Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Psychologie       Langer leven & psychologie     Levensverlenging & Leefstijl  Langer leven & leefstijl     Levensverlenging & Supplementen  Langer leven & supplementen    

1 5 - 1 0 - 2 0 0 9

  Stress verkort het leven op moleculair niveau (Proc Natl Acad Sci U S A. 2004 Dec 7;101(49):17312-5.)

Serieuze en langdurige kopzorgen verkorten je levensduur. Dat ontdekten Amerikaanse psychiaters en moleculaire wetenschappers toen ze vrouwen onderzochten die zorgden voor een kind. Was dat kind chronisch ziek, dan verouderde het genetisch materiaal in hun cellen sneller.

Stress verkort het leven op moleculair niveau
De onderzoekers namen in twintig moeders met een gezond kind - de controlegroep - en veertig moeders met een ernstig ziek kind - de experimentele groep - bloed af. Daaruit haalden ze witte bloedcellen. In het DNA van die cellen bepaalden de onderzoekers de lengte van de telomeren. Naarmate die langer zijn is iemand biologisch gezien jonger. Naarmate telomeren langer zijn, kunnen cellen zich nog vaker delen. Hoe meer cellen met lange telomeren je hebt, des te langer gaat je lichaam dus mee.

Toen de onderzoekers de vrouwen vroegen hoeveel stress ze in hun leven hadden, ontdekten ze dat meer stress betekende dat de telomeren korter waren. Dat vertelt de figuur hieronder. Stress verkort kennelijk de levensduur. Rood = de vrouwen de vrouwen in de experimentele groep; blauw = de vrouwen in de controlegroep.


Stress verkort het leven op moleculair niveau


Ook de duur van stress speelt een rol, ontdekten de onderzoekers. Naarmate de vrouwen in de experimentele groep langer voor een ernstig ziek kind hadden gezorgd waren hun telomeren korter - ook als de onderzoekers rekening hielden met de leeftijd van de vrouwen.


Stress verkort het leven op moleculair niveau


In cellen probeert het enzym telomerase de lengte van de telomeren op peil te houden. Stress vermindert de concentratie van dat enzym, zagen de onderzoekers toen ze vrouwen met veel stress vergeleken met vrouwen met weinig stress.


Stress verkort het leven op moleculair niveau


Life stress is vooral mentaal, iets wat zich afspeelt in de hersenen. Hoe zo'n geestelijk proces invloed kan hebben op de structuur van je DNA weten de onderzoekers niet. Ze opperen de mogelijkheid dat het stresshormoon cortisol er iets mee van doen heeft. "Glucocorticoids increase oxidative stress damage to neurons, in part by decreasing antioxidant enzymes", lezen ze in andere studies. "In women, self-reported distress has been related to greater oxidative DNA damage. Oxidative stress shortens telomeres in cells cultured in vitro."

Een levensstijl met weinig chronische stress verlengt kennelijk het leven. Eerder vonden onderzoekers langere telomeren in theedrinkers, vitamineslikkers, mensen met een hoge vitamine D-spiegel en mensen die veel bewegen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken