Opgeladen: 8-11-2015
Opgeborgen in: Duursportsupplementen
Translation: Alpha-lipoic acid combined with training boosts EPO levels (21-12-2015)

In combinatie met training verhoogt supplement met alpha-lipoic acid de EPO-spiegel

Duursporters maken waarschijnlijk fors meer EPO aan als ze elke dag 1200 milligram alpha-lipoic acid slikken. Dat ontdekten Poolse bewegingswetenschappers van de University School of Physical Education in Poznan toen ze experimenteerden met 16 studenten. Het lijkt er op dat suppletie met alpha-lipoic acid het effect van hoogtetraining op de EPO-spiegel imiteert.

EPO en alpha-lipoic acid
EPO - een afkorting van erythropoietin - is een hormoon dat wordt aangemaakt door de nieren. In het beenmerg stimuleert het de aanmaak van rode bloedcellen. Het lichaam van sporters maakt meer EPO aan ze trainen op grote hoogte, in een zuurstofarme atmosfeer. Duitse wetenschappers publiceerden in 1994 een in vitro-studie die suggereert dat in een zuurstofarme atmosfeer de concentratie H2O2 afneemt, en dat daardoor de aanmaak van EPO toeneemt. [Biochem. J. 1994;303: 507-510.]

In 2013 rapporteerden Egyptische onderzoekers dat mensen met bloedarmoede, die worden behandeld met EPO, minder van het hormoon nodig hebben als ze elke dag 600 milligram alpha-lipoic acid slikken. [Int J Nephrol Renovasc Dis. 2013 Aug 27;6:161-8.] Vandaar dat de Polen zich afvroegen of suppletie met alpha-lipoic acid interessant is voor duursporters - en of alpha-lipoic acid misschien het effect van hoogtetraining kan imiteren.

Studie
In combinatie met training verhoogt supplement met alpha-lipoic acid de EPO-spiegel

Alpha-Lipoic Acid
De onderzoekers experimenteerden met twee groepen van elk 8 mannelijke studenten, en gaven de ene groep elke dag 1200 milligram alpha-lipoic acid en de andere groep een placebo. Het product dat de Polen daarvan gebruiken zie je hiernaast: Thiogamma van Wörwag Pharma. [Webstek] Wörwag Pharma heeft tussen twee haakjes niet meebetaald aan de studie. Het onderzoek werd bekostig door de Poolse overheid en de universiteit van de onderzoekers.

Na tien dagen moesten de studenten eerst 90 minuten rustig joggen op een treadmill met een intensiteit van 60 procent van de maximale zuurstofopname, en daarna nog eens 15 minuten van een helling van 10 graden afrennen. Vlak voor en na die sessie analyseerden de onderzoekers het bloed van de studenten.

Resultaten
Na de sessie steeg in beide groepen de EPO-spiegel, maar de stijging was beduidend hoger bij de proefpersonen die alpha-lipoic acid hadden gebruikt.


In combinatie met training verhoogt supplement met alpha-lipoic acid de EPO-spiegel


De suppletie met alpha-lipoic acid verhoogde voor de sessie de concentratie H2O2, maar zorgde ervoor dat die na de sessie juist minder hoog steeg. Dat suggereert een hormesis-effect.


In combinatie met training verhoogt supplement met alpha-lipoic acid de EPO-spiegel


In combinatie met training verhoogt supplement met alpha-lipoic acid de EPO-spiegel


Het effect van alpha-lipoic acid op de concentratie NO was minder duidelijk.

De Polen vonden een verband tussen aan de ene kant NO en H2O2 en aan de andere kant de EPO-spiegel. Hoe meer NO en hoe minder H2O2 de proefpersonen in hun bloed hadden, hoe hoger was hun EPO-spiegel.


In combinatie met training verhoogt supplement met alpha-lipoic acid de EPO-spiegel


De suppletie met alpha-lipoic acid beschermde tenslotte de spieren. De onderzoekers vonden in het bloed van de experimentele groep na de hardloopsessie minder creatine-kinase, minder 8-isoprostanes, minder lipid peroxide en minder protein carbonyl dan in het bloed van de proefpersonen in de placebogroep. Dat zijn allemaal merkers voor spierafbraak.

Conclusie
"The current results confirm the antioxidative properties of alpha-lipoic acid, and indicate a possible use of alpha-lipoic acid to improve EPO production and skeletal muscle regeneration through changes in the RN/OS ratio at rest and after exercise", resumeren de onderzoekers.

Zou je alpha-lipoic acid kunnen combineren met beetroot?

Bron:
Biol Sport. 2014 Aug;31(3):179-85.

Meer:
Alpha-Lipoic Acid verbetert werking creatine (13-1-2014)
Afvallen gaat sneller met alpha-lipoic acid (14-8-2012)
Alpha-Lipoic Acid heeft positief en negatief effect op lichaamssamenstelling (3-10-2010)


Piceatannol voor duursporters - het EPO-effect
In vitro-studie uit het Verre Oosten.

Astragalus membranaceus verhoogt aanmaak van EPO
Nog een in vitro-studie. Ook uit het Verre Oosten.

Verbinding in Rhodiola verhoogt aanmaak van EPO
Een derde in vitro-studie. Uit China, dit keer.