10.03.2011

De testosteronfactor van Royal Jelly (II)

Gisteren schreven we over een Irakese dierstudie waarin Royal Jelly de testosteronspiegel verhoogt. In de jaren tachtig ontdekten onderzoekers van het New York Medical College al dat Royal Jelly testosteron bevat. Een beetje. Zo weinig dat het niet de verklaring kan zijn van de effecten die onderzoekers rapporteren.

De testosteronfactor van Royal Jelly (II)
Royal Jelly is het krachtvoer waardoor bijenkoninginnen 60 keer zo oud worden als gewone bijen. In praktisch elke cultuur die bijen houdt hebben genezers wel een toepassing voor de bijzondere gelei. In de klassieke Chinese geneeskunst Kampo is Royal Jelly bijvoorbeeld een middel tegen overgangsklachten. Japanse onderzoekers die zich lieten inspireren door de Kampotraditie vroegen zich daarom af of Royal Jelly ook botontkalking kan tegengaan. [Evid Based Complement Alternat Med. 2006 Sep;3(3):339-48.]

De onderzoekers haalden in vrouwelijke ratten de eierstokken weg en stopten zo de aanmaak van estradiol. [OVX] Daarna gaven ze de ratten 7 weken voedsel dat voor 0.5 [RJ1] of 2 procent [RJ2] bestond uit Royal Jelly. Andere groepen kregen dezelfde hoeveelheden Royal Jelly, maar van een preparaat dat was voorbehandeld met een eiwitsplitsend enzym. [pRJ] De botversterkende werking van het supplement komt dicht in de buurt bij die van synthetisch estradiol.


De testosteronfactor van Royal Jelly (II)


De Japanners vermoeden dat er in Royal Jelly een hormoon zit dat de botten sterk houdt. Een heel bekend hormoon, zelfs. "Since Royal Jelly contains a male hormone testosterone, this agent may also be effective in men's osteoporosis that could be induced by a decrease of androgen", schrijven ze.

In 1984 meldden endocrinologen van New York Medical College dat ze inderdaad testosteron in Royal Jelly hadden aangetroffen. [Experientia 40 1984 104-6.] Maar zoals je hieronder ziet gaat het om nanogrammen. Voor alle duidelijkheid: een nanogram is een miljoenste van een milligram.


De testosteronfactor van Royal Jelly (II)


Zo'n ukkepukkerig beetje hormoon kan niet de effecten hebben die je ziet in de studies. Zoals die hieronder. Je kijkt naar de concentratie testosteron van mannelijke konijnen tijdens de zomer.


De testosteronfactor van Royal Jelly (II)


De figuur komt uit een recente Egyptische studie. [Anim Reprod Sci. 2010 Aug;121(1-2):174-80.] In Egypte zijn konijnen belangrijke vleesleveranciers, maar het klimaat is eigenlijk te warm voor ze. De hite maakt mannelijke konijnen in de zomer steriel. In het artikel proberen de onderzoekers, verbonden aan Alexandria University, met succes de aanmaak van testosteron en zaadcellen op te voeren door suppletie met Royal Jelly.

Het grappige aan de Egyptische studie is de toediening. De onderzoekers gaven hun oververhitte konijnen 200, 400 of 800 mg Royal Jelly per kg lichaamsgewicht oraal en slechts 1 keer per week. De proef duurde 6 weken.

Dit spul is niet meer interessant. Een oraal middel dat een ergogeen effect heeft als je het 1 keer per week inneemt is fascinerend. Binnenkort meer.

Bron:
Anim Reprod Sci. 2010 Aug;121(1-2):174-80.

Meer:
De testosteronfactor van Royal Jelly (9-3-2011)