Opgeladen: 7-8-2022
Opgeborgen in: Visolie, Krachttraining, voeding & suppletie
Translation: Combination of strength training with fish oil supplementation keeps aging muscles strong (8-8-2022)

Combinatie krachttraining en suppletie met visolie houdt verouderende spieren sterk

Als je spieren door veroudering hun kracht verliezen, dan is krachttraining een probaat middel om dat proces te stoppen en zelfs om te keren. Suppletie met visolie kan dat effect van krachttraining versterken. Visolie vergroot de toename van spierkracht door krachttraining.


Combinatie krachttraining en suppletie met visolie houdt verouderende spieren sterkStudie
Braziliaanse onderzoekers, verbonden aan de universiteit van Sao Paulo, lieten 34 vrouwen met sarcopenie [een medische term voor serieuze spierzwakte als gevolg van veroudering] gedurende 14 weken krachttrainen.

De vrouwen trainden 3 keer per week, en trainden alleen hun beenspieren met oefeningen als de leg-extension, de leg-press, de leg-curl, de hip-abduction en de hip-adduction. De vrouwen maakten bij elke oefening 3 sets van 12 reps. Tussen de sets rustten de vrouwen 1 minuut.

De helft van de vrouwen slikte gedurende de proef elke dag een placebo. Dat was de controlegroep [EP]. De andere helft slikte dagelijks 4 gram visolie [EFO].

Resultaten
De omvang van de quadricepsspier nam een beetje meer toe in de visoliegroep dan in de andere groep, maar dat verschil was niet statistisch significant.


Combinatie krachttraining en suppletie met visolie houdt verouderende spieren sterkSuppletie met visolie zorgde er wel voor dat vrouwen fysiek beter gingen functioneren. Toen de onderzoekers voor en na de suppletieperiode keken hoeveel meter ze gedurende 6 minuten konden lopen, zagen ze een grotere toename in de suppletiegroep.

Ook de maximale kracht [eigenlijk: de torque] die de vrouwen konden ontwikkelen bij een leg-extension nam meer toe in de suppletiegroep dan in de groep die had getraind maar geen visolie had gekregen.

Klik op de tabel hieronder voor een grotere versie.


Combinatie krachttraining en suppletie met visolie houdt verouderende spieren sterkConclusie
Visolie versterkt dus de neuromusculaire effecten van krachttraining bij mensen met sarcopenie. De aansturing van de spieren verbetert, en dus worden de spieren sterker en verbetert het dagelijks functioneren van de vrouwen.

"Omega-3 fatty acid supplementation may provide a safe, simple solution and low cost intervention to counteract muscle loss and its complications in conditions associated with sarcopenia", schrijven de Brazilianen.

"Furthermore, resistance training remains the key element for increasing strength and muscle mass in the sarcopenic elderly."

Bron:
Nutrients. 2022 Jul 11;14(14):2844.

Meer:
Door visolie reageren spieren van 65-plussers beter op krachttraining (12-4-2017)
Zestigers die visolie slikken reageren beter op krachttraining (14-11-2015)
Eiwitsuppletie bouwt meer spiermassa op door visolie (26-4-2010)


Extra leucine en visvetzuren verhogen spieropbouwende werking van eiwitten Suppletie met visolie | Zware fysiologische stress zonder krachtverlies Fitter, gespierder en slanker door suppletie met visolie

Extra leucine en visvetzuren verhogen spieropbouwende werking van eiwitten
Voedingsonderzoekers van de University of Arkansas en Danone hebben een functional food ontwikkeld dat mensen met kanker helpt meer spieren op te bouwen.

Suppletie met visolie | Zware fysiologische stress zonder krachtverlies
Tijdens perioden van fysiologische stress - zeg maar: zware inspanning en weinig eten - houdt suppletie met 2 gram visolie per dag de spierkracht intact.

Fitter, gespierder en slanker door suppletie met visolie
Suppletie met visolie verhoogt het calorieverbruik, vergroot de verbranding van vetten tijdens laag-intensieve beweging en stimuleert de groei van spierweefsel.