28.05.2014

Humane studie: ashwagandha verhoogt testosteronspiegel

Ashwagandha
Als onvruchtbare mannen een paar maanden elke dag drie capsules slikken met ashwagandha - Withania somnifera in het Latijn - dan stijgt hun testosteronspiegel met 17 procent en neemt de concentratie van zaadcellen in hun sperma toe met 167 procent. Dat schrijven internisten van Mahalaxmi Clinic in Mumbay, India in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.

Ashwagandha
De berichten uit India komen voor de trouwe lezers van dit onvolprezen webmagazijn niet als een donderslag bij heldere hemel. Zij waren er al van op de hoogte dat suppletie met 5 gram aswagandha de testosteronspiegel met veertig procent verhoogt, en dat ashwagandha in dierstudies zelfs een anabole werking heeft.


Humane studie: ashwagandha verhoogt testosteronspiegel


De belangrijkste actieve stoffen is ashwagandha zijn withanolides. Hierboven zie je er een paar.

Studie
Het extract dat de onderzoekers gebruikten was KSM-66 Ashwagandha, een product van het Indiase Ixoreal Biomed. KSM-66 Ashwagandha bestaat voor 5 procent uit withanolide.

De 25 mannen in de experimentele groep slikten gedurende 90 dagen drie capsules met elk 225 mg extract per dag. Een controlegroep van 21 mannen slikte een placebo.

Resultaten
In de 90 dagen nam de hoeveelheid zaadcellen per ml toe in de experimentele groep toe met 167 procent. De hoeveelheid zaad nam toe met de helft, de beweeglijkheid van de zaadcellen met zestig procent.

De testosteronspiegel steeg in de experimentele groep in diezelfde periode met 17 procent, de LH-spiegel met 34 procent.


Humane studie: ashwagandha verhoogt testosteronspiegel


Overigens verbeterden ook in de controlegroep de zaadkwaliteit en hormoonspiegels, al was dat niet in even grote mate als in de experimentele groep.

Conclusie
"Ashwagandha amplifies the body's ability to self-regulate its key systems, thereby achieving its effects in a more natural and safe way", zegt Kartikeya Baldwa, de directeur van Ixoreal Biomed in een interview met NutraIngredients-USA.com. [nutraingredients-usa.com 23-May-2014]"The effect of ashwagandha on testosterone production is similarly integrative and organic. We should not expect KSM-66 to produce substantial testosterone increases in males with already very high testosterone levels or in females, because such increases would be counter to the natural state of balance in such individuals. Indeed, pilot data for another clinical study in progress indicate that KSM-66's effect on testosterone in females is not substantial."

Bron:
Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:571420.

Meer:
Forse dagelijkse dosis ashwagandha: meer spierkracht, meer vetvrije massa, lager vetpercentage (15-11-2013)
Sneller sprinten met ashwagandha (4-4-2011)
Veertig procent meer testosteron door ashwagandha (21-6-2009)