Opgepoetst: 18-2-2020
Opgeladen: 24-7-2014
Opgeborgen in: Hart & bloedvaten, Longevity & leefstijl
Translation: High blood pressure? Get fit and live longer (12-8-2014)

Hoge bloeddruk? Word fit, en leef langer

Hoge bloeddruk? Word fit, en leef langer
Als je bloeddruk zo hoog is dat je arts zich zorgen over je gezondheid maakt, dan kan een goede conditietrainer je overlevingskansen fors verhogen. En als je daar geen zin in hebt, dan werkt het opvoeren van je dagelijkse hoeveelheid lichaamsbeweging in de vorm van fietsen of wandelen ook. Als je maar fitter wordt. Dat suggereert een epidemiologische studie onder een kleine vijfduizend mannelijke 60-plussers.

Hoge bloeddruk

De meeste mensen met een hoge bloeddruk maken zich er weinig zorgen over, maar een hoge bloeddruk verhoogt desondanks de kans op hartaanvallen, hartafwijkingen, beroertes, nierbeschadiging en zelfs blindheid. Cardiologen beschouwen een hoge bloeddruk daarom als 'een stille moordenaar'.


Hoge bloeddruk? Word fit, en leef langer


Opzet
In 2009 publiceerde Peter Kokkinos van Georgetown University een studie waarin hij de gegevens van 4631 afgezwaaide soldaten analyseerde. Allemaal hadden ze een hoge bloeddruk. De gegevens waren verzameld tussen 1983 en 2006.

Onderzoekers hadden de fitheid van de mannen gemeten met een inspanningstest. Aan de hand daarvan verdeelde Kokkinos de mannen in 4 groepen: een niet-fitte groep [<5 METs], een enigszins fitte groep [5-7 METs], een matig-fitte groep [7-10 METs] en een fitte groep [>10 METs].

Overlevingskansen
Kokkinos volgde de gemiddelde studiedeelnemer een kleine 8 jaar. Hij ontdekte dat naarmate de mannen fitter waren, hun overlevingskansen fors hoger waren.

In de figuur hieronder splitste Kokkinos zijn gegevens verder uit: hij onderscheidde mannen die behalve een hoge bloeddruk geen extra risicofactoren hadden, en een groep waarbij dat wel het geval was - en bijvoorbeeld een hartaandoening hadden.


Hoge bloeddruk? Word fit, en leef langer


De sterftekans van de meest fitte mannen was een factor 3-4 lager dan die van de niet-fitte mannen. In de groep van de mannen met extra risicofactoren was de beschermende werking van een goede conditie nog iets sterker dan in de andere groep.

Conclusie
"Because higher exercise capacity is associated with a lower risk of mortality, physicians and other health care professionals should encourage hypertensive individuals to initiate and maintain a physically active lifestyle consisting of moderateintensity activities (brisk walking or similar activities)", concludeert Kokkinos. "Such programs are likely to improve exercise capacity and lower the risk of mortality."

Bron:
Hypertension. 2009 Mar;53(3):494-9.

Meer:
Krachttraining beschermt bij hoge bloeddruk (1-4-2013)
Bloeddrukmeting valt te hoog uit bij gespierde arm (17-9-2009)


Supplement met magnesium verlaagt bloeddruk Lycopeen verlaagt bloeddruk Supplement met vitamine C verlaagt de bloeddruk

Supplement met magnesium verlaagt bloeddruk
Een redelijk gedoseerd magnesiumsupplement verlaagt de bloeddruk. Het effect is niet overweldigend groot, maar groot genoeg om de kans op een beroerte een beetje te verlagen.

Lycopeen verlaagt bloeddruk
Lycopeen, een beschermende stof in tomaten, verlaagt de bloeddruk. Dat concluderen Chinese onderzoekers, verbonden aan Soochow University, in een metastudie die is verschenen in Nutrients.

Supplement met vitamine C verlaagt de bloeddruk
Deze metastudie verscheen in 2012 in de American Journal of Clinical Nutrition.