Opgeladen: 6-12-2015
Opgeborgen in: Ashwagandha, Testosteron & suppletie, Afslanksupplementen, Plantaardige extracten, Ongewone anabole methoden, Krachttraining, voeding & suppletie
Translation: Daily 600 mg ashwagandha helps resistance trainers build more muscle and lose more fat (11-1-2016)

Meer spieren en minder vet door krachttraining dankzij 600 milligram ashwagandha per dag

Als bodybuilders of andere krachtsporters ashwagandha slikken, dan bouwen ze meer spieren op en verliezen ze sneller vet. Dat schrijven Indiase onderzoekers in de Journal of the International Society of Sports Nutrition. De onderzoekers testten een dagelijkse dosis van 600 milligram ashwagandha-extract uit op mannen die voor de eerste keer in hun leven met gewichten gingen trainen.

Studie
Gedurende acht weken lieten de onderzoekers 57 mannen van 18-50 jaar drie keer per week trainen met gewichten. De mannen hadden nog niet eerder aan krachttraining gedaan, en kregen allemaal hetzelfde schema.

De ene helft van de mannen slikte een placebo, de andere helft ashwagandha. De onderzoekers gebruikten KSM-66, een extract op waterbasis dat voor 5 procent uit withanolides bestaat. [ksm66ashwagandhaa.com] Dagelijks slikten de proefpersonen een capsule met 300 milligram KSM-66 als ze opstonden, en nog zo'n capsule voordat ze gingen slapen.

KSM-66 is een product van Shri Kartikeya Pharma en Ixoreal BioMed. Het is niet duidelijk in hoeverre deze bedrijven financieel hebben bijgedragen aan dit onderzoek.

Resultaten
De proefpersonen die ashwagandha slikten bouwden volgens metingen met meetlinten meer spiermassa op dan de proefpersonen in de placebogroep.


Meer spiermassa en minder vet door krachttraining dankzij 600 milligram ashwagandha per dag


In beide groepen nam het vetpercentage af, maar die afname was groter bij de ashwagandha-gebruikers dan in de placebogroep. De onderzoekers bepaalden het vetpercentage tussen twee haakjes met de bioelectrical impedance method. [We zetten onze vraagtekens bij de betrouwbaarheid van die methode. Dat doen we ook bij de methode waarmee de onderzoekers de spiermassa bepaalden.]


Meer spiermassa en minder vet door krachttraining dankzij 600 milligram ashwagandha per dag


Meer spiermassa en minder vet door krachttraining dankzij 600 milligram ashwagandha per dag


Verklaring
De tabel hierboven verklapt misschien hoe ashwagandha krachttraining effectiever maakt. De testosteronspiegel van de proefpersonen die ashwagandha hadden gebruikt was hoger dan in de placebogroep.

Een andere mogelijkheid is dat ashwagandha spiercellen wapent tegen spierafbraak. In beide groepen zakte gedurende het experiment de concentratie van het enzym creatine-kinase in het bloed na een workout, maar die afname was sterker bij de proefpersonen die ashwagandha gebruikten. Hoe meer creatine-kinase er in het bloed zit, hoe groter de schade is die spiercellen hebben opgelopen.


Meer spiermassa en minder vet door krachttraining dankzij 600 milligram ashwagandha per dag


Conclusie
"This study confirms previous data regarding the adaptogenic properties of ashwagandha and suggests it might be a useful adjunct to strength training", concluderen de onderzoekers.

"This study has the following limitations which should lead us to interpret the findings with some caution: the subjects are untrained and moderately young, the sample size of 50 is not large and the study period is of duration only 8 weeks."

"Research studying the possible beneficial effects of ashwagandha needs to be conducted for longer periods of time and for different populations including females and older adults of both genders."

Volgens het onderzoek had ashwagandha geen bijwerkingen.

Bron:
J Int Soc Sports Nutr. 2015 Nov 25;12:43.

Meer:
Humane studie: Ashwagandha verhoogt testosteronspiegel (28-5-2014)
Forse dagelijkse dosis Ashwagandha: meer spierkracht, meer vetvrije massa, lager vetpercentage (15-11-2013)
Veertig procent meer testosteron door Ashwagandha (21-6-2009)


Indiase dierstudie zegt: Ginseng en Ashwagandha zijn anabool
Onderzoek uit 1994.

Pseudohartklachten door ashwagandha en kelp
Misschien eerst even lezen voordat je met Ashwagandha gaat experimenteren.

Reageerbuisstudie: ashwagandha remt Alzheimer
Ashwagandha remt de vorming van het Alzheimer-eiwit in de hersenen.