Opgepoetst: 1-9-2019
Opgeladen: 29-9-2014
Opgeborgen in: Suppletie voor duursporters
Translation: Brewer's yeast boosts endurance capacity (25-10-2014)

Biergist vergroot uithoudingsvermogen

Biergist vergroot uithoudingsvermogen
Supplementen die veel stukjes erfelijk materiaal bevatten - nucleotides, heten die stukjes - vergroten het uithoudingsvermogen van sporters. Dat blijkt uit een humane studie die de Servische onderzoeker Sergej Ostojic publiceerde in Nutrients. Ostojic gebruikte een extract van gekiemde gerst, maar in ordinair biergist zitten dezelfde nucleotides.

Nucleotides
Nucleotides bestaan uit een nucleobase, een C5-suiker en fosfaatgroepen.

Je ziet het bouwplan van een nucleotide hieronder.


Biergist verhoogt uithoudingsvermogen duursporters


Het DNA en RNA in de cellen van alles wat leeft bestaat uit nucleotides zoals je die hierboven ziet. Erfelijk materiaal heeft de vorm van een wenteltrap, en als je twee nucleotides aan elkaar plakt krijg je een trede. De cel leest dat DNA af door voortdurend die trap op en af te lopen.

Nucleotides zitten in onze voeding, en hoewel we nucleotides zelf kunnen aanmaken zijn er aanwijzingen dat suppletie met nucleotides interessante effecten voor sporters heeft. Geef je bijvoorbeeld nucleotides aan ratten, dan maken hun rode bloedcellen meer 2,3-diphosphoglycerate aan. [J Nutr. 1999 Mar;129(3):662-5.] Daardoor staat het hemoglobine in die rode bloedcellen makkelijker zuurstof af aan de organen - en verbetert suppletie met nucleotides waarschijnlijk het zuurstoftransport.

Studie
Ostojic gaf 15 mannelijke sportieve studenten gedurende 2 weken elke dag 50 mg nucleotides. De nucleotides waren cytidine 5'-monophosphate, uridine 5'-monophosphate, guanosine 5'-mono-phosphate and adenosine 5'-mono-phosphate. Je ziet hun structuurformules hierboven.

Vijftien andere studenten kregen een placebo.

Ostojic haalde zijn nucleotides uit gekiemde gerst, maar als je 2-3 gram biergist consumeert, dan zou je toch ook die 50 mg aan nucleotides moeten binnenkrijgen. Als je gezond bent, en geen last hebt van jicht, dan zal die hoeveelheid geen problemen geven. Dagelijks maakt het lichaam ongeveer 750 mg nucleotides aan en breekt het er ongeveer evenveel af.

Meer uithoudingsvermogen
Voor en na de suppletie moesten de proefpersonen op een treadmill rennen totdat ze niet meer konden. De eerste minuut renden de proefpersonen met een snelheid van 8 km/uur, en elke min kwam daar nog 2 km/uur bij. De suppletie met de nucleotides verbeterden het uithoudingsvermogen.


Biergist verhoogt uithoudingsvermogen duursporters


Beter immuunsysteem
Toen de onderzoekers witte bloedcellen van de proefpersonen onderzochten, zagen ze dat de suppletie de Natural Killer Cells significant actiever maakte. Dat houdt in dat het immuunsysteem effectiever optreedt tegen ziektekiemen die het lichaam proberen binnen te dringen.


Biergist verhoogt uithoudingsvermogen duursporters


Conclusie
"Administration of nucleotides formulation for 14 days improved some of the immunological and exercise performance indices, above baseline and placebo level, in healthy male volunteers, with no adverse effects reported", concluderen de onderzoekers.

"Evidence confirmed previous animal studies suggesting that sublingual nucleotides may provide some benefits as immunostimulatory and ergogenic agents. Further studies are needed to extend these results, seeking to clarify the mechanism by which improvements occur."

Wat zou er gebeuren als je nucleotides combineert met beetroot?

Bron:
Nutrients. 2013 Nov 21;5(11):4776-85.

Meer:
Biergist verlaagt de bloeddruk (31-1-2018)


Portie bietjes verbetert tijden op de 5 kilometer Hoe cacao hart en bloedvaten beter laat werken Silk peptides verhogen uithoudingsvermogen, zuurstofopname en vetverbranding

Portie bietjes verbetert tijden op de 5 kilometer
Beet root-supplementen zijn in de duursport een rage, en dat is natuurlijk helemaal terecht. Maar er is een spotgoedkoop alternatief voor die dure supplementen...

Hoe cacao hart en bloedvaten beter laat werken
Meer duursporters dan je denkt gebruiken fenolrijke cacao met succes als prestatieverbeteraar. Deze Japanse dierstudie, die verscheen in PLoS One, laat zien hoe cacao precies werkt.

Silk peptides verhogen uithoudingsvermogen, zuurstofopname en vetverbranding
Nu vind je silk peptides nog vooral in cosmetica, maar vroeg of laat zul je ze ook gaan tegenkomen in supplementen voor sporters. Want wat we in Aziatische studies lezen over silk peptides, dat liegt er niet om.