Opgepoetst: 13-2-2022
Opgeladen: 26-8-2012
Opgeborgen in: Plantenextracten, Astragalus membranaceus, Duursportsupplementen
Translation: Astragalus membranaceus boosts EPO synthesis (22-9-2012)

Astragalus membranaceus verhoogt aanmaak van EPO

Supplementen met extracten van de wortels van Astragalus membranaceus zijn volgens de supplementenindustrie interessant voor mensen die hun weerstand tegen infecties willen verhogen. Onderzoekers van de Hong Kong University of Science and Technology vermoeden dat diezelfde supplementen ook de moeite waard zijn voor duursporters. In reageerbuizen verhoogt Astragalus membranaceus de aanmaak van EPO.


Astragalus membranaceus verhoogt aanmaak van EPO


Studie
In de klassieke Chinese geneeskunde verhoogt Astragalus membranaceus of Huangqi, zoals de astragalus in het Chinees heet, de Qi - 'de vitale levensenergie'. Een extract van de wortels van Astragalus membranaceus zit samen met een extract van de wortels van Angelica sinensis in een 5:1-verhouding in Danggui Buxue Tang, een kruidengeneesmiddel dat 'het bloed voedt'.

Een paar jaar geleden toonden de onderzoekers aan dat Danggui Buxue Tang in cellen de aanmaak van EPO verhoogt. In dit onderzoek keken ze alleen naar Astragalus membranaceus.

In de wortels van de astragalus zitten de flavonoïden formononetine [in de figuur hieronder: 1], ononine [2], calycosine [3] en calycosine-7-O-beta-D-glucoside [4]. Ononine is een versuikerde versie van formononetine. Ononine en formononetine zitten ook in soja, maar calycosine en calycosine-7-O-beta-D-glucoside zijn typische bestanddelen van Astragalus membranaceus.


Astragalus membranaceus verhoogt aanmaak van EPO


In Astragalus membranaceus zitten trouwens ook steroidverbindingen die onderzoekers astragalosides [5] noemen. Die spelen in deze studie geen rol. De onderzoekers ontdekten dat ze de aanmaak van EPO niet verhoogden.

Studie
Toen de onderzoekers hun Astragalus membranaceus-extract in contact brachten met niercellen, gingen die meer EPO aanmaken. Toen de onderzoekers het experiment herhaalden met de zojuist genoemde flavonoïden, bleek dat alle vier de aanmaak van EPO verhoogden. De allerbeste EPO-booster was calycosine-7-O-beta-D-glucoside.


Astragalus membranaceus verhoogt aanmaak van EPO


De onderzoekers ontdekten dat de Astragalus membranaceus-flavonoïden in de niercellen het gen voor HIF-1-alpha aanschakelden. Dat gen wordt normaliter actief als cellen te weinig zuurstof toegevoerd krijgen, bijvoorbeeld tijdens langdurige inspanning of een verblijf in een zuurstofarme omgeving. De astragalusflavonoïden verloren dan ook hun werking als de onderzoekers de niercellen ook blootstelden aan HIF-1-alpha-remmers.

Financiering
De onderzoekers werden niet betaald door verkopers van supplementen, maar door de Croucher Foundation [croucher.org.hk] en de Research Grants Council of Hong Kong.

Bron:
J Agric Food Chem. 2011 Mar 9;59(5):1697-704.

Meer:
Astragalus membranaceus vermindert hooikoorts (8-8-2018)
Astragulus voor meer Leydigcellen (en dus ook meer testosteron) (22-9-2016)
Combinatie van astragalus en ginseng verbetert werking creatine (18-4-2014)


Spectaculaire prestatieverbetering hardlopers door Danggui Buxue Tang In combinatie met training verhoogt supplement met alpha-lipoic acid de EPO-spiegel Kobaltdoping alleen effectief in toxische hoeveelheden

Spectaculaire prestatieverbetering hardlopers door Danggui Buxue Tang
In China gebruiken traditionele genezers Danggui Buxue Tang, een mengsel van Angelica sinensis en Astragalus membranaceus.

In combinatie met training verhoogt supplement met alpha-lipoic acid de EPO-spiegel
Duursporters maken waarschijnlijk fors meer EPO aan als ze elke dag 1200 milligram alpha-lipoic acid slikken.

Kobaltdoping alleen effectief in toxische hoeveelheden
In giganteske hoeveelheden is kobalt een dopingmiddel, schreven we jaren geleden.