Opgepoetst: 8-12-2022
Opgeladen: 11-9-2012
Opgeborgen in: Suppletie & testosteron
Translation: Shilajit boosts fertility and testosterone level (4-10-2012)

Shilajit maakt mannen vruchtbaarder en geeft ze meer testosteron

In de ayurveda beschouwen genezers het uit de Himalaya afkomstige shilajit als een antiverouderingsmiddel, dat bovendien hormonale stoornissen bij mannen kan verhelpen. Onderzoekers van het J. B. Roy State Ayurvedic Medical College and Hospital in India gaven shilajit aan onvruchtbare mannen, en zagen dat daardoor hun vruchtbaarheid verbeterde en hun testosteronspiegel steeg.


Shilajit verhoogt vruchtbaarheid en testosteronspiegel


Shilajit
In de bergen van de Kaukausus, de Altai en de Himalaya winnen genezers shilajit, een stof die voor een groot deel organisch is en uit humuszuren met een laag-molecdulair gewicht bestaat. Als je het precies wilt weten: in shilajit zitten vooral fulvic acids.

Hieronder zie je de structuurformule van het basismolecuul fulvic acid.

Lokale en traditionele genezers noemen shilajit ook wel 'bloed van de berg' of 'rotsen-sap', en kennen er genezende eigenschappen aan toe. In de ayurveda is shilajit een Rasayana, een 'verjonger'. In India is shilajit in de handel als een supplement dat de libido en de vruchtbaarheid stimuleert. Volgens supplementenbedrijven kunnen fulvic acids bovendien zware metalen uit het lichaam wegvangen.


Shilajit verhoogt vruchtbaarheid en testosteronspiegel


Studie
De onderzoekers wilden weten of ze de werking van shilajit konden aantonen in een studie. Ze gaven 28 onvruchtbare mannen van 30-45 jaar, die allemaal weinig zaadcellen aanmaakten, gedurende 90 dagen elke dag 200 milligram van een gezuiverd shilajit-extract. De mannen verdeelden die 200 milligram over 2 innames per dag. Ze slikten hun supplementen na een maaltijd.

Door suppletie nam het aantal zaadcellen toe. De cellen werden bovendien beweeglijker en gezonder. Bovendien steeg de testosteronspiegel in de suppletiegroep met 23.5 procent

Volgens analyses van het bloed verminderde shilajit oxidatieve stress in het lichaam.


Shilajit verhoogt vruchtbaarheid en testosteronspiegel


Mechanisme
De onderzoekers vermoeden dat bestanddelen van shilajit in de testes radicaalschade verminderen, en zo de aanmaak van testosteron en zaadcellen verhogen.

De afname van een type witte bloedcel in het bloed van de mannen suggereert dat in ieder geval sommige mannen een infectie onder de leden hadden, en dat shilajit die hielp bestrijden.

Sponsor
Het onderzoek is betaald door het Amerikaanse Natreon, een producent van gestandaardiseerde ayurvedapreparaten. [natreoninc.com]

Natreon produceert onder meer het shilajit-extract PrimaVie.

Bron:
Andrologia. 2010 Feb;42(1):48-56.

Meer:
Shilajit verhoogt concentratie testosteron, vrij testosteron en DHEA (21-12-2015)


Dierstudie: granaatappel verhoogt vruchtbaarheid en testosteronspiegel in mannen Humane studie: ashwagandha verhoogt testosteronspiegel Laos voor meer testosteron

Granaatappel verhoogt vruchtbaarheid en testosteronspiegel in mannen
Dierstudie.

Ashwagandha verhoogt testosteronspiegel
Humaan onderzoek.

Laos voor meer testosteron
Dierstudie.