tussen slaap en levensduur. Als je voldoende en goed slaapt, maakt je lichaam minder van het levensverkortende stresshormoon cortisol aan, zegt de ene verklaring. Slaap is bovendien van belang voor een goed functionerend immuunsysteem, zegt een andere.

Telomeren
Wetenschappers vermoeden dat ze in het erfelijk materiaal van je cellen kunnen zien hoeveel jaren je nog kunt kunt leven. Hoe langer de telomeren [je zie ze hierboven] aan het einde van je chromosomen zijn, des te meer jaar heb je nog voor je. Andersom: hoe korter die telomeren zijn, des te harder slijten je cellen en des te eerder zul je waarschijnlijk overlijden. Een factor die je telomeren verkort is stress, terwijl gewoonten als het drinken van groene thee, een dieet met veel visvetzuren of mediteren je telomeren op lengte helpen houden.

Studie
De Britten bepaalden de lengte van de telomeren van 434 mannen en vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 63 jaar. De onderzoekers wisten hoeveel uur de deelnemers aan hun studie sliepen.

Resultaten
In eerste instantie zagen de Britten geen effect van de hoeveelheid slaap op de telomeerlengte. Maar toen ze met statistiek hun gegevens corrigeerden voor leeftijd, BMI, roken, opleiding, werkloosheid, vijandigheid en depressieve symptomen [twee psychologische factoren die de levensduur verkorten], zagen ze dat verband ineens wel. Bij de mannen, niet bij de vrouwen.

Donkergekleurde balkjes = mannen; lichtgekleurde balkjes = vrouwen. De trend dat vrouwen langere telomeren hebben naarmate ze korter slapen is niet meer dan dat: het verband is niet statistisch significant.


Slaaptekort verkort levensduur van mannen


Conclusie
"We report for the first time that short sleep duration in healthy older men is associated with shorter telomere length", schrijven de Britten. "Longitudinal studies are needed to establish whether shorter sleep leads to accelerated telomere shortening and advanced cellular aging."

Bron:
PLoS One. 2012;7(10):e47292.

Meer:
Slaap beter, leef langer (23-10-2011)
Je leeft langer door een middagslaapje (21-4-2011)