Opgeladen: 27-11-2019
Opgeborgen in: Royal Jelly, Cortisolremmers
Translation: Royal Jelly, a natural stress hormone blocker (28-11-2019)

Royal Jelly blokkeert stresshormoon

Royal Jelly blokkeert stresshormoon
Dagelijkse suppletie met een paar gram verse Royal Jelly vermindert misschien de hoeveelheid stresshormoon in je lichaam. Dat leiden we af uit een paar recent gepubliceerde dierstudies van Braziliaanse biochemici van de Federal University of Uberlandia. Als de Brazilianen het bij het rechte eind hebben, verlaagt Royal Jelly de aanmaak van corticoidhormoon niet alleen tijdens perioden van hevige stress, maar ook als er niets aan het handje is...

Dierstudie 1
In een dierstudie, die in 2017 verscheen in Neuroscience Letters, verdeelden de Brazilianen hun labratten in 3 groepen. [Neurosci Lett. 2017 Aug 10;655:179-85.]

Met een eerste groep deden de onderzoekers helemaal niets. Dat was de controlegroep.

Een tweede groep kreeg gedurende 2 weken elke dag een dosis verse Royal Jelly. Het humane equivalent van de gebruikte dosis was ongeveer 1.5 - 2.5 gram verse Royal Jelly per dag.

Vanaf dag 8 van het experiment stelden de onderzoekers de ratten dagelijks 4 uur bloot aan flinke stress, door 2 uur vast te klemmen in een dwangbuis en 2 uur bloot te stellen aan een temperatuur van 10 graden. De onderzoekers dienden de Royal Jelly een klein uur voor de stressprikkel toe.

Met een derde groep deden de onderzoekers precies hetzelfde als met de tweede, maar lieten dan de suppletie achterwege.

Minder stresshormoon
De hormoonhuishouding van ratten verschilt van die van mensen. Het belangrijkste stresshormoon bij ratten is corticosteron, terwijl bij mensen corticosteron niet erg actief is. (Bij mensen moet corticosteron eerst veranderen in cortisol om actief te zijn.) En dus keken de Brazilianen naar corticosteron.

De 7-daagse stressprikkel zorgde op dag 14 van het experiment voor een fikse verhoging van de concentratie stresshormoon in het bloed van de ratten. Maar bij de dieren die Royal Jelly hadden gekregen, was de concentratie corticosteron juist verlaagd.


Royal Jelly blokkeert stresshormoon


Royal Jelly blokkeert stresshormoon


De stressprikkels verhoogden de concentratie glucose in het bloed van de ratten. Da's niet zo raar, want stress maakt het lichaam minder gevoelig voor insuline. Suppletie met Royal Jelly hief dat effect op, zie je hierboven.

De onderzoekers vonden in de hersenen van de ratten die waren blootgesteld aan stress aanwijzingen voor een verhoogde activiteit van vrije radicalen. En jawel: suppletie met Royal Jelly blokkeerde die toename.


Royal Jelly blokkeert stresshormoon


Hoe groter die toename van de activiteit van vrije radicalen in de hersenen, hoe groter de stijging van de concentratie stresshormoon.

Dierstudie 2
In 2018 publiceerden de Brazilianen meer gegevens over hun experimenten met Royal Jelly, dit keer in PLoS One. [PLoS One. 2018 Jan 29;13(1):e0191889.]

De opzet van die studie uit 2018 leek sprekend op die van de dierstudie uit 2017, alleen hadden de onderzoekers dit keer op een groep ratten die ze niet blootstelden aan stress maar die wel Royal Jelly kreeg. En ook in die ratten verlaagde Royal Jelly de concentratie stresshormoon ten opzichte van de controlegroep.


Royal Jelly blokkeert stresshormoon


Conclusie
"Royal Jelly decreases corticosterone and improves glycemia control after stress induction", schrijven de onderzoekers. "Taken together, these results highlight an adaptogenic role of Royal Jelly in situations of stress and oxidative damage."

Bron:
PLoS One. 2018 Jan 29;13(1):e0191889.

Meer:
Meer testosteron en rode bloedcellen door Royal Jelly (1-10-2012)
Klein beetje Royal Jelly verhoogt testosteronspiegel met 20 procent (25-7-2012)
Verhoging testosteronspiegel door Royal Jelly is ook anti-verouderingseffect (24.03.2011)


Dierstudie: Royal Jelly verjongt de hypofyse

De testosteronfactor van Royal Jelly (II)

De testosteronfactor van Royal Jelly

Dierstudie: Royal Jelly verjongt de hypofyse
De stimulerende werking van Royal Jelly beperkt zich niet tot de testes, aldus een Japans onderzoek uit 2009.

De testosteronfactor van Royal Jelly (II)
In de jaren tachtig van de vorige eeuw ontdekten onderzoekers van het New York Medical College al dat Royal Jelly testosteron bevat. Een beetje.

De testosteronfactor van Royal Jelly
Volgens een dierstudie van de University of Mosul in Irak verhogen alledaagse supplementen met Royal Jelly de testosteronspiegel.