0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duurtraining       Duurtraining & voeding       Duursportsupplementen       Plantaardige extracten    

3 0 - 0 8 - 2 0 1 0

  Chinees kruidenpreparaat Danggui Buxue Tang verhoogt aanmaak EPO (J Ethnopharmacol. 2010 Aug 17. [Epub ahead of print].)

Een Chinees kruidenmengsel verhoogt in menselijke niercellen de aanmaak van EPO. Dat ontdekten onderzoekers van HongKong University of Science and Technology toen ze het supplement Danggui Buxue Tang uittestten in een reageerbuisstudie. Tip voor duursporters die van een gokje houden.

Chinees kruidenpreparaat Danggui Buxue Tang verhoogt aanmaak EPO
Danggui Buxue Tang is een mengsel van extracten van Radix Astragali en Radix Angelicae sinensis. Danggui Buxue Tang duikt al op in het handboek Neiwaishang Bianhuo Lun, dat in 1247 geschreven is. Het zou de Qi - de levensenergie - aanvullen en 'het bloed voeden'. In hun studie, die binnekort verschijnt in de Journal of ethnopharmacology, maken de onderzoekers duidelijk dat je dat letterlijk mag opvatten. Als je het supplement maakt zoals de oude handleidingen dat beschrijven, dan stimuleert het de aanmaak van EPO.

Hieronder zie je het effect van 48 uur blootstelling aan Danggui Buxue Tang op het aantal kopietjes van het EPO-gen dat niercellen aanmaken. De aanmaak van EPO neemt bij de optimale concentratie met 110 procent toe.


Chinees kruidenpreparaat Danggui Buxue Tang verhoogt aanmaak EPO

Chinees kruidenpreparaat Danggui Buxue Tang verhoogt aanmaak EPO


De aanmaak van EPO neemt toe als het lichaam een tekort aan zuurstof bespeurt - doordat je aan duurtraining doet of stiekem slaapt met een Hypoxico onder je bed. Die toestand bootsten de onderzoekers na door hun niercellen met olie af te sluiten van de buitenwereld. De combinatie van hypoxia en Danggui Buxue Tang pakte verdraaid goed uit, merkten de onderzoekers. Dat zie je hierboven.


Chinees kruidenpreparaat Danggui Buxue Tang verhoogt aanmaak EPO


Het mengsel werkt waarschijnlijk via de in de chemische duursport niet onbekende factor Hypoxia Inducible Factor 1-alpha [HIF1alpha], op dezelfde manier als de 'arme mensen EPO' kobaltchloride. Antioxidanten als vitamine C en E ondergraven op korte termijn het effect van duurtraining op de conditie doordat ze HIF1alpha [en nog meer factoren] uitschakelen. Diezelfde anti-oxidanten remmen in dierstudies, ook weer via HIF1alpha, trouwens ook de ongewenste effecten van androgenen op de prostaat.

Nou zal in de praktijk het wel loslopen met het negatieve effect van Danggui Buxue Tang op de prostaat. Een veel groter probleem waar kopers tegen op zullen lopen is dat het niet zo makkelijk is om aan gegarandeerd zuivere Chinese kruidenpreparaten te komen. Zonder bestrijdingsmiddelen, synthetische hormonen, zware metalen en andere troep.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken