Opgepoetst: 17-12-2021
Opgeladen: 21-4-2011
Opgeborgen in: Langer leven door leefstijl, Slaap
Translation: Afternoon nap helps you live longer (1-6-2011)

Je leeft langer door een middagslaapje

Op zoek naar een leefgewoonte waardoor je zonder al te veel moeite ouder kunt worden? Bouw elke middag een korte siësta in. Volgens onderzoekers van de University of Athens zorgt een siësta ervoor dat de oudste ouderen van Ikaria Island hun fabelachtig hoge leeftijd kunnen bereiken.


Je leeft langer door een middagslaapje


Blauwe zones
Epidemiologen kennen op deze wereldbol een aantal Blauwe Zones. Dat zijn gebieden waar mensen opvallend vaak opvallend oud kunnen worden. Tot de Blauwe Zones behoren het Italiaanse Sardinië, Okinawa in Japan, Loma Linda in de VS het schiereiland Nicoya in Costa Rica - en het Griekse eiland Ikaria.

De onderzoekers brachten de manier van leven van 1420 Ikarianen in beeld. Daarvan waren er 187 ouder dan 80. De onderzoekers ondervroegen hun respondenten met vragenlijsten zodat ze konden bepalen hoe de leefstijl van de tachtigplussers eruit zag. Die leefstijl, veronderstelden de onderzoekers, is dus de leefstijl waarmee je oud kunt worden.

Resultaten
Voor een belangrijk deel bevestigden de uitkomsten wat we al weten. Veel van de Ikarische tachtigplussers hadden vroeger gerookt, maar waren gestopt. De meerderheid was nog steeds matig fysiek actief, en er waren zelfs een paar tachtigplussers die nog steeds zware lichamelijke arbeid verrichtten.

Bovendien aten de tachtigplussers gezond. Ze gebruikten regelmatig olijfolie, fruit, groenten, vis, snoepten weinig en aten maar een paar keer per week rood vlees.


Je leeft langer door een middagslaapje


De tachtigplussers waren nog steeds sociaal actief. Slechts een kleine minderheid kwam, zoals dat heet, 'nergens meer'.

De meest opvallende ontdekking hebben we hieronder gearceerd. 84 procent van mannelijke tachtigplussers en tweederde van de vrouwelijke tachtigplussers hield een dagelijkse siësta. Van de negentigplussers sliep zelfs 100 procent eventjes tussen de middag.

De tachtigplussers voelden zich goed. Hun scores op vragenlijsten die depressie meten waren opvallend laag. Dat hing samen met de siësta, ontdekten de onderzoekers. De middagslapers hadden lagere scores dan de middagwakers.


Je leeft langer door een middagslaapje


Ander onderzoek
Gezondheidswetenschappers stuitten al eerder op de gezondheidsbevorderende werking van het middagslaapje. In 2007 publiceerden andere Griekse epidemiologen een studie waarvoor ze 24.000 mensen zes jaar volgden.

Uit dat onderzoek bleek dat een middagslaapje mannen beschermde tegen hartaanvallen. De onderzoekers vermoedden dat een siësta het stressniveau vermindert en de cortisolspiegel verlaagt.

Bron:
Cardiol Res Pract. 2011 Feb 24;2011:679187.

Meer:
Zoveel uur slaap per dag minimaliseert kans op dementie (12-7-2021)
Waarom goede slaap mannen misschien mannelijker maakt, en vrouwen beschermt tegen kanker (20-12-2017)
Vecht je tegen kanker? Ga op tijd naar bed! (31-10-2017)


Goede slaap helpt kankerpatiënt overleven Meer slapen kan je testosteronspiegel vertweevoudigen Slaap, lichaamsbeweging en langer leven

Goede slaap helpt kankerpatiënt overleven
Voldoende en goed slapen zorgt er niet alleen voor dat gezonde mensen niet ziek worden en langer kunnen leven.

Meer slapen kan je testosteronspiegel vertweevoudigen
Mannen die al wat ouder zijn kunnen in sommige gevallen hun testosteronspiegel vertweevoudigen als ze meer gaan slapen.

Slaap, lichaamsbeweging en langer leven
Als je stokoud wilt worden, en daarbij ook nog eens tot op hoge leeftijd vitaal wilt blijven, dan moet je ervoor zorgen dat je voldoende slaapt en vooral diep genoeg slaapt.