Opgeladen: 18-12-2022
Opgeborgen in: Krachttraining & voeding, Shilajit
Translation: Only strong athletes get stronger through shilajit supplementation (19-12-2022)

Shilajit maakt alleen sterke sporters sterker

Als je traint met gewichten en verhoudingsgewijs veel kracht kunt ontwikkelen, dan kan een dagelijkse dosis van 500 milligram shilajit je workouts op een hoger plan brengen. Dat komt misschien doordat shilajit de collageenstructuren in de spieren sterker maakt.


Shilajit maakt alleen sterke sporters sterker


Studie
Jawel, het onderzoek dat onderzoekers van de University of Nebraska in 2019 publiceerden in de Journal of the International Society of Sports Nutrition is gesponsord. Het is betaald door Natreon Incorporated, [natreoninc.com] de producent van het shilajitpreparaat PrimaVie.

De onderzoekers verdeelden 63 mannelijke studenten in 3 groepen. Gedurende 8 weken slikten de mannen in een controlegroep elke dag een placebo, terwijl de mannen in 2 experimentele groepen dagelijks respectievelijk 250 en 500 milligram shilajit innamen.


Shilajit maakt alleen sterke sporters sterker


De onderzoekers gebruikten uiteraard een preparaat van sponsor Natreon.

Vlak voor en aan het einde van de suppletieperiode moesten de proefpersonen leg-extensions maken totdat ze niet meer konden. Daarvoor en vlak daarna bepaalden de onderzoekers hoeveel kracht de proefpersonen tijdens leg-extensions maximaal konden ontwikkelen.

Resultaten
De onderzoekers vonden geen statistisch significante effecten op de afname van de kracht door suppletie. Toen ze alleen keken naar de 50 procent van de mannen met de grootste kracht, vonden ze echter wel een significant effect.


Shilajit maakt alleen sterke sporters sterker


De figuur hieronder vertelt misschien hoe shilajit de krachtafname tijdens inspanningssessies vermindert. Je kijkt naar het verschil tussen de concentratie hydroxyproline in het bloed voor de suppletieperiode en daarna. Overigens keken de onderzoekers ook hier alleen naar de 50 procent van de proefpersonen met de hoogste hydroxyprolinespiegel.


Shilajit maakt alleen sterke sporters sterker


Hydroxyproline is een bouwsteentje van collageenstructuren. Een lage hydroxyproline-spiegel wijst mogelijk op anabole processen in bindweefsels.

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2019 Feb 6;16(1):3.

Meer:
Shilajit verhoogt concentratie testosteron, vrij testosteron en DHEA (21-12-2015)
Shilajit maakt mannen vruchtbaarder en geeft ze meer testosteron (11-9-2012)


Twee gram creatine maakt je niet zwaarder, wel sterker Combinatie krachttraining en suppletie met visolie houdt verouderende spieren sterk Na inname van gelatine maakt hydroxyprolylglycine je spieren groter en sterker

Twee gram creatine maakt je niet zwaarder, wel sterker
Hoewel creatine nog steeds het beste sportsupplement op de markt is, gebruiken veel sporters het niet. Ze zijn bang dat ze er zwaarder door worden.

Combinatie krachttraining en suppletie met visolie houdt verouderende spieren sterk
Visolie vergroot de toename van spierkracht door krachttraining.

Na inname van gelatine maakt hydroxyprolylglycine je spieren groter en sterker
Het dipeptide hydroxyprolylglycine, dat in het bloed verschijnt nadat je gelatine of collageen hebt gegeten, heeft waarschijnlijk een anabole werking.