Opgeladen: 31-1-2018
Opgeborgen in: Hart en bloedvaten
Translation: Brewer's yeast lowers blood pressure (1-2-2018)

Biergist verlaagt bloeddruk

Biergist verlaagt bloeddruk
Als je bij elke maaltijd 2 tabletjes biergist slikt, dan zakt je bloeddruk na enkele weken met zo'n 2 tot 6 punten. Onderzoekers uit Iran komen tot die conclusie in een humane studie, waarin mensen met type-2 diabetes fungeerden als proefpersoon. Het effect is bescheiden, maar ook weer niet verwaarloosbaar. En wie weet wat er gebeurt als je biergist combineert met vitamine C en magnesium...

Studie
De onderzoekers, die zijn verbonden aan de Tehran University of Medical Sciences, verdeelden 90 mensen met diabetes type-2, van 35-55 jaar, in 2 groepen. De ene groep slikte gedurende 12 weken elke dag 6 tabletten van 300 milligram biergist, de andere groep nam een placebo. Bij elke maaltijd namen de proefpersonen 2 tabletten.

De onderzoekers gebruikten een product van het Britse HealthAid. HealthAid betaalde het onderzoek trouwens niet - dat deed de universiteit van de onderzoekers.

Resultaten
De suppletie verlaagde de systolische en diastolische bloeddruk met respectievelijk 1.5 en 5.7 mmHg. Dat kwam neer op 2.8 en 6.8 procent. De effecten waren statistisch significant.


Biergist verlaagt bloeddruk


Bij mensen met een hoge bloeddruk betekent een daling van 2 mmHg een vermindering van de kans op een beroerte of hartaanval met 7 tot 10 procent. Hoewel het effect van biergist niet zo groot is als dat van bloeddrukverlagende medicijnen, is het ook niet verwaarlozen.

Japanse onderzoekers rapporteerden in 2005 dat een eiwit in gist, dat ze KRF814 noemden, in proefdieren de bloeddruk verlaagt. [Curr Med Chem. 2005;12(26):3085-90.] KRF814 remt het ACE-enzym, dat de bloeddruk verhoogt. De Iraniërs vermoeden dat ook in de biergist die zij gebruikten KRF814 aanwezig is.

Bij de proefpersonen die biergist slikten, nam de concentratie van het 'goede cholesterol' HDL toe en nam de concentratie van het 'slechte cholesterol' LDL en de zo mogelijk nog slechtere triglyceriden af.

Jammer genoeg waren die effecten niet statistisch significant.


Biergist verlaagt bloeddruk


Conclusie
"Supplementation with 1800 mg/day brewer's yeast in addition to usual treatments can have a modest beneficial effect on systolic and diastolic blood pressure in patients with type 2 diabetes", concluderen de onderzoekers.

Bron:
Iran J Public Health. 2013 Jun 1;42(6):602-9.

Meer:
Supplement met vitamine C verlaagt de bloeddruk (1-8-2016)
Magnesiumsupplement verlaagt de bloeddruk (30-7-2016)
Hoge bloeddruk? Bietensap helpt (10-2-2015)


Hoge bloeddruk? Word fit, en leef langer

Krachttraining beschermt de gezondheid bij hoge bloeddruk

De combinatie van knoflooksuppletie en cardiotraining verlaagt de bloeddruk

Hoge bloeddruk? Word fit, en leef langer
Als je bloeddruk zo hoog is dat je arts zich zorgen over je gezondheid maakt, dan kan een goede conditietrainer je overlevingskansen fors verhogen.

Krachttraining beschermt de gezondheid bij hoge bloeddruk
Als je een hoge bloeddruk hebt moet je niet aan krachttraining doen, denken veel artsen en patiënten nog steeds. Dat idee klopt niet.

De combinatie van knoflooksuppletie en cardiotraining verlaagt de bloeddruk
Knoflook maakt hardlopen en wielrennen nog gezonder. Humaan onderzoek.