Opgeladen: 23-1-2012
Opgepoetst: 14-11-2015
Opgeborgen in: Visolie, Krachttraining & voeding
Translation: Seniors who take fish oil supplements react better to strength training (20-2-2012)

Zestigers die visolie slikken reageren beter op krachttraining

Vrouwen van halverwege de zestig hebben meer aan krachttraining als ze visoliesupplementen slikken. Dat ontdekten Braziliaanse onderzoekers van Parana Federal University door een experiment waaraan 45 vrouwen van 64 jaar meewerkten.

Visolie & spieren
Visoliesuppletie verbetert de lichaamssamenstelling. De omega-3-vetzuren in vis stimuleren niet alleen de verbranding van vetzuren, maar bevorderen ook de opbouw van spierweefsel.

Volgens de ene theorie bevordert visolie de reparatie van beschadigd spierweefsel door immuuncellen, volgens een andere theorie verhoogt visoliesuppletie de concentratie IGF-1. Wat het mechanisme ook is, in proeven beschermt suppletie met visolie, visolie en HMB of visolie en leucine de spiermassa van kankerpatiënten.

Studie
De Brazilianen vroegen zich of visolie gezonde ouderen kan helpen bij krachttraining. Krachttraining is een sterk antiverouderingsmedicijn, maar naarmate mensen ouder worden reageert hun lichaam er steeds minder goed op. Vandaar het experiment van de Brazilianen.

De onderzoekers lieten een deel van hun proefpersonen gedurende 12 weken 3 keer per week trainen in een gym [ST].

Een ander deel trainde ook en slikte daarbij dagelijks 2 gr visolie. Die bestond voor 600 mg uit DHA+EPA. Een derde groep was 60 dagen voordat het trainingprogramma begon al visoliecapsules gaan slikken [ST150].

Resultaten
De maximale kracht die de proefpersonen tijdens hun bewegingen konden ontwikkelen - eigenlijk: hun peak torque - nam in de groepen die visolie slikten meer toen dan in de ST-groep. Een soortgelijk effect had suppletie op de electromechanical delay [EMD]. Dat is de tijd die verstrijkt tussen het prikkelen van een spier door een zenuw en het samentrekken van die spier. Die tijd nam meer af in de visoliegroepen.


Zestigers die visolie slikken reageren beter op krachttraining


Zestigers die visolie slikken reageren beter op krachttraining


Zestigers die visolie slikken reageren beter op krachttraining


Zestigers die visolie slikken reageren beter op krachttraining


Toen de 12 weken waren afgelopen testten de onderzoekers in hoeverre de vrouwen alledaagse bewegingen beter konden uitvoeren. De onderzoekers bepaalden bijvoorbeeld hoe vaak de vrouwen achterelkaar uit een stoel konden opstaan [Chair rising]. Weer boekten de visoliegroepen betere resultaten dan de groep die alleen trainde.

Conclusie
"Fish oil may be an attractive supplement for the elderly to maximize their neuromuscular responses to strength training, which is important to life quality", concluderen de Brazilianen. "However, the supplementation length does not influence the strength-training effects."

Bron:
Am J Clin Nutr. 2012 Feb;95(2):428-36.

Meer:
Extra leucine en visvetzuren verhogen spieropbouwende werking van eiwitten (25-6-2011)
Visolie verhoogt spiergroei in ouderen (22-12-2010)
Zes weken visolie: een halve kilo vet minder vet, een halve kilo vetvrije massa erbij (22-10-2010)


Zeventigers die krachttrainen bouwen meer spieren op door collageensuppletie
Effectieve dosis: 15 gram per dag.

Creatine geeft zestigplussers sterkere spieren
Humane studie.

Immunocal vergroot maximaalkracht
Bij 65-plussers.