26.08.2012

Astragalus membranaceus verhoogt aanmaak van EPO

Gedroogde wortels van Astragalus
Supplementen met extracten van de wortels van Astragalus membranaceus zijn volgens de supplementenindustrie interessant voor mensen die hun weerstand tegen infecties willen verhogen. Onderzoekers van de Hong Kong University of Science and Technology vermoeden dat diezelfde supplementen ook de moeite waard zijn voor duursporters. In reageerbuizen verhoogt Astragalus membranaceus de aanmaak van EPO.

In de klassieke Chinese geneeskunde verhoogt Astragalus membranaceus of Huangqi, zoals de astragalus in het Chinees heet, de Qi - 'de vitale levensenergie'. Een extract van de wortels van Astragalus membranaceus zit samen met een extract van de wortels van Angelica sinensis in een 5:1-verhouding in Danggui Buxue Tang, een kruidengeneesmiddel dat 'het bloed voedt'. Een paar jaar geleden toonden de onderzoekers aan dat Danggui Buxue Tang in cellen de aanmaak van EPO verhoogt. In dit onderzoek keken ze alleen naar Astragalus membranaceus.

In de wortels van de astragalus zitten de flavonoïden formononetin [in de figuur hieronder: 1], ononin [2], calycosin [3] en calycosin-7-O-beta-D-glucoside [4]. Ononin is een versuikerde versie van formononetin. Ononin en formononetin zitten ook in soja, maar calycosin en calycosin-7-O-beta-D-glucoside zijn typische bestanddelen van Astragalus membranaceus.


Astragalus membranaceus verhoogt aanmaak van EPO


In Astragalus membranaceus zitten trouwens ook steroidverbindingen die onderzoekers astragalosides [5] noemen. Die spelen in deze studie geen rol. De onderzoekers ontdekten dat ze de aanmaak van EPO niet verhoogden.

Toen de onderzoekers hun Astragalus membranaceus-extract in contact brachten met niercellen, gingen die meer EPO aanmaken. Toen de onderzoekers het experiment herhaalden met de zojuist genoemde flavonoïden, bleek dat alle vier de aanmaak van EPO verhoogden. De allerbeste EPO-booster was calycosin-7-O-beta-D-glucoside.


Astragalus membranaceus verhoogt aanmaak van EPO


De onderzoekers ontdekten dat de Astragalus membranaceus-flavonoïden in de niercellen het gen voor HIF-1alpha aanschakelden. Dat gen wordt normaliter actief als cellen te weinig zuurstof toegevoerd krijgen, bijvoorbeeld tijdens langdurige inspanning of een verblijf in een zuurstofarme omgeving. De astragalusflavonoïden verloren dan ook hun werking als de onderzoekers de niercellen ook blootstelden aan HIF-1-alpha-remmers.

De onderzoekers werden niet betaald door verkopers van supplementen, maar door de Croucher Foundation [croucher.org.hk] en de Research Grants Council of Hong Kong.

Bron:
J Agric Food Chem. 2011 Mar 9;59(5):1697-704.

Meer:
Het EPO-effect van rode bietensap (16-8-2011)
Chinees kruidenpreparaat Danggui Buxue Tang verhoogt EPO (30-8-2010)
Megadosis Echinacea verhoogt EPO (23-4-2009)