Opgeladen: 3-1-2019
Opgeborgen in: Plantaardige extracten, Suppletie voor duursporters, Astragalus membranaceus
Translation: Danggui Buxue Tang: spectacular performance improvement in runners (4-1-2019)

Spectaculaire prestatieverbetering hardlopers door Danggui Buxue Tang

Spectaculaire prestatieverbetering hardlopers door Danggui Buxue Tang
In China gebruiken traditionele genezers Danggui Buxue Tang, een mengsel van Angelica sinensis en Astragalus membranaceus. Reageerbuisstudies suggereerden al dat Danggui Buxue Tang interessant is voor sporters, en nu laten Taiwanese onderzoekers zien dat het preparaat recreatieve hardlopers spectaculair beter laat presteren.

Studie
De onderzoekers, die verbonden waren aan Kaohsiung Medical University, verdeelden 36 recreatieve hardlopers in 2 groepen. Beide groepen waren even fit. De ene groep kreeg gedurende 11 dagen elke dag een placebo, de andere het supplement Danggui Buxue Tang.

Danggui Buxue Tang is een eeuwenoud Chinees kruidenmengsel, dat in reageerbuisstudies de aanmaak van EPO verhoogt. Het bevat een extract van de wortels van Astragalus membranaceus en een extract van de wortels van Angelica sinensis.


Spectaculaire prestatieverbetering hardlopers door Danggui Buxue Tang


De proefpersonen in de experimentele groep slikten dagelijks 7.5 gram Danggui Buxue Tang. Dat was slechts 5 gram extract, de rest was vulmiddel. De 5 gram extract was voor 83 procent afkomstig van Astragalus membranaceus, en voor de overige 17 procent uit Angelica sinensis.

Resultaten
Toen de 13 dagen waren afgelopen, lieten de onderzoekers de proefpersonen een afstand van 13 kilometer hardlopen. De experimentele groep [DBT] legde die afstand maar liefst 14 procent sneller af dan de placebogroep [Control]. Dat kwam in dit geval neer op een tijdverschil van 12.3 minuten.


Spectaculaire prestatieverbetering hardlopers door Danggui Buxue Tang


De onderzoekers vermoeden dat Danggui Buxue Tang het lichaam zuiniger laat omgaan met ijzer. Daardoor zouden rode bloedcellen mogelijk meer zuurstof kunnen vervoeren.

Conclusie
"Short-term Danggui Buxue Tang supplementation shortened the 13-km running time", vatten de onderzoekers samen. "Our results suggest that Danggui Buxue Tang could be a promising ergogenic aid for athletic performance."

Bron:
Nutrients. 2018 Sep 18;10(9).

Meer:
Dierstudie: paar gram Astragalus per dag verbetert rendement duurtraining met zestig procent (17-4-2014)
In vitro-studie: Astragalus membranaceus verhoogt aanmaak van EPO (26-8-2012)
Chinees kruidenpreparaat Danggui Buxue Tang verhoogt aanmaak EPO (30-8-2010)


In combinatie met training verhoogt supplement met alpha-lipoic acid de EPO-spiegel
Duursporters maken waarschijnlijk fors meer EPO aan als ze elke dag 1200 milligram alpha-lipoic acid slikken.

Verbinding in Rhodiola rosea verhoogt aanmaak van EPO
Duursporters die trainen om hun grenzen te verleggen - en bijvoorbeeld aan hoogtetraining doen - boeken misschien sneller resultaat als ze supplementen met Rhodiola gebruiken. In vitro-studie.

Piceatannol voor duursporters - het EPO-effect
Duursporters die op zoek zijn naar een nieuw prestatieverbeterend supplement zouden het eens kunnen proberen met piceatannol. Dat maken we op uit een Koreaanse reageerbuisstudie.