25.06.2011

Extra leucine en visvetzuren verhogen spieropbouwende werking van eiwitten

Voedingsonderzoekers van de University of Arkansas en Danone hebben een voedingsmiddel ontwikkeld dat mensen met kanker helpt meer spieren op te bouwen. Binnenkort verschijnt hun studie in Clinical Nutrition. Het onderzoek is ook interessant voor krachtsporters die hun eiwitsupplementen beter willen laten werken.

Het nieuwe superfood is een verbeterde versie van Danone's Forticare. Je vindt Forticare in zo'n beetje elk ziekenhuis. Vierhonderd ml Forticare bevat 24 gram caseïne, veel snel opneembare suikers, wat plantaardige vetten en vitamines en mineralen. Je ziet de samenstelling in de eerste tabel hieronder [Control medical food]. Artsen gebruiken producten als Forticare om de afbraak van spierweefsel bij mensen met kanker tegen te gaan. Die afbraak is het gevolg van de combinatie van een verminderde eetlust en behandeling met giftige medicijnen.

De onderzoekers handhaafden de totale hoeveelheid kcals in het product, maar verminderden de hoeveelheid snel opneembare suikers en plantaardige vetten. Ze vervingen die bestanddelen door 12 gram whey-eiwit en 8 gram visolie - met daarin de vetzuren EPA en DHA [structuuformules hieronder]. Daarnaast voegden ze ook nog 4 gram L-leucine toe [structuurformule hieronder].

De rationale achter die wijzigingen zal de lezertjes niet onbekend voorkomen. Als je eiwitten inneemt, neemt je aanmaak van spiereiwitten toe. Hoe hoger je inname, des te hoger je aanmaak. Vooral snelle eiwitten als whey,
Leucine

DHA

EPA
die leiden tot fikse pieken van aminozuren in het bloed, zijn daarvoor volgens studies geschikt.

Onderzoekers snappen nog niet precies hoe dat kan, maar eiwitrijke voeding bouwt in trials meer spiereiwit op in combinatie met visvetzuren.

En dan is er nog leucine. Als spiercellen voldoende aminozuren tot hun beschikking hebben, werkt het aminozuur leucine als een soort anabool. Spiercellen 'zien' leucine, en hoe meer leucine ze 'zien', des te harder werkt hun anabole machinerie.

Daarom bouwen ouderen na een maaltijd meer spiereiwitten op als ze daarbij ook extra leucine slikken. Hetzelfde geldt voor sporters die na een krachttraining leucine toevoegen aan hun eiwitsupplementen.

In de verbeterde formule zitten voedingsvezels. De onderzoekers vertellen daar niet zoveel over, maar wij vermoeden dat die de verteerbaarheid van het preparaat verbeteren. Sommige sporters die last van hun spijsvertering krijgen als ze eiwitshakes gebruiken kunnen dat verhelpen als ze een beetje tarwekiemen aan hun shakes toevoegen.

In de tabel hieronder zie je de samenstelling van de verbeterde Forticare onder Experimental medical food.


Extra leucine en visvetzuren verhogen spieropbouwende werking van eiwitten


Extra leucine en visvetzuren verhogen spieropbouwende werking van eiwitten


De onderzoekers bepaalde de aanmaak van spiereiwit 3 uur [Post-absorptive] en 5 uur [Fed] na inname van 400 ml van de al of niet verbeterde Forticare. In de eerste meting vonden ze geen effect, in de tweede wel.

Interessant detail: na de inname van de verbeterde maaltijdvervanger steeg de concentratie glucose en insuline minder hoog dan na inname van de klassieke Forticare. De filosofie achter veel pre- en post-workout-preparaten is nog steeds dat sporters die glucose- en insulinepieken nodig hebben als ze het maximale uit hun eiwitten willen halen. Niet iedereen is daarvan overtuigd. Dit onderzoek suggereert dat de kritikasters een punt hebben, en dat torenhoge glucose- en insulinepieken inderdaad niet nodig zijn.


Extra leucine en visvetzuren verhogen spieropbouwende werking van eiwitten Extra leucine en visvetzuren verhogen spieropbouwende werking van eiwitten


Bron:
Clin Nutr. 2011 Dec;30(6):759-68.

Meer:
Leucine geeft maaltijd na krachttraining 16 procent meer anabole werking (12-7-2010)
Waarom je visoliecapsules en eiwitshakes tegelijkertijd kunt innemen (1-10-2010)
Dagje ouder? Extra leucine versterkt anabole prikkel eiwitten (21-2-2009)