09.03.2011

De testosteronfactor van Royal Jelly

In bijna elke drogist vind je supplementen met extracten van koninginnegelei - of op z'n Engels: Royal Jelly. Volgens een dierstudie van de University of Mosul in Irak verhogen die alledaagse supplementen de testosteronspiegel.

Royal Jelly is een soort anabole Brinta voor bijen. Het klootjesvolk in de bijenwereld - dat overigens geen klootjes heeft, maar dat terzijde - krijgt het als larf drie dagen van leven, en groeit daardoor als kool. Geen wonder, want Royal Jelly zit vol eiwitten en aminozuren, hormonen, vetten, suikers, vitamines, mineralen, RNA en DNA en gelatine.

De koningin van een bijenvolk krijgt niet een paar dagen maar haar hele leven Royal Jelly. Een koningin kan 7 jaar leven, een klootjesvolkbij maakt het niet langer dan 6 weken. Een koningin is haar hele leven vruchtbaar, en legt tweeduizend eitjes per dag, een klootjesvolkbij is steriel.

Ziedaar de reden waarom de longevitybeweging Royal Jelly zo razend interessant vindt. En ook de reden waarom de Irakezen zich afvroegen of ze met Royal Jelly onvruchtbare mannen konden helpen.

De onderzoekers gaven mannelijke ratten gewoon water of water waar ze waterstofperoxide doorheen hadden gemengd. Waterstofperoxide zet bliksemsnel om in een vrij radicaal dat de testes beschadigt. De ene helft van beide groepen kreeg gewoon voer, de andere helft kreeg voer waarin per kilo een gram Royal Jelly zit. Je ziet hieronder dat Royal Jelly de testes beschermt tegen waterstofperoxide, en dat Royal Jelly de aanmaak van testosteron verhoogt in testes die niet lijden onder waterstofperoxide.


Royal Jelly verhoogt concentratie testosteron


Royal Jelly verhoogt concentratie testosteron


In onbehandelde ratten worden de testes 35 procent zwaarder door Royal Jelly en stijgt de testosteronspiegel met 79 procent.

De Irakese studie dateert uit 2009. Zeventig jaar eerder, in 1939, schreven onderzoekers van Harvard in het sjieke Science al dat er in Royal Jelly 'gonadotrope hormonen' zitten. Dat baseerden ze op proeven met vrouwelijke ratten. [Science. 1939 Jun 9;89(2319):540-1.]


Royal Jelly verhoogt concentratie testosteron


Volgens de Irakese studie zit er in Royal Jelly testosteron. Dat is niet raar, want testosteron zit ook in pollen.

Hmmm. Hier moeten we meer over weten. Morgen meer.

Bron:
Iraqi Journal of Veterinary Sciences, Vol. 23, Supplement II, 2009 (155-160).

Meer:
Het viagra-effect van testosteronbooster Bulbine natalensis (11-2-2011)
Flavonoid in Horny Goat Weed verhoogt testosteronspiegel (30-10-2010)
Dierstudie: Rubus coreanus verhoogt testosteron-spiegel met factor 7 (14-10-2010)