Opgepoetst: 21-6-2022
Opgeladen: 25-7-2012
Opgeborgen in: Royal Jelly, Testosteron & suppletie, Duursportsupplementen
Translation: Royal Jelly: more testosterone and red blood cells (1-10-2012)

Meer testosteron en rode bloedcellen door Royal Jelly

Bijenlarven groeien uit tot supervruchtbare en robuuste koninginnenbijen als ze 'koninginnengelei' of Royal Jelly krijgen. Op mensen heeft Royal Jelly een vergelijkbaar effect, aldus het al wat oudere Japanse onderzoek dat we vonden in Nutrition Journal. De Japanners gaven Royal Jelly aan volwassenen van 42-83 jaar en zagen dat daardoor hun testosteronspiegel en hun aanmaak van rode bloedcellen toenam.


Meer testosteron en rode bloedcellen door Royal Jelly


Studie
De dosis die de onderzoekers uitprobeerden was aan de hoge kant. Dagelijks dronken de dertig proefpersonen in de experimentele groep 100 milliliter vloeistof waarin 3 gram Royal Jelly was opgelost [RJ]. Een controlegroep dronk 100 milliliter van een vloeistof zonder actieve stoffen [Control]. De toediening duurde 6 maanden.

De onderzoekers keken om te beginnen naar allergische bijwerkingen. Hoewel de Japanners Royal Jelly blijven beschouwen als a causative allergen, vonden ze die bijwerkingen niet bij hun proefpersonen.


Meer testosteron en rode bloedcellen door Royal Jelly


Resultaten
Wat de onderzoekers wel vonden was om te beginnen een trend dat de testosteronspiegel toenam. De Japanners speculeren dat die het gevolg is van een toegenomen omzetting van DHEA in testosteron, maar eerlijk gezegd geloven wij daar niet zo in.


Meer testosteron en rode bloedcellen door Royal Jelly


Meer testosteron en rode bloedcellen door Royal Jelly


In de tweede plaats zagen de onderzoekers een lichte toename van het aantal rode bloedcellen [RBC] in het bloed van de Royal Jelly-gebruikers, en een daarmee samenhangende verhoging van de hematocrietwaarde van het bloed [Ht].

Beide effecten zijn het indirecte gevolg van de verhoogde testosteronspiegel, vermoeden de Japanners.


Meer testosteron en rode bloedcellen door Royal Jelly


De insulinogenic index [IGI] nam toe door de suppletie. Dat wil zeggen dat de proefpersonen meer insuline aanmaakten als ze glucose toegediend kregen. Hun insulinegevoeligheid werd dus groter. De onderzoekers schrijven ook dat effect toe aan de gestegen testosteronspiegel.

Sponsor
Het onderzoek is niet bekostigd door de supplementenindustrie, maar door de Japanse overheid.

Bron:
Nutr J. 2012 Sep 21;11(1):77.

Meer:
Klein beetje Royal Jelly verhoogt testosteronspiegel met 20 procent (25-7-2012)
Verhoging testosteronspiegel door Royal Jelly is ook anti-verouderingseffect (24.03.2011)
De testosteronfactor van Royal Jelly (II) (10-3-2011)
De testosteronfactor van Royal Jelly (9-3-2011)


Biergist vergroot uithoudingsvermogen Sauna werkt als EPO Spectaculaire prestatieverbetering hardlopers door Danggui Buxue Tang

Biergist vergroot uithoudingsvermogen
Supplementen met nucleotides vergroten het uithoudingsvermogen van sporters, waarschijnlijk doordat ze de aanmaak van rode bloedcellen verhogen.

Sauna werkt als EPO
Duursporters snoepen 1.9 procent van hun vijfkilometertijd af als ze drie weken trouw pal na hun looptraining een half uur afzien in de sauna.

Spectaculaire prestatieverbetering hardlopers door Danggui Buxue Tang
Dit spul doet iets met rode bloedcellen.