Opgeladen: 25-7-2019
Opgeborgen in: Slaap, Warmte
Translation: A warm shower in the evening improves your sleep (26-7-2019)

Beter slapen door een warme douche in de avond

Beter slapen door een warme douche in de avond
Beter slapen is goed voor alles en iedereen. Door beter slapen worden trainingen effectiever, worden sporters sneller, hebben afslankpogingen meer kans van slagen en leef je langer. Vandaar onze interesse in de metastudie die onderzoekers van de University of Texas at Austin publiceerden in Sleep Medicine Reviews. Uit die analyse blijkt dat een warm bad of warme douche voor het slapen de slaap verbetert.

Studie
De onderzoekers traceerden in de wetenschappelijke literatuur 11 bruikbare studies die het effect bepaalden van een warm bad of een warme douche op de slaap. Ze veegden de uitkomsten van die studies samen, en analyseerden ze opnieuw.

Resultaten
Een warme douche of een warm bad voor het slapen gaan verkortte de tijd om in te slapen. Gemiddeld lagen de proefpersonen zo'n 25 minuten nadat ze in bed waren gestapt wakker als ze niet gebadderd hadden. Was dat wel het geval geweest, dan nam de inslaaptijd af tot 17 minuten.

Dat is een afname van 47 procent.


Beter slapen door een warme douche in de avond


Het meest effectief is een bad of douche dat 1-2 uur plaatsvindt voordat je in bed stapt, maken de onderzoekers op uit de studies. Dat is logisch. Om in te slapen moet je lichaamstemperatuur een beetje afnemen. Een warm bad of douche van een paar minuten kan daarbij helpen, omdat het de bloedvaten wijder maakt. Door de verbeterde doorbloeding van de huid kan het lichaam meer warmte afstaan aan de omgeving. Langdurige blootstelling [langer dan 15 minuten] aan warm water, waarbij de lichaamstemperatuur van het lichaam fiks stijgt, zou wel eens geen of zelfs een averechts effect kunnen hebben.

De onderzoekers ontdekten ook dat een bad of douche de totale slaaptijd met een kwartier leek te doen toenemen. Dat effect was echter niet significant.


Beter slapen door een warme douche in de avond


De proefpersonen brachten normaliter 34 minuten door in slow wave sleep. Hadden ze gebadderd en gedoucht, dan nam dat toe tot 40 minuten. Dat is een toename van 20 procent. Ook dat effect was niet statistisch significant.


Beter slapen door een warme douche in de avond


Bron:
Sleep Med Rev. 2019 Aug;46:124-35.

Meer:
Meer groenten en fruit, meer slaap (6-2-2019)
Suppletie met DHA verlengt slaap met drie kwartier (23-11-2017)
Capsule met 400 mg L-ornithine verbetert slaap (8-2-2015)
Beter slapen met spotgoedkoop magnesiumsupplement (1-4-2014)


Overdag buiten bewegen betekent beter slapen

Beweeg meer, slaap meer (en beter)

Beter slapen door krachttraining

Overdag buiten bewegen betekent beter slapen
Hoe beter je slaapt, hoe langer je kunt leven. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je slaapkwaliteit verbetert? Koreaanse onderzoekers van Nambu University vonden een spotgoedkope methode.

Beweeg meer, slaap meer (en beter)
55-Plussers met slaapproblemen gaan beter slapen als ze gaan hardlopen of joggen.

Beter slapen door krachttraining
Volgens dit onderzoek val je door krachttraining 's morgens vroeg 's nachts eerder in slaap, en vermindert krachttraining later op de dag het aantal keren dat je 's nachts wakker wordt.