Opgepoetst: 17-1-2022
Opgeladen: 28-5-2014
Opgeborgen in: Ashwagandha, Plantenextracten, Suppletie voor meer testosteron
Translation: Human study: Ashwagandha boosts testosterone level (19-6-2014)

Humane studie: ashwagandha verhoogt testosteronspiegel

Als onvruchtbare mannen een paar maanden elke dag 3 capsules slikken met ashwagandha - Withania somnifera in het Latijn - dan stijgt hun testosteronspiegel met 17 procent en neemt de concentratie van zaadcellen in hun sperma toe met 167 procent. Dat schrijven internisten van Mahalaxmi Clinic in Mumbay, India in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine.


Humane studie: ashwagandha verhoogt testosteronspiegel


Ashwagandha
De berichten uit India komen voor de trouwe lezers van dit onvolprezen webmagazijn niet als een donderslag bij heldere hemel. Zij waren er al van op de hoogte dat suppletie met 5 gram aswagandha de testosteronspiegel met veertig procent verhoogt, en dat ashwagandha in dierstudies zelfs een anabole werking heeft.


Humane studie: ashwagandha verhoogt testosteronspiegel


Ashwagandha
De belangrijkste actieve stoffen is ashwagandha zijn withanolides. Hierboven zie je er een paar.

Studie
Het extract dat de onderzoekers gebruikten was KSM-66 Ashwagandha, een product van het Indiase Ixoreal Biomed. KSM-66 Ashwagandha bestaat voor 5 procent uit withanolide.

De 25 mannen in de experimentele groep slikten gedurende 90 dagen drie capsules met elk 225 mg extract per dag. Een controlegroep van 21 mannen slikte een placebo.

Resultaten
In de 90 dagen nam de hoeveelheid zaadcellen per ml toe in de experimentele groep toe met 167 procent. De hoeveelheid zaadcellen nam toe met de helft, de beweeglijkheid van de cellen met zestig procent.

De testosteronspiegel steeg in de experimentele groep in diezelfde periode met 17 procent, de LH-spiegel met 34 procent.


Humane studie: ashwagandha verhoogt testosteronspiegel


Overigens verbeterden ook in de controlegroep de zaadkwaliteit en hormoonspiegels, al was dat niet in even grote mate als in de experimentele groep.

Conclusie
"Ashwagandha amplifies the body's ability to self-regulate its key systems, thereby achieving its effects in a more natural and safe way", zegt Kartikeya Baldwa, de directeur van Ixoreal Biomed in een interview met NutraIngredients-USA.com. [nutraingredients-usa.com 23-May-2014]

"The effect of ashwagandha on testosterone production is similarly integrative and organic. We should not expect KSM-66 to produce substantial testosterone increases in males with already very high testosterone levels or in females, because such increases would be counter to the natural state of balance in such individuals."

"Indeed, pilot data for another clinical study in progress indicate that KSM-66's effect on testosterone in females is not substantial."

Bron:
Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:571420.

Meer:
Withaferine-A, een antioestrogeen (en misschien ook een anabool) in ashwagandha (19-8-2020)
Ashwagandha maakt seks voor vrouwen beter (13-2-2016)
Meer spieren en minder vet door krachttraining dankzij 600 milligram ashwagandha per dag (6-12-2015)


Twintigers produceren meer testosteron door 600 milligram Tongkat Ali per dag Combinatie rooiboos-dandelion verhoogt testosteronspiegel in humaan onderzoek Twee capsules met D-chiro-inositol per dag: meer testosteron, minder estradiol, minder lichaamsvet en een grotere gevoeligheid voor insuline

Twintigers produceren meer testosteron door 600 milligram Tongkat Ali per dag
Vijftigplussers maken meer testosteron aan als ze elke dag 400 milligram Tongkat Ali slikken, maar in jonge mannen heeft die dosis geen hormonaal effect.

Combinatie rooiboos-dandelion verhoogt testosteronspiegel in humaan onderzoek
Een combinatie van extracten van rooibos - yep, het spul waar je thee van maakt - en de net zo alledaagse paardenbloem verhoogt volgens deze Koreaanse studiesde testosteronspiegel.

Twee capsules met D-chiro-inositol per dag: meer testosteron, minder estradiol, minder lichaamsvet en een grotere gevoeligheid voor insuline
Humane studie.